Volkswagen Passat Variant GTE

Ajoneuvot Koeajo 5.4.2016

Koeajo: Volkswagen Passat Variant GTE – kannattaako suosikki ostaa hybridinä?

Nyt myös Volkswagen Passat on mahdollista ladata sähköllä. Hyvää: runsaat tilat, varustelu, viimeistely, vähäpäästöisyys. Huonoa: valikoiden moninaisuus, latauspistokkeiden kirjavuus.

Volkswagen laajentaa GTE-hybridimallistoaan: viime vuonna aloitus Golfilla, nyt vuorossa Passat, syksyllä uuteen Tiguaniin. Golfista poiketen Passat-hybridin saa molempiin korimalleihin, niin porrasperään kuin farmariin.

Tehdashinnaltaan Volkswagen Passat Variant GTE on Passat-malliston kallein versio, mutta pienten päästöjen ansiosta autovero jää kolmeen tonniin ja kokonaishinta alle 50 000 euron. Pienillä polttoainekuluilla hintaeroa perusmalliin ei silti kurota takaisin, vaan motivaatio hankintaan on löydettävä muualta.

Volkswagen_Passat_Variant_GTE_2016_PM8

Runsaasti tehoa

Passat GTE:n voimalinja on sama kuin Golf GTE:ssä. Suorasuihkutteisen ja turboahdetun 1,4-litraisen nelisylinterisen bensiinimoottorin apuna toimii 115 hevosvoimainen sähkömoottori sekä kuusivaihteinen kaksoiskytkinvaihteisto. Passatissa yhteisteho on viilattu korkeammaksi, 218 hevosvoimaan ja vääntömomentti 400 newtonmetriin.

Korskeat lukemat, mutta kutakuinkin samoihin suoritusarvoihin yltää viisi tonnia halvempi 1.8 TSI jo 180 hevosellaan. Suorituskykyä hakeva saa satsaamalla toisen mokoman nelivetoiseen (280 hv) huippumalliin.

Volkswagen_Passat_Variant_GTE_2016_PM42

Mutta kyllä hybridikin on tarvittaessa rivakka. Kun järjestelmä on valittu tehokkaimpaan GTE-tilaan ja kaasua painetaan syvään, liikkeellelähdöt ja ohitukset tapahtuvat sähäkästi, vaikka akuston ja sähkömoottorin yli 200 kilon lisäpaino heilauttaa vaa’an viisarin yli 1 700 kiloon. Normaalitila sopii kuitenkin paremmin eleettömään ja vaivattomaan liikkumiseen.

Vähän päästöjä

Ladattavan hybridin tärkein hankintakriteeri lienee mahdollisuus liikkumiseen päästöittä ja äänettömästi. Lisähoukuttimena ovat alhaiset käyttökulut, varsinkin jos lataaminen onnistuu työpaikan pistokkeesta. Ladattavasta hybridistä joutuu maksamaan käyttövoimaveroa 42 euroa vuodessa.

Volkswagen_Passat_Variant_GTE_2016_PM11

Pelkällä sähköllä ajettaessakin GTE:n suorituskyky on riittävä. Sähkömoottorin tuima vääntö auttaa liikkeellelähdöissä, ja voima riittää maantieajoon. Maksimino-peus sähköllä on rajoitettu 130 kilometriin tunnissa.

Volkswagen lupaa sähköllä 50 kilometrin toimintamatkan. Talviolosuhteissa 35 km on realistisempi, mutta se riittääkin jo useimmille päivän ajoihin. Joka tapauksessa latausjohdon käytöstä on tehtävä itselleen rutiini, jos aikoo liikkua ilman päästöjä. Akun tyhjennyttyä GTE:llä pääsee bensiinin voimin vielä noin 700 km keskikulutuksella 7 l/100 km.

Volkswagen_Passat_Variant_GTE_2016_PM33

Liikaa tietoa

GTE liputtaa sinistä väriä. Sitä on mallimerkintöjen lisäksi raitoina maskissa, sisustuksen tikkauksissa ja jarrusatuloissa. Erona vakiomalleihin myös etu- ja takahelmat on muotoiltu uudelleen.

Kojelauta on selkeälinjainen, kuten muissakin Passateissa. Hybridijärjestelmän ajotilavalinnat on lisätty vaihdekepin viereen. Mittaristona toimivaan näyttöruutuun ja keskikonsolin monitoiminäyttöön saa tietoa hybridijärjestelmän toiminnasta sekä kuljettajan ajotavasta ja ajohistoriasta enemmän kuin osaa kaivatakaan.

Volkswagen_Passat_Variant_GTE_2016_PM38

Volkswageniin selkeyteen tottuneelle mittaristokin näyttää aluksi sekavalta, mutta infoähkystä toipumisen jälkeen oleellinen tieto löytyy helposti.

Hybridin akusto on sijoitettu takapenkin alle, josta 50 litraan pienennetty bensiinisäiliö on siirretty puolestaan tavaratilan alle. Tavaratilan pohjaa on nostettu ja tila on pienentynyt neljänneksellä – välipohjan alle sopii enää latausjohto. Roinan kanssa kamppailevat ilahtuvat perävaunun (1 600 kg) vetomahdollisuudesta, joka useimmista hybrideistä puuttuu.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Volkswagen

Kaikki koeajot

Uusimmat