15.12.2014

Koeajo: Nissan e-NV 200 Evalia – reipas sähkö-paku kaupunkiin

Äänetön ja järkevä, mutta tiheä lataustarve kismittää. Hyvää: Ajossa päästötön ja äänetön, kokoisekseen ketterä. Huonoa: Lataustarve, istuinratkaisut, pakettiautomainen matkustamo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kyllä muuten lähtee!

Sähköpaketti auto – ampaisee liikennevaloista seuraaviin punaisiin niin kerkeästi, että siihen alkaa tottua vasta kolmantena koeajopäivänä. Vierusautojen kuskien ihmettelevistä ilmeistä päätellen kanssa-autoilijatkin vaativat oman totutteluaikansa.

Jatkuva veto ja sitkas vääntö ovat oiva parivaljakko. Ne palvelevat heti, aina ja nöyrästi.

Ajossa lähes äänetöntä Evaliaa on siis vaivatonta viedä taajamissa ja kaupunkikeskustoissa.

Kaasupolkimen tuntuma on kohtuuhyvä, joka ei ole sähköautoissa laisinkaan itsestäänselvyys. Oikean jalkaterän ja nilkan liikeratojen ja vauhdin annostelu alkavat sujua jo ensikilometreiltä.

Sähkömoottorissa riittää tehoa perusajoon kyllä, mutta maantieajossa pitkäkestoiset ohitukset eivät ole Evalian vahvuus. Yksistään auton koko ja iso otsapinta vaativa veronsa.

Siinä missä kaupuniajossa auto on ripeä tapaus, käy meno maantiellä vaisummaksi. Kyvyistä kielii varsin verkkainen 14 sekunnin kiihdytysarvo nollasta sataan.

Tiheä lataustarve

Evalian akilleen kantapää on sen tiheä lataustarve. Luvattu toimintamatka on otollisissa kesäissä olosuhteissa jopa 170 kilometriä. Siihen ei Evalia kyennyt alkutalvisessa koeajossa.

Vaikka mittaristo lupasi kilometrejä, söi kylmän ajokauden perusmukavuus eli istuinlämmitin ja matkustamon sisälämmitys kilometrejä. Esilämmitys auttaa asiaa, muttei muuta perusongelmaa.

Kuvaavaa sähköauton nykykyvyille on, että toimintamatka kasvaa toistakymmentä kilometriä yhdellä Eco-ajoasetuksen painalluksella.

Kilometrejä voi säästää valitsemalla vaihteistosta voimakkaan moottorijarrutuksen eli B-asetuksen. Tällöin varastoituu sähköenergiaa talteen esimerkiksi niissä ruuhka-ajotilanteissa, joissa voi ennakoida edessä matavan johon kohta seisahtuvan. Nostamalla jalan kaasulta voi hiljentää vauhdin tasaisesti jonon hännille. Ajoittain ei tarvitse käyttää laisinkaan jalkaa jarrupolkimella.

Kahdeksan tunnin lataus

Evalia on pakko kytkeä ajoissa lataukseen, jotta seuraava ajo ei jää aikeeksi. Latausaika normaalilla verkkovirralla on noin kahdeksan tuntia.

Evaliaan saa 1 100 euron lisävarusteena 6,6 kilowatin ja 32 ampeerin laturin. Sen avulla voi puolittaa latausajan ja säästää käyttäjän hermoja.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Askeettinen matkustamo

Viisi istuinpaikkaa ja 2,1 kuutiota kuljetustilaa ovat Evalian valtti. Sivuliukuovi ja korin neliskanttisuus takaavat, että autoon on helppo käydä matkustajaksi. Valtava pysty takaluukku avaa tavaratilan ammolleen, jolloin hankalankin muotoiset esineet saa kätevästi kyytin.

Pakettiautomaisuus näkyy sisätiloissa askeettisuutena. Kaikki tarpeellinen toki löytyy, mutta arkea helpottavia mukitelineitä tai pikkulokeroita saisi olla enemmän.

Polttomoottoristen Evalian rinnakkaismallien tapaan kori on tarjolla myös ilman ikkunoita.

Evalian istuimet ovat varsin vähän muotoilut, eivätkä siksi anna kovin hyvää sivuttaistukea.

Voimanlähteensä puolesta lähes äänettömän auton ajonaikaiset kuminat ja rengasrahinat kantavat korviin häiritsevämpinä kuin polttomoottorisessa autossa.

Kuski on istuu korkealla, joten näkyvyys ulos on erinomainen.

Ajossa ohjaustuntuma on aika ajoin turhankin kevyt. Toisaalta ohjauksen tehostus ja näppärä kääntösäde tekevät autosta ketterän – siis kokoisekseen. Kunnolliset sivupeilit ja ehdottoman tarpeellinen peruutuskamera helpottavat viikkailua parkkihalleissa.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Lauri Ahtiainen

Nissan e-NV 200 Evalia Premium

Hinta alkaen

38 647 €

Ajoneuvovero

43 €/ v

Käyttövoimavero

126 €/ v

Moottori

Vaihtovirtamoottori, automaattivaihteisto, etuveto.

Teho

(125 hv)

Teho

80 kW, 254 r/min

Akku

Latausaika 4/8 tuntia (6,6/3,6kW).

Kiihtyvyys 0–100 km/h

14 s

Huippunopeus

120 km/h

Mitat

pituus 4560 mm, leveys 1755 mm, korkeus 1858 mm, akseliväli 2725 mm
Omamassa: 1737 kg

Matkanjatkamispalvelu

3 vuotta / 100 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat