Ajoneuvot Uutinen 6.7.2023

Täysin uusi Mercedes-Benz CLE-sarja on sekä C- että E-sarjan kauniimpi puolisko

Kahden kokoluokan coupé- ja cabriolet -mallit yhdistävä CLE osallistuu Mercedeksen mallistonpienennystalkoisiin, mutta osuu kooltaan lähemmäs entisiä E-sarjan kaksiovimalleja. CLE:tä tarjotaan aluksi neli- ja kuusisylinterisillä bensiini- ja dieselmoottoreilla.

CLE-sarja jatkaa Mercedes-Benzin herraskaisten coupé- ja avomallien pitkää historiaa. Samalla kun se on ikään kuin uusi aluevaltaus, poistaa se kuvioista yhden edellisen sukupolven coupé- ja yhden avomallin. Hankalampi kysymys on sen sijaan, siirtyykö historiaan tarkalleen kaksiovinen C- vaiko sittenkin E-sarja, sillä CLE:ssä on piirteitä niin tasaisesti molemmista. Ehkä tähän kysymykseen ei edes löydy vastausta.

Kahdesta puusta yhtenäinen kokonaisuus

CLE-sarjassa on todellakin käytetty tasaisesti elementtejä kummastakin pääsarjasta, siis C- ja E-sarjojen tuoreimmista sukupolvista.

Kooltaan auto asettuu niin tukevasti edellisen E-sarjan coupén saappaisiin, että se on sitä jopa hieman suurempi. Koon kasvu näkyy lähinnä ylityksissä, sillä akseliväli puolestaan osuu kahden edeltäjämallin välimaastoon. 4,85 metrin kokonaispituudellaan CLE on uutta E-sarjaa kymmenen senttiä lyhyempi, mutta edellistä E-sarjan Coupéta 1,5 senttimetriä pidempi. CLE on tasan yhtä leveä kuin E-sarjan Coupé, mikä tarkoittaa viiden senttimetrin lisäystä C-sarjan Coupé’n verrattuna.

CLE:n alustageometriassa on eroja C-sarjaan verrattuna, ja auto esimerkiksi kulkee neli- ja viisiovisia puolisisariaan hieman matalammalla.

Mercedes tavallaan palaa CLE:n myötä vuosien takaiseen asetelmaan, jossa sillä oli vastaavassa roolissa CLK-sarja. CLK lainasi peruskivensä kulloiseltakin C-sarjalta, mutta näytti vahvasti E-sarjalta. CLE:n kohdalla tilanne on päinvastainen. Se näyttää päällisin puolin ja varsinkin keulastaan hyvin paljon C-sarjalta, mutta kuten todettua, perustuu enemmän E-sarjaan.

Ulkonäössä on paljon C-sarjaa, mutta toki myös paljon omaa. Kattolinja A-pilarista C-pilariin on mitä suuremmissa määrin omaa. E-sarjaan viitataan oikeastaan vain takavaloissa, jotka on yhdistetty samalla lailla kiiltomustalla muovipalkilla.

Kohtuullisen suuri koko mahdollistaa myös sisätilojen kasvun jopa E-sarjan Coupé -malliin verrattuna. Kasvua on niin pään- kuin olkapäätiloissakin, ja Mercedeksen mukaan tavaratilan kasvu vastaa 60 litraa. Ja mikä tietysti tärkeintä kaksiovisessa coupé-Mersussa, kontin taataan vetävän kolme golfbagiä.

Sisätiloista puheen ollen, CLE:n ohjaamoilme lainaa perusteellisen paljon asioita nykyiseltä C-sarjalta, mukaan lukien 12,3-tuumainen loivassa kulmassa istuva pysty keskinäyttö sekä 11,9 tuuman digitaalimittaristo. CLE on siis oikein hauskasti tasaisen tarkasti kahdesta mallisarjasta ominaisuuksia lainaamalla kasattu kokonaisuus.

Kuusisylinterinen mukana Euroopan-debyytissä

Miellettäessä CLE uuden E-sarjan coupé-malliksi, voidaan sen ajatella olevan rivikuutosen Euroopan-debyytti mallisarjassa. Uusi E-sarjahan esiteltiin Vanhalla mantereella pelkästään nelisylinteristen moottoreiden kera, mutta nyt CLE 450:n myötä E-sarjan rivi-6 -bensiinimoottori (M256) rantautuu meikäläisille markkinoille. CLE 450 tarkoittaa 280 kilowattia eli peräti 381 hevosvoimaa sekä 500 newtonmetriä. Auto kiihtyy nollasta sataan erittäin pirteästi, 4,4 sekunnissa ja rajoitin ottaa vastaan vasta 250 km/h nopeudessa.

2,0-litrainen, nelisylinterinen M254 on kuitenkin bensiinipohjaisen malliston peruskivi. Sen osalta mallisto lähtee liikkeelle CLE 200- ja -200 4Matic -versioilla, joista kumpikin on viritetty 150 kilowatin eli 204 hevosvoiman tehoiseksi. Nelisylinterisen bensiinimoottorivaihtoehdon huippuversio kantaa mallinimeä CLE 300 4Matic, joka vastaa E 350:tä ja C 300:aa. Lukuina tämä tarkoittaa 190 kilowattia eli 258 hevosvoimaa, 400 newtonmetriä ja kiihtyvyyttä nollasta sataan 6,2 sekunnissa.

Myös dieselversio ”jatkaa mukana”, ja tarjoaa jatkossakin malliston taloudellisimmat huviajelut. OM 654 M:n myötä 200-hevosvoimainen ja 440-newtonmetrinen CLE 220 d kiihtyy sataseen 7,5 sekunnissa ja kulkee 238 km/h. Mercedeksen mukaan dieselmallin keskikulutus liikkuu hyvin maltillisissa 5,2 – 4,7 litrassa per 100 kilometriä. Kaikkien moottoreiden jatkeena on 9-vaihteinen 9G-Tronic -automaatti, ja mukana on kaikissa tapauksissa 48 voltin kevythybridijärjestelmä.

Bensiini- ja dieselpohjaisten kevythybridien päälle Mercedeksen mukaan myös lataushybridi on kehitteillä, ensi kertaa tässä luokassa. Odotettavissa on toki myös kahta erilaista Mercedes-AMG -näkemystä asiasta.

CLE Cabriolet ennakossa

Kovakattoisen Coupé-mallin ohella CLE-sarja tulee käsittämään myös avokattoisen CLE Cabrioletin. Salaisuuksien verhoa raotettiin Cabrioletin osalta Coupén esittelyn yhteydessä muutaman kuvan voimalla, kuten esimerkiksi oheisten.

Esittelyteksteissä Cabriosta ei vielä puhuta, mutta tällä tietoa voisi kuvitella senkin esittelyn olevan jo ovella. CLE Cabriolet tulee tietenkin korvaamaan ensisijaisesti vanhan nokkimisjärjestyksen mukaisen E-sarjan Cabrioletin.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mercedes-Benz

Kaikki koeajot

Uusimmat