15.6.2019

Koeajo: viistokaton viemää – Porsche Cayenne Coupé

Porsche Cayenne Coupé

Katumaasturi lennokkaalla kattolinjalla on johtanut lähinnä vesittyneisiin kompromisseihin. Porsche Cayenne Coupé väistää kuitenkin kilpailijoiden erheet. Hyvää: käytettävyys, ajettavuus. Huonoa: ehkä turhankin lähellä perusmallia.

Porsche Cayenne Coupé tuo helposti mieleen alkuperäisen Cayennen aiheuttaman itkun ja porun vuonna 2002. Vuosien kuluessa kookas katumaasturi on kuitenkin todistanut kuuluvansa osaksi valmistajansa mallistoa.

Porsche Cayenne Coupé

Nyt luvassa on kuitenkin Cayennesta komealla kattolinjalla jalostettu coupé-versio. Katumaasturimarkkinoilta tutut BMW X6:n ja Mercedes GLE Coupén kaltaiset kammotukset pyrkivät tarjoamaan imagollisesti urheilullista elämäntapaa, vaikka luvassa on yleensä ahdas ja kovaksi jousitettu versio kookkaasta autosta, jonka merkittävä massa on edelleen korkealla.

Porsche Cayenne Coupé

Cayenne Coupé lähestyy tilannetta kuitenkin hiukan toisin. Muiden kilpailijoiden tavoin se on oikeastaan koriltaan fastback eikä aito coupé, mutta Porschella on selvästi tarkasteltu markkinoita ja kilpailijoiden virheitä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Seikkoja muodoista

Cayenne Coupéta on madallettu 20 mm tuulilasin kulmaa ja korkeutta muuttamalla. Yhdessä laskevan kattolinjan kanssa muutos voisi olla ongelmallinen takaistuinten pääntilan suhteen, mutta Porsche on samalla laskenut takaistuinten korkeutta 30 millimetrillä. Lopputuloksena on hämmentävän käyttökelpoiset takaistuimet. Takapenkin voi valita kolmella tai kahdella istuimella, mutta kahden istuimen versiossa keskipaikka korvataan lähinnä masentavalla muovilaarilla. Cayenne Coupé ei hukkaa takaistuinten kallistusmahdollisuutta, joten luvassa on mukava matka-auto neljälle aikuiselle.

Porsche Cayenne Coupé

Lisää ilmavuutta on loihdittu vakiovarusteisella kookkaalla panoraamalasikatolla. Halutessaan katon voi vaihtaa keveämpään “911 GT3 RS -henkiseen” hiilikuitukattoon. Kevyempi katto on osana kattavampia painonsäästöpaketteja, mutta yhteensä noin 20 kilogramman säästö yli 2 000 kilogramman autossa on turhaa kikkailua. Pakettien tarkoitus onkin korostaa Cayenne Coupén sporttista ulkonäköä. Niiden paras anti on makea ruutukuvioitu istuinverhoilu.

Muskelia on haettu ulkoilmeeseen myös leveämmällä autolla. Takaovien ja pyöränkaarien leveyttä on kasvatettu 18 millimetrillä. Samalla takaekisterilaatan paikkaa on siirretty, korostaen Cayenne Coupén leveyttä visuaalisestikin.

Porschen markkinointiosasto jaksaa toitottaa, että Cayenne Coupén ikkunalinja on sama kuin 911:ssä, merkiten ilmeisesti jonkinlaista sporttigeenien perimää. Siristelemällä tarpeeksi samaa näköä kyllä löytyy, mutta ehkäpä massiivisen katumaasturin ja takamoottorisen sporttiauton väliltä löytyy sittenkin enemmän eroja kuin yhteneväisyyksiä.

Porsche Cayenne Coupé

Kattolinjan myötä myös takaluukku on uutta mallia. Perus-Cayennea matalampi tila on edelleen käyttökelpoisen kokoinen (625 litraa) ja kasvatettavissa aina 1 540 litraan takaistuimet kaatamalla. Takalasin yläreunassa olevan ilmanohjaimen lisäksi takaluukussa on uusi aktiivisesti toimiva spoileri, joka muistuttaa hiukan Panameran vastaavaa.

Porsche Cayenne Coupé

Massakiihdytin

Tässä vaiheessa Porsche Cayenne Coupé on tarjolla kolmella moottorivaihtoehdolla. Perusmallin 3,0-litrainen ahdettu V6 tuottaa jo riittävät 340 hevosvoimaa. Kaikissa malliversioissa vaihteistona on kahdeksanvaihteinen automaattivaihteisto ja Cayennesta tuttu neliveto.

Porsche Cayenne Coupé

Toisessa ääripäässä on Cayenne Turbo Coupé, jonka 550 hevosvoimaa takaavat suorituskyvyn (0–100 km/h 3,9 s), jonka ei pitäisi olla yli 2,2 tonnin autolle mahdollista. 4,0-litrainen tuplaturbo-V8 on mahtava voimanlähde, mutta varsinkin keulalla sijaitseva lisäpaino tekee Cayenne Turbosta V6-malleja epämääräisemmän ajettavan.

Cayenne S Coupén voimanlähteenä on 440 hevosvoiman tahtiin viritetty 2,9-litrainen ahdettu V6 ja mallin suorituskyky on lähellä myöhemmin saapuvaa hybridiversiota. 5,0 sekuntia riittää 0–100 km/h kiihdytykseen. Itävaltalaisilla sateisilla vuoristoteillä Cayenne S Coupé toi esiin perus-Cayenneä terävämmän ajettavuuden, kiitos matalamman painopisteen ja kasvaneen raidevälin. Toisaalta CC ei pysty haastamaan Panameran taikatemppua, jossa auto vain unohtaa massansa mutkien lähestyessä.

Porsche Cayenne Coupé

Sports Chrono -varustepaketti on kaikissa Cayenne Coupéissa vakiona. Lisävarustelistalta löytyvät niin nelipyöräohjaus, pinnoitetut PCSB-jarrut että keraamiset PCCB-jarrut. Ainakin ilmajousituksella varustettuna autosta löytyy onneksi kykyä selviytyä niin arkielämän kuopista kuin urheilullisemmastakin ajosta ilman draamaa. Maavara on ilmajousituksella nostettavissa 245 millimetriin, antaen Cayenne Coupélle 21,3° lähestymiskulman ja 530 millimetrin kahluukyvyn.

Porsche Cayenne Coupé

Valmiiksi tuttu

Kun ohjaamo, ajoavustimet ja mukavuusvarusteet ovat jo entuudestaan tuttuja, on Cayenne Coupé aika suoraviivainen laajennus saksalaisvalmistajan mallistoon.

Porsche Cayenne Coupé

Porsche on ottanut oppia kilpailijoiden virheistä ja tehnyt Cayennestä poikkeuksellisen käyttökelpoisen ulkonäkömuunnoksen. Samalla malli on ripauksen terävämpi ajettava, palvellen heitä, jotka odottavat Porscheltaan enemmän, noh, Porschea.

Samalla voi tosin pohtia, olisiko Cayennen ja Cayenne Coupén välille pitänyt jättää isompikin eroavaisuus. Ainakin ostajat kiittävät kasvanutta mallivalikoimaa, varsinkin coupén hybridisoituessa. Porsche Cayenne Coupé -malliston hinnat alkavat 146 434 eurosta ja hintaeroa tavalliseen Cayenneen kertyy versiosta riippuen noin 10–12 000 euroa.

Porsche Cayenne Coupé

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Porsche Cayenne S Coupé

Hinta alkaen

174 591 €

Moottori

Bensiinimoottori 2 894 cm³, 6 sylinteriä, ahdin, 8-v. automaattivaihteisto, neliveto

Teho

324 kW (440 hv), 5700–6600 r/min

Vääntö

550 Nm (1800–5500 r/min)

Vääntö

550 Nm (1800–5500 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

5,0 s

Huippunopeus

263 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 11,6 (yhd.)

CO2-päästöt

270 g/km

Mitat

pituus 4931 mm, leveys 1983 mm, korkeus 1676 mm, akseliväli 2895 mm

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

3500 / 750 kg

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat