5.3.2018

Koeajo: elastisempi elämäntapa – Citroën C4 Cactus

Citroen C4 Cactus valmistaja

Citroën C4 Cactus otti harteilleen ranskalaisvalmistajan alemman keskiluokan vetovastuun. Hyvää: persoonallisuus, mukavuus varauksin. Huonoa: pintakovuus koeajorengastuksella.

Ranskalaiset turvautuivat automaailmassa hieman erikoiseen, ja myös kustannustehokkaaseen temppuun: nelivuotias Citroën C4 Cactus koki kasvojenkohennuksen, ja samalla pitkään palvellut C4-viistoperä saatettiin ansaitulle eläkkeelle.

Citroen C4 Cactus valmistaja

Näin loihdittiin kuin varkain alempaan keskiluokkaan valmis keihäänkärki, joka kaiken kukkuraksi iskee suoraan kuumimpaan SUV-trendiin. Tällä on myös tarkoitus pärjätä, sillä perinteistä matalan alustan hatchbackia ei ole Citroënilta näköpiirissä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hiljaa hiottu

Faceliftissä C4 Cactuksen umpinainen maski korvattiin Citroënin pienemmille malleille, kuten C3:lle ja C3 Aircrossille ominaisella keulailmeellä. Takavalot ovat aiempaa leveämmät, eivätkä Airbump-kolhusuojatkaan hallitse kylkiä entiseen tapaan.

Ja jotta C4 Cactus suoriutuisi uudesta, kokonaisvaltaisemmasta roolistaan kunnialla, pinnan allekin on tehty lukuisia muutoksia. Paitsi että äänieristystä on parannettu, myös merkille ominaista mukavuutta on lähdetty metsästämään kahdellakin aseella.

Näistä mielenkiintoisin on uusi jousitusratkaisu. Se sisältää iskunvaimentimiin sijoitetut hydrauliset joustonrajoittimet, joiden ansiosta sekä iskunvaimennin että kierrejousi on voitu virittää entistäkin pehmeämmiksi.

Pintaa pehmeämpi

Ainakin Marseillen seudun teillä C4 Cactus vaikutti isommissa heitoissa hyvin miellyttävältä. Ajoittain pehmeys saa auton suoralla tiellä jopa heijaamaan, mutta tiukemmassa kaarreajossa kallistelu pysyy silti varsin hyvin kurissa.

Sen sijaan terävämmät röykyt eivät tuottaneet aivan yhtä korkeatasoista mukavuutta. Koeajoauto oli rengastettu suhteellisen matalilla 205/50 R17 -kumeilla, ja ainakin niiden kanssa tärinää välittyi ohjaamoon jo selvemmin.

Citroen C4 Cactus valmistaja

Sen toisen mukavuusaseen, kahdella erityyppisellä vaahtokerroksella toteutettujen istuinten, kovuuden ja pehmeyden suhde vakuutti. Olohuonemainen, kiireettömään ajamiseen kannustava tunnelma on C4 Cactuksessa edelleen vahvasti läsnä.

Citroen C4 Cactus valmistaja

Vieterit vakiona

Suomeen C4 Cactus saapuu huhtikuussa. Maahantuoja ottaa mallin mukavuudesta kaiken irti, sillä perinteisillä iskunvaimentimilla varustettu 82 hevosvoiman perusbensiinimalli jätetään meikäläisen myyntiohjelman ulkopuolelle.

Valikoima koostuu mukavuusjousituksella varustetuista 1,2-litraisista bensakoneista (110 tai 130 hv) sekä 1,6-litraisista dieseleistä (100 tai 120 hv). Vähävoimaisemman bensakoneen ja tehokkaamman dieselin saa halutessaan myös automaattina.

Citroen C4 Cactus valmistaja

Varustetasoja on kolme, joista kallein sisältää muun muassa jo mainitut kahden kerroksen istuimet. Alempiin tasoihin ne saa lisähintaan, ja muutenkin sisustuksen vaihtoehtoja, kuten erilaisia personointimahdollisuuksia, on lukuisasti tarjolla.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: valmistaja

Lisätietoja: www.citroen.fi/citroen-c4-cactus

Citroën C4 Cactus Puretech 110 S&S EAT6

Moottori

Bensiinimoottori 1 199 cm³, 3 sylinteriä, ahdin, 6-v. automaattivaihteisto, etuveto.

Teho

81 kW (110 hv), 5500 r/min

Vääntö

205 Nm (1500 r/min)

Vääntö

205 Nm (1500 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

9,9 s

Huippunopeus

188 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 4,6 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

105 g/km

Mitat

pituus 4170 mm, leveys 1710 mm, korkeus 1480 mm, akseliväli 2595 mm

Euro NCAP

4 tähteä

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat