Ajoneuvot Uutinen 7.12.2015

Tommi Mäkinen: Yaris WRC:stä tulee mahtava auto

Suomessa synnytettävän Toyota Yaris WRC-auton kehitystyö on täydessä vauhdissa.

Toyota GAZOO Racing World Rally Championship (WRC) -tiimin johtohahmot tapasivat marraskuussa Fuji Speedwayllä Japanissa keskustellakseen nykytoiminnasta ja tulevaisuuden mahdollisuuksista.

Toyota Yaris WRC-auton kehitystyö on täydessä vauhdissa, mutta aikataulu asettaa haasteita. Käytännön testaus on tarkoitus aloittaa ensi vuonna, mutta vielä ei ole testivalmista autokaan.

Tommi Mäkisen alaisuudessa toteutettavaan ralliautoprojektiin kohdistuu kovia odotuksia.

Nämä herrat luotsaavat Toyota GAZOO Racingin WRC-autoa suunnittelupöydältä rallipoluille. Vasemmalta  puheenjohtaja Akio Toyoda, tiimipäällikkö Tommi Mäkinen, varajohtaja Koei Saga ja Toyota Motorsport GmbH:n johtaja Toshio Sato .

Nämä herrat luotsaavat Toyota GAZOO Racingin WRC-autoa suunnittelupöydältä rallipoluille. Vasemmalta puheenjohtaja Akio Toyoda, tiimipäällikkö Tommi Mäkinen, varajohtaja Koei Saga ja Toyota Motorsport GmbH:n johtaja Toshio Sato .

Mäkiseltä odotetaan voittoautoa

Toyota GAZOO Racing nimitti Tommi Mäkisen tallipäälliköksi heinäkuussa 2015. Nimitys perustuu Toyotan mukaan luottamukseen suomalaisen kykyyn aikaansaada vankka ja kokenut tiimi sekä luoda voittoauto.

Mäkinen on nelinkertainen rallin maailmanmestari, joka on saavuttanut yhteensä 24 osakilpailuvoittoa rallin kuninkuusluokassa.

Mäkinen johtaa yhdessä puheenjohtaja Akio Toyodan kanssa työskentelyryhmää joka tulee vastaamaan Toyotan WRC -toiminnoista. Tällä hetkellä tiimille kootaan avainhenkilöstöä, joka koostuu Toyotan antamien niukkojen ennakkotietojen mukaan kokeneista ammattilaisista.

Varmaaksi kerrottua on toistaiseksi vain se, että tällä hetkellä Tommi Mäkinen Racingissä työskentelee yli 40 henkilöä.

– Ralliautoa kehitettäessä on ehdottoman tärkeää ottaa teiden ominaispiirteet huomioon. Autoa ei voi rakentaa vain paperilla. Tämän tiedostaminen auttaa meitä todella valmistamaan yhä parempia autoja, ja tällä alueella voimme oppia paljon Tommilta. Hän työstää tätä filosofiaa joka päivä, sanoi Akio Toyoda.

Toyota GAZOO Racing uskoo hyötyvänsä Tommi Mäkinen Racingin kokemuksesta ja sen vievän Yaris WRC:n korkealle lajin vaativimmassa luokassa

Maailmanmestari luottavaisena

– Ymmärrän että tämä projekti on saattanut vaikuttaa vaikealta suorittaa annetulla, verrattain lyhyellä aikataululla. Olemme kuitenkin työskennelleet kovasti rakentaaksemme jäsentyneen, ammattitaitoisen ja toimivan tiimin. Projektiin sitoutuneiden henkilöiden tehokkuus on mahdollistanut alkuperäisessä aikataulussa pysymisen ja tavoitteiden saavuttamisen. Työtä on tietysti vielä paljon jäljellä, mutta olemme enemmän kuin valmiina siihen, kertoo Tommi Mäkinen.

Seuraava tärkeä askel tulee olemaan Yaris WRC:n testaukset, jotka on aikataulutettu alkaviksi keväällä 2016. Varsinaista testiautoa ei vielä ole valmiina.

– Tällä hetkellä suunnittelemme autoa. Insinöörimme ja suunnittelijamme ovat työskennellet yhdessä osatoimittajiemme kanssa väsymättä pysyäkseen aikataulussa ja saadakseen aikaan voittoon kykenevän kilpa-auton. Auton kokoonpano alkaa siksi varsin pian.

”…Yaris WRC:stä tulee mahtava auto.”

Saksassa päämajaansa pitävä Toyota Motorsport GmbH (TMG) on mukana myös WRC-projektissa.

– TMG on avainpartnerimme. Se on vastuussa Yaris WRC:n moottorin suunnittelusta ja valmistuksesta. Moottori on yksinomaan Toyotan voimanlähde. Siksi tulemme työskentelemään hyvin läheisesti jotta Yaris WRC:stä tulee mahtava auto.

Toistaiseksi Toyota GAZOO Racingia pyöritetään Puuppolasta käsin, mutta tiimin lopullista kotipaikkaa ei ole vielä sinetöity täysin.

– Tiimi sijoittuu Suomeen ja se rekisteröidään japanilaistiimiksi. Työtilat ja suunnittelutoimisto joita tarvitsemme vuoden 2016 aikana, on sijoitettu Puuppolaan, jossa Tommi Mäkinen Racing toimii. Kartoitamme kuitenkin eri vaihtoehtoja työtiimin ja sen sijainnin suhteen vuodelle 2017.

Toistaiseksi työskentely etenee niin, että japanista vieraillaan Suomessa tiiviissä tahdissa. Järjestely sopii hyvin Mäkiselle.

– Olemme iloisia voidessamme toteuttaa tätä projektia maassa, jossa rallia pidetään kansallisurheiluna ja ylpeydenaiheena. Meillä on myös erinomaiset testauspuitteet.

Voittoon ei tarvita suurinta budjettia

WRC-auton rakentamisessa noudatetaan Toyotamaista tehokkuutta ja suurelle autovalmistajalle ominaista lean-ajattelua. Mutta aivan kulmat kurtussa ei ralliautoa luoda.

– Haluan aikaansaada samanlaisen lyömättömän tunnelman joka meillä aikanaan vallitsi pienessä Mitsubishi-tiimissä. Voittoon ei tarvita välttämättä suurinta budjettia tai tiimiä. Kaikkein tärkeintä on rentous ja nautinto tekemisestä, jonka saa jakaa samoin tuntevien ihmisten kanssa. Haluamme näyttää kaikille että rakastamme autoja ja että meillä on mukavaa tehdessämme yhdessä töitä.

Harva voi kiistää, etteikö samankaltaisen otteen soisi olevan yleisemminkin käytössä suomalaisessa yritysmaailmassa. Pakolla ei synny voittajaa edes rallissa.

Testataan Suomessa ja maailmalla

Yaris WRC:n käytännön testauksen on määrä alkaa kevään 2016 aikana. Kattava aikataulutus on jo tehty testiohjelman läpiviemiseksi niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tiimiä kootaan projektin edetessä vaiheittain. Tommi Mäkisen mukaan useita pestejä on vielä täyttämättä. Haussa on tiimityön taitavia persoonia ja avoimia työpaikkoja on monta.

– Etsimme ihmisiä jotka ovat valmiita työskentelemään ahkerasti tässä projektissa ja halukkaita liittymään tiimiin joka toimii kuin iso perhe. Teemme kaikki töitä yhdessä, käsi kädessä. Tavoittelemme voimakkaita persoonia ja yksilöllisiä vahvuuksia, jotka soveltuvat tiimityöhön.

Ja kuljettajat ovat?

Autosta ei vielä tihku kummoisia tietoja julkaistavaksi, mutta miten lienee kuljettajien laita? Kilpailukaudelle 2017 tähtäävän tallin tarvitsemat kuljettajat eivät voi olla tusinatasoa, joten varmoja nimiä olisi suotavaa saada papereihin varhaisessa vaiheessa.

– Neuvottelemme useiden kuljettajien kanssa vuodesta 2017, pitäen mielessä että toivomme ajavamme MM-sarjaa ainakin kahdella, ellemme kolmella autolla, Mäkinen väistää.

Toyotan mukaan tiimin kokoonpanosta kerrotaan tässä vaiheessa vain avainhenkilöt.

Tiimin operatiivinen johtaja on Lauri Riipinen ja urheilutoiminnan johtajana toimii Jarmo Lehtinen. Teknisessä tiimissä, joka vastaa suunnittelusta ja kehitystyöstä, työskentelevät Michael Zotos, Tom Fowler, Mikko Ruoho ja Simon Carrier.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat