6.8.2023

Koeajo: Kia Stonic – päältä pieni, mutta tiloiltaan suuri

Kia Stonic on Kian laajan crossover-malliston pienin, mutta se hämmästyttää hyvillä tiloillaan. Hyvää: Pitkä takuu, ketterä käsiteltävyys, personointimahdollisuudet, hyvät takatilat. Huonoa: Ärhäkkä kaistavahti, etuistuinten laimea muotoilu.

Kialla riittää crossover-malleja joka lähtöön. Kian crossovereita ovat Stonic, XCeed, Niro, Sportage ja Sorento, niistä ensiksi mainittu eli Stonic on kaikkein pieni.

Pienin crossover Kia Stonic perustuu teknisesti Kian toiseen pikkuautoon eli Kia Rioon. Stonic on kuitenkin Rioon verrattuna maavaraltaan korkeammalla ja myös istuinkorkeus siinä on korkeampi.

Crossovereiden yksi tapa erottua ja kilpailla keskenään paikasta auringossa on niiden personointimahdollisuudet. Kia tarjoaa Stoniciin peräti 9 ulkoväriä ja 20 erilaista kaksisävyistä ulkoväriyhdistelmää. Kaksiväriset ulkoväriyhdistelmät on mahdollista valita 470 euron lisähintaan.

Personoitavuus on tämän päivän crossover-maailmassa vain oltava, ilman sitä ei kilpailussa pärjää.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Riittää vaikka perheautoksi

Vaikka Stonic on pienin Kian crossover, se on yllättävän tilava ja pärjää ihan hyvin vaikka perheautonakin. Stonicin takapenkilläkin on hyvin tilaa kahdelle aikuiselle. Polvitila on aavistuksen niukempi kuin monessa ”oikean kokoisessa” perheautossa, mutta pääntilaa Stonicissa riittää, joten takana mahtuu matkustamaan aikuinen ihminen hyvin. Tavaratila Stonicissa vetää lähes 400 litraa.

Kun Kian takaistuinten selkänojat kääntää, tavaratila avautuu niin suureksi, että sisään autoon mahtuu maantiepyörä, ilman että pyörän eturengasta täytyy irroittaa. Näillä mitoilla Stonic pärjää pienuudestaan huolimatta jopa perheautona.

Yhden litran kolmisylinterinen

Stonic on tarjolla vain yhdellä moottorilla. Tästä kolmella sylinterillä varustetusta yhden litran kokoisesta moottorista on valittavana kaksi vaihtoehtoa, joko 100-hevosvoimainen perusversio manuaalivaihteistolla ja kaksoiskytkinautomaatilla tai 100-hevosvoimainen tai 120-hevosvoimaiset kevythybridivaihtoehdot. Sataheppainen kevythybridi on varustettu i-manuaali -vaihteistolla, 120-hevosvoimainen 7-portaisella kaksoiskytkinvaihteistolla.

Koeajossa ollut auto oli sataheppainen perusversio kaksoiskytkinautomaattivaihteistolla. Automaatti tuo Stonicin ajoon paljon vaivattomuutta. Kun auto on muutenkin mittojensa puolesta todella ketterä käsitellä, automaattivaihteisto vain parantaa sen käsiteltävyyttä ja joustavaa ajamista. Kaksoiskytkinautomaatin toiminta on myös jouhevaa, joillekin kaksoiskytkinvaihteistoille tutut pienet tauot vaihtojen välissä loistavat poissaolollaan. Kian kaksoiskytkinautomaatti toimii varsin joustavasti.

Stonicin ajettavuus on mukavaa, etuistuimella kuljettajaa vaivaa ergonomiassa pieni tuen puute, vaikkakin EX-varustetason etuistuimet on hyvillä säädöillä, istuimista löytyy muun muassa korkeuden säätö. Etuistuinten istuinosa Stonicissa tuntuu kuitenkin vähän lyhyeltä ja istuinten sivuttaistuki aavistuksen laimealta. Muuten Stonicin ohjaamossa on väljää. Monet toiminnot autossa hoidetaan vielä perinteisin painonapein ja kytkimin,

Stonicin kaistavahdin sekä kaistallapitoavustimen yhdistelmä on vähän turhan aggressiivinen ja ärhäkkä, joka tuntuu aika-ajoin ohjauksen muljahteluina, kun auton mielestä ei olla tarpeeksi keskellä kaistaa ja auto alkaa keskittää itseään kaistalla.

Hyvin varusteltu

Kia Stonicin varustetasot ovat järjestyksessä LX, EX, TX ja GT-Line. Koeajossa ollut EX-malli, siis toiseksi matalimmalla varustetasolla oleva Stonic, joka oli höystetty vielä Premium Packilla. Auton varusteet ovat kyllä melko huikeat, matalin LX:kin pitää sisällään jo hyvän määrän tarpeellisia varusteita. EX-varustelu Premium Packilla maksaa alle 28 000 euroa ja siinä on jo varustetta kerrakseen. Muutamina mainittakoon kaistallapitoavustin, kaistavahti, kaukovaloautomatiikka, peruutuskamera sekä automaattinen hätäjarrutus jalankulkijan tunnistuksella.

Teksti ja kuvat Manu Tuppurainen

Kia Stonic 1,0 T-GDI EX DCT

Hinta alkaen

21 565 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

25 713 €

Moottori

Bensiinimoottori 998 cm³, 3 sylinteriä, 7-v. kaksoiskytkinvaihteisto, etuveto.

Teho

73 kW (100 hv), 4500–6000 r/min

Vääntö

172 Nm (1500–4000 r/min)

Vääntö

172 Nm (1500–4000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

11,7 s

Huippunopeus

180 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 5,7 (yhd.)

CO2-päästöt

125 g/km

Mitat

pituus 4140 mm, leveys 1760 mm, korkeus 1520 mm, akseliväli 2580 mm

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

900 / 450 kg

Muu tieto

352–1155

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

7 v / 150 000 km

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat