13.4.2017

Koeajo: 700-hevosvoimainen avolava Ford Shelby F-150

Ford Shelby F-150

Amerikan kansanauton muskeliversio Ford Shelby F-150 lyö pöytään jäätävät teholukemat. 700 hevosvoimaa muuttaa pick-upin urheiluautoksi. Hyvää: suorituskyky, vakuuttava ulkonäkö, vetovoima, tilat, järjettömyys. Huonoa: tavaratilan arka verhoilu, nopeudenrajoitin, näkyvyys eteen, hinta, järjettömyys.

Ford Shelby F-150

Ford F-150 on ollut USA:n eniten myyty automalli jo 40 vuoden ajan. Shelby American, Fordin hovivirittäjä 1960-luvulta lähtien, otti kestosuosikin käsittelyynsä. Muuttumisleikin lopputuloksena on 700 hevosvoiman autojärkäle, joka saa eurooppalaiset lava-autot näyttämään ja tuntumaan pikkuautoilta.

Shelby F-150 on raikas tuulahdus vanhoja hyviä arvoja, jossa amerikkalaiset valmistajat ovat aina olleet vahvimmillaan. Kokoa ja näyttävyyttä, ja nokalla tehokas V8-täysimoottori. Tästä ei voi olla innostumatta.

Ford Shelby F-150

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Aito Shelby

Viisilitrainen Ti-VCT V8 -bensiinimoottori tuottaa vakiona 385 hevosvoimaa, ja Shelbyn muutostöiden jälkeen teho lähes tuplaantuu. Moottoripuolen merkittävin muutos on Whipplen valmistama mekaaninen kompressoriahdin. Ahtimen luoman ruokahalun tyydyttämiseksi polttoainesuuttimet ovat isommat, ja imupuolta on tuntuvasti avarrettu.

Ford Shelby F-150

Kaiken kaikkiaan muutoksia on 45 eri kohdassa konehuonetta. Pakokaasut poistuvat Borlan valmistaman tuplaputkiston kautta: äänimaailma on vähintäänkin vaikuttava.

Jousitus on vakiomallia 4 tuumaa korkeampi. Lisänostetta antavat 35 tuuman BF Goodrichin K02 -renkaat. Vanteet ovat 18-tuumaiset. Jousituksen on valmistanut BDS, ja säädettävät kaasutoimiset iskunvaimentimet FOX Racing. Alustan kestävyys sekä toimivuus on testattu perusteellisesti kuuluisassa Baja-aavikkorallissa, kuten Fordin nelivetotekniikkakin.

Ford Shelby F-150

Yllättäen akselistot, 6-portainen automaattivaihteisto sekä jakovaihteisto ovat peräisin suoraan vakiomallisesta F-150:stä. Se, että moottorin teho voidaan kaksinkertaistaa ilman kestävyysongelmia, kertoo paljon Fordin voimalinjan järeydestä. Vetotapa voidaan valita taka- ja nelivedon välillä, minkä lisäksi keskitasauspyörästö on lukittava.

Ford Shelby F-150
Ilmo Saarela IS Automotive Oy:stä järjesti Ford Shelby F-150 -mallin suomeen.

Toisen kerroksen väkeä

Pihalla odottava lava-auto on näyttävä ilmestys. Tutut tuplaraidat kulkevat pitkittäin auton yli. Etupuskuri, lokasuojan levikkeet sekä konepelti poikkeavat vakiomallista. Shelbyn käärmelogot koristavat autoa joka puolella.

Auton koko ja korkeus paljastuvat, kun nousee kuljettajan paikalle. Sinne joutuu tosissaan kiipeämään. Apuna ovat kunnon tartuntakahva sekä järeä helmaputki, josta jalalla voi ponnistaa.

Ford Shelby F-150

Kun ohjaamoon lopulta pääsee, sieltä ei enää halua pois. Näkyvyys toisesta kerroksesta luo ylemmyyden tunnetta.

Korkean konepeiton takia näkyvyys aivan auton eteen on tosin rajallinen. Pienet henkilöautot jäävät helposti huomaamatta. Peruutuskameroita sentään on takana sekä molemmilla sivuilla. Niiden avulla on hyvä tarkkailla ympäristöä, kun autoa lähtee liikuttelemaan.

Ford Shelby F-150

Ajossa koko ei haittaa. Työkalumaisuutta ei ole nimeksikään, vaan Shelbyn ratissa viihtyy välittömästi. Ohjaamo on todella tilava ja avara. Meno on ylvästä, äänieristys erinomainen ja varustelu edustusautoluokkaa. Järeästä jousituksesta huolimatta taajaman hidastetöyssyt tuntuvat kaukaisilta, lähes huomaamattomilta.

Isojen avolavojen suosio Yhdysvalloissa on kaiken kaikkiaan helpompi ymmärtää, kun kokee tällaisen auton itse. F-150:n ratissa tuntee olonsa lähes kuolemattomaksi.

Ford Shelby F-150

Mahtava suorituskyky

Tehdas lupaa Shelby F-150:n kiihtyvän 0–100 km/h alle 5 sekunnissa. Se on kova lukema 2 500 kiloa painavalle hyötyajoneuvolle. Suomessa kuorma-autoksi rekisteröity lava-auto on tosin varustettu nopeudenrajoittimella, mikä tyssää menon 80 km/h yläpuolella.

Ford Shelby F-150

Ja koska kyseessä on kuorma-auto, kuljettamiseen tarvitaan C1-luokan ajokortti. Jos perään kytketään perävaunu, vaaditaan C1E-ajokortti.

Automaattivaihteisto tarjoaa hanakasti pienempää pykälää pienestäkin kaasunpainalluksesta. Kaasun kanssa saakin olla tarkkana. Luminen maantie ei tarjoa edes kohtalaista pitoa nelivedosta huolimatta.

Ford Shelby F-150

Ahdin vinkaisee kuuluvasti, kun kierroksia nostaa ylemmäksi. Voimaa tuntuu olevan loputtomasti. Nopeuden rajoitin on jatkuvasti läsnä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Harvinaisuus jo eläessään

Lava-auton muskeliversion hankintaa on vaikea perustella järkisyillä. Ne onkin syytä unohtaa heti alkuunsa.

Ford Shelby F-150

Mutta kyllä tästä autosta järkeäkin löytyy. Yrityskäytössä arvonlisäveron voi vähentää hankintahinnasta. Kuorma-autossa ei ole käyttövoimaveroa, eikä sen kuljettamisesta tarvitse maksaa autoetua. Perään voi laittaa ison perävaunun, eikä sitä huomaa kuin peilistä tarkistamalla. Vetokykyä ja ennen kaikkea vetovoimaa riittää vaikka vuoren siirtämiseen.

Ford Shelby F-150

Kaikki Shelbyn mallit ovat lopulta keräilyharvinaisuuksia. Valmistusmäärä on rajattu 500 kappaleeseen, joista jokainen on numeroitu. Euroopan kiintiö vuoden 2016 tuotannosta oli vaivaiset 6 autoa. Koeajettu yksilö on näistä ainoa Suomeen rekisteröity, ja siis vuosimallia 2016. Vuoden 2017 kiintiö on noin 20 yksilöä.

Teksti ja kuvat: Jari Saarentaus

Autosta on nähtävillä myös Black Bull Powerin video:

Ford F-150 koeajo:

https://moottori.fi/ajoneuvot/jutut/ford-f-150-platinum-supercrew-4×4-3-5l-ecoboost-viesti-nyky-amerikasta/

Ford Shelby F-150

Hinta alkaen

170 000 €

Moottori

Moottori 4 948cm³, 8 sylinteriä, mekaaninen ahdin, 6-v. automaattivaihteisto, taka/neliveto.

Teho

(700 hv)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

5,0 s

Huippunopeus

217 km/h

Mitat

pituus 5890 mm, leveys 2029 mm, korkeus 2161 mm, akseliväli 3683 mm
Omamassa: 2500 kg

Muu tieto

Kokonaismassa: 3 538 kg. Suurin sallittu perävaunumassa: 3 500 kg.

Takuu

3 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat