Ajoneuvot | Uutinen | 6.9.2019

Valtaistuinpeli pyörii taas: Nissanin toimitusjohtaja palkkaepäselvyyksissä

Nissanin sisäinen tutkinta on paljastanut lisää palkka- ja kannustinepäselvyyksiä johdon parista. Nyt rikkojien kärkijoukossa on Carlos Ghosnin jälkeen toimitusjohtajaksi noussut Hiroto Saikawa.

Jaa artikkeli

Erotuksena viime vuoden Carlos Ghosn -saagaan on, että tällä kertaa epäilyt ylimääräisistä palkoista ja bonuksista ulottuvat useisiin Nissanin ylemmän johdon jäseniin. Heidän joukossaan on vuonna 2017 Ghosnin jälkeen toimitusjohtajan paikalle noussut Hiroto Saikawa.

Epäilyt ovat osa Ghosnin epäselvyyksien aloittamaa tutkintaa. 10 kuukauden tutkintaprosessin aikana on paljastunut, että myös muut Nissanin ylemmän johdon jäsenet ovat saaneet ylimääräisiä korvauksia ja etuja palveluksistaan. Toimitusjohtaja Saikawa kommentoi, että kannustinjärjestelmä on ollut ”erilainen kuin sen olisi pitänyt olla”. Toiselle uutislähteelle Saikawa kertoi, että hänellä ei ollut osaa kannustinjärjestelmän toteuttamisessa ja hän oletti, että kaikki on sujunut sääntöjen mukaan.

Nissanin tutkinnan mukaan johtajille on maksettu vuosittain useita satoja tuhansia dollareita Nissanin osakkeen arvoon perustuvassa bonusjärjestelmässä. Bonukset sinänsä eivät ole laittomia, mutta kyse on pörssiyhtiön omavalvonnan virheistä.

Nissanin uusi toimitusjohtaja palkkaepäselvyyksissä

Hiroto Saikawa vuonna 2017.

Nissanin johtokunta käsittelee tutkinnan tulokset ensi maanantain kokouksessaan, jossa aiheena ovat myös yhtiön erilaiset bonusjärjestelmät. Aiemmin Nissan on jo tehnyt muutoksia hallituksen ulkopuolisten jäsenten asemaan.

Renault-Nissan-allianssin edellinen voimahahmo Carlos Ghosn odottaa Tokiossa takuita vastaan vapautettuna oikeudenkäyntiä, jonka odotetaan alkavan alkuvuodesta 2020. Ghosn kiistää edelleen kaikki syytteet ja kertoo olevansa vallankaappauksen uhri. Myös Nissanin johtajistoon kuulunut Greg Kelly odottaa oikeudenkäyntiä talousrikkomuksista. Kelly vihjasi kesäkuussa toimitusjohtaja Saikawan junailleen optioitaan edullisemmalle ajanjaksolle vuonna 2013, tienaten noin 445 000 dollaria poikkeusjärjestelyllä.

Uudet käänteet Nissanin johdossa saattavat vaarantaa jälleen yhteistyöallianssin Renaultin kanssa. Saikawa on vastustanut muun muassa Renaultin ja Fiat Chrysler Automobilesin yhdistymistä alkukesästä.

Lähteet: Financial Times, Automotive News Kuva: Nissan

Jaa artikkeli

Keskustelu