9.9.2019

Koeajo: Suurperheen tukikohta – Volkswagen Crafter

Volkswagen Crafter reissuajo

Koeajossa on nimihirviö: Volkswagen Crafter 35 TXCR 2.0 TDI 130kW 4Motion. Volkswagenin pakettiautoperheen kookas Crafter muuntuu myös retkeilyautoksi. Hyvää: ajotuntuma, moottori, neliveto, matkustamotilan väljyys, selkeä tavaratila. Huonoa: hinta, heppoinen laverisänky, pieni pöytätaso, matkustamomelu.

Volkswagen kookkaasta Crafter-pakettiautosta saa varustelemalla tyylikkään retkeilyauton, joka täyttää suuremmankin seurueen tai perheen toiveet väljistä tiloista ihmisille ja tavaroille. Crafterin kyytiin mahtuu kaikki lomamatkalla tarvittava.

Toisaalta auto ei ole niin kookas, ettei sitä voisi ajaa tavallisella henkilöauton ajokortilla. Muuntautumiskykyisestä Crafterista on tarjolla kolme koripituutta ja kolme kattokorkeutta kahdella eri akselivälillä. Mittaa koeajoautolla on liki seitsemän metriä, korkeutta hieman yli 2,5 metriä ja akseliväliäkin liki 4,5 metriä.

Volkswagen Crafter etuviisto

Retkeilyauto ei ole kuitenkaan liian kookas käsiteltäväksi. Silti ennen esimerkiksi ruotsinlaivan uumeniin ajamista kannattaa totutella auton pituuteen, korkeuteen ja leveyteen, jottei tule ikäviä yllätyksiä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vakaata ajettavuutta

Crafter on vakaa ajettava, kiitos pitkän akselivälin ja erinomaisen ohjaustuntuman. Crafterilla ajaa mielikseen pidempääkin taivalta, eikä auto hengästy pahemmin edes ylämäissä.

Volkswagen Crafter sivustaveto

Konepellin alla jyllää riittävästi voimaa. Kaksilitrainen TDI-diesel tarjoaa käyttöön 177 hevosvoimaa.

Kuskin kannalta ajotuntuma on henkilöautomainen, joka on kehu. Kookkaalla matkakodilla pärjäisi oivallisesti myös talvisissa olosuhteissa, kiitos auton eristyksen, väkevän moottorin ja nelivedon.

Väljät oltavat

Edessä ohjaamossa on väljät oltavat ja kaksi monipuolisesti säätyvää istuinta. Näkyvyys eteen ja sivuille on kunnossa kiitos kookkaiden sivupeilien.

Kuskin valtakunta on ryhmitelty selkeästi: kaikki on käsillä vaivatta. Kannellisia tai avoimia säilytyslokosia saisi tosin olla enemmänkin.

Sisällä on mukavan väljää, eikä istumaan tarvitse käydä niskaa nöyristellen. Seisomakorkeutta riittää 190-senttisellekin.

Korirakentaja-Carsportin varustelemassa autoyksilössä on takana tilaa viidelle erillisistuimelle, joista kolmessa voi matkustaa kasvot menosuuntaan, kahdessa istuimessa selkä menosuuntaan. Varustelu ylipäätään on tehty ylöjärveläisellä kunnianhimolla ja käsityötaidolla eli viimeistellysti. Katon sinertävää yötaivasta mukaileva tunnelmavalaistus on varmasti jonkun mielestä tyylikäs ratkaisu.

Monikäyttöisyyttä myös eri vuodenaikojen näkökulmasta lisää se, että autossa on ääni- ja lämpöeristetyt seinät sekä kosteus- ja lämpöeristetty katto. Tunnelmaa luo matkustamon himmennettävä yleisvalaistus. Mukavuutta tuovat useat usb-virtapistokkeet.

Ateriointi ja yöpyminen onnistuvat

Jääkaappi ja mikroaaltouuni mahdollistavat pienimuotoisten retkiaterioiden valmistuksen autossa, kiinteä pöytä istuinten välissä helpottaa ateriointia. Pöytä tosin on kooltaan onnettoman pieni.

Crafterissa onnistuu toki yöpyminenkin, sillä matkustamoon saa rakenneltua laverisängyn, jossa on tukijalat. Ratkaisu ajaa hätätilassa yöpymistarpeet, mutta on rakenteeltaan varsin heppoinen.

Tavaratilan puolella plussaa tulee selkeästä vaneroidusta tilasta ja vankoista lattiaan upotetuista sidontalenkeistä sekä tavaratilan led-valoista. Pitkän tavaran luukku mahdollistaa 1,3-metristen tavaroiden kuljettamisen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Laki määrittää verottomuuden

Ajoneuvolain mukaan matkailuauto on erikoiskäyttöön valmistettu M-luokan ajoneuvo, jonka majoitustiloissa on vähintään seuraavat kiinni olevat varusteet: istuimia ja pöytä, joka voi olla helposti poistettavissa, makuupaikkoja, jotka voidaan muuntaa istuimista, keittomahdollisuus sekä säilytystiloja.

Volkswagen Crafter

Lain muututtua heinäkuusta 2018 alkaen autoverottoman retkeily/matkailuauton omamassa nousi vähintään 2 500 kiloon. Aiempi painoraja oli 1 875 kiloa.

Autoverottomuuden edellytyksenä on, että retkeilyautossa on riittävät majoitustilat. Sisäkorkeutta majoitustiloissa tulee olla vähintään 185 senttiä alueella, jonka leveys on vähintään 0,4 metriä ja pituus vähintään 1,30 metriä auton pituussuunnassa mitattuna.

Hinta hirvittää

Hammasteltavaakin jää. Matkustamon tekstiilimatosta, seinien huopa/kangasverhoilusta ja muista pehmeistä pinnoista huolimatta laaja avoin matkustamotila tuo mukanaan äänekkyyden. Tässä suhteessa retkeilyauto on kumiseva pakettiauto.

Auton varustelu nostaa hinnan kipurajalle eli sadantuhannen euron – ilman autoveroa. Koritöiden ja lukuisten lisävarusteiden osuus hinnasta on yli 53 000 euroa.

Volkswagen Crafter takaviisto

Koeajoyksilössä on muun muassa seuraavat lisävermeet: automaattinen ilmastointi (2 710 e), seisontalämmitin, polttoainetoiminen lisälämmitin ajastimella (2 350 e), travel-paketti eli navigaattori, lämmitettävä tuulilasi ja mukautuva vakionopeudensäädin (2 320 e), pysäköintiavustin ja -tutkat (1 660 e), Drive-paketti tarkoittaa ledajovaloja, sadetunnistinta sekä automaattiajovaloja (1 160 e).

Perhekäytössä Crafterilla saa retkeillä ahkerasti, jotta iso investointi tulee hyötykäytetyksi. Yrityskäyttöön koeajettu Crafter on tyylikäs ja väljä valinta.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Vesa Eskola

Volkswagen Crafter 35 TXCR 2.0 TDI 130kW 4Motion 8at 4490

Hinta alkaen

0 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

101 395 €

Moottori

Dieselmoottori 1 968 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 8-v. automaattivaihteisto, neliveto.

Teho

130 kW (177 hv), 3600 r/min

Vääntö

410 Nm (1500–2000 r/min)

Vääntö

410 Nm (1500–2000 r/min)

Huippunopeus

163 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 8,9 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

234 g/km

Mitat

pituus 6836 mm, leveys 2040 mm, korkeus 2590 mm, akseliväli 4490 mm

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

3000 / 750 kg

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat