15.9.2018

Koeajo: Erityisesti Eurooppaan – Ford Focus 1.5

Ford Focus vaihtaa entistä saksalaisemman vaihteen. Hyvää: ajettavuus, ajoasento, tilat, varustelu, melutaso. Huonoa: kaikkien avustimien ja valikoiden opettelu vie aikansa.

Focus on yksi Fordin tärkeimmistä malleista niin tunnettavuudeltaan kuin myynniltäänkin. Tähän asti sukupolvien vaihtuessa Ford on puhunut suurten sarjojen puolesta ja kaupannut samanlaista Focusta ympäri maailman.

Kompromissi ei ole kuitenkaan myynyt tarpeeksi, joten nyt palataan räätälöimään versioita eri markkinoiden vaatimusten ja hintatason mukaisiksi. Siispä: Saksassa suunniteltu ja valmistettu uusi Focus, olkaa hyvä!

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää tilaa

Focuksen keulailme on tuttu muista Fordeista, muutoin olemus on uusi. Etuosa ja akseliväli ovat pidentyneet, muut mitat ovat kutakuinkin entisellään. Tila on kuitenkin hyödynnetty tarkemmin, väljyyttä on loihdittu joka suuntaan lisää. Takapenkille kehtaa nyt ottaa aikuisia, jopa kolmekin lyhyelle matkalle.

Etuistuimet on muotoiltu jämäköiksi, ja ajoasennosta hallintalaitteineen muodostuu luonteva. Kojelauta on aiempaa tyylikkäämpi ilman kiiltävää muovia.

Nappuloiden määrää on vähennetty niin keskikonsolista kuin ratistakin. Lämmitystä voi säätää vielä manuaalisesti, loput pitää etsiä monitoiminäytön valikoista. Suorastaan premiumia edustaa ovikoteloiden pehmustus: eipähän parkkikiekko kolise.

Tavaratila on kasvanut Fordin mielestä riittäväksi, sillä pohjan alle on ollut varaa jättää kymmenen senttiä paksu styroksilokerikko. Toki näin lattiasta tulee selkänoja kaadettuna tasainen, ja pohjan alle voi ostaa täysikokoisen varapyörän.

Lisää varusteita

Focuksen perusvarustetaso Trend sisältää kaiken tarpeellisen, kuten törmäykseneston, kaistallapitoavustimen, parkkitutkat, navigaattorin ja vakionopeudensäätimen. Titanium tuo lisää mukavuusvarusteita ja kromilistoja, ST-line puolestaan tiukemman alustan ja sporttista näyttävyyttä.

Talvella mallisto laajenee vielä ylellisimmällä Vignalella ja maasturimaisella Activella. Kolmiovista korimallia ei enää valmisteta eikä neliovista sedania aiota tuoda Suomeen.

Aluksi maahan on saatu vain viisiovisia luukkuperiä litraisella bensiinimoottorilla (100/125 hv) ja 1,5-litraisella dieselillä (120 hv). Niissä takajousitus on toteutettu yhdystukiakselistolla.

Seuraavassa laivassa saapuu Wagon-farmareita ja isompia moottoreita, 1,5 bensiini (150/182 hv) sekä 2,0 diesel (150 hv). Näissä takana käytetään monivarsituentaa ja lisävarusteena myös säädettävää iskunvaimennusta.

Ford Focus

Bensiinimoottoreissa sylintereitä on kolme ja dieseleissä neljä. Pääsimme ensimmäisenä pikkudieselin rattiin.

Lisää vaihteita

Moottori liikuttaa Focusta kevyellä kuormalla ja taajamavauhdilla liukkaasti, mutta isot lastit ja nopeat ohitukset lienevät isomman koneen heiniä.

Ford on luopunut lyhyehkön kokeilun jälkeen kaksoiskytkinvaihteistoista. Uusi kahdeksanvaihteinen automaatti hyödyntää tuhtia alavääntöä ja vaihtaa innokkaasti ylöspäin. Sport-asetus sähäköittää lähtöjä, mutta pitää muutoin kierrokset ärsyttävän korkealla. Kierrettävä vaihdepylpyrä jättää keskikonsolissa tilaa lokeroille.

Uusi WLTP-normin mukainen EU-kulutuslukema 5,4 l/100 km on helpompi saavuttaa käytännössä kuin vanha NEDC:n mukainen 4,3 l/100 km.

Focus on yksi alemman keskiluokan mukavimmista ajokeista niin jousitukseltaan kuin melutasoltaankin. Ajettavuudessa etumatka kilpailijoihin on kaventunut, sillä ohjaustunto ei ole yhtä kirkas kuin mallin takavuosina. Muissa ominaisuuksissa Focus on puolestaan petrannut luokkansa varteenotettavimpaan kärkeen.

Teksti ja kuvat: Petri Munukka

Lisätietoja: www.ford.fi/focus

Ford Focus 1.5 TDCI Ecoblue 120 hv titanium A8

Hinta alkaen

28 278 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

32 045 €

Moottori

Dieselmoottori 1 499 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 8-v. automaattivaihteisto, etuveto.

Teho

88 kW (120 hv), 3600 r/min

Vääntö

300 Nm (1750–2250 r/min)

Vääntö

300 Nm (1750–2250 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

10,2 s

Huippunopeus

193 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 5,4 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

140 g/km

Mitat

pituus 4378 mm, leveys 1825 mm, korkeus 1454 mm, akseliväli 2700 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

5 vuotta / 100 000 km

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat