5.7.2016

Koeajo: tonniluokan taloudellisin – Citroën Jumpy

Kuva Petri Munukka
Citroën Jumpy

Citroën Jumpy on pakettiautojen suositun tonniluokan vähäpäästöisin ja taloudellisin. Hyvää: mukavuus, hiljaisuus, varustelu, kulutus. Huonoa: ohjauksen keskialue, pienet sivupeilit.

Jumpy on Citroënin pakettiautomalliston keskimmäinen sijoittuen kooltaan Berlingon ja Jumperin väliin. Keväällä Geneven automessuilla esitelty kolmas sukupolvi on nyt rantautunut Suomeen, hintoja joudumme vielä odottelemaan myynnin elokuiseen aloitukseen asti. Hintahaarukan uskoisi osuvan 25 000–35 000 euroon, jolloin kilpailuasetelma myydyimpiä kilpailijoita edullisempana jatkuu.

Citroën Jumpy

Jumpyn kanssa menee uusiksi muitakin samalla Sevelnordin tehtaalla Ranskassa valmistettavia malleja. Pakettiautona samaa autoa myydään Peugeot Expertinä ja Toyota Proacena.

Syksyllä saapuvien bussiversioiden mallinimet ovat Citroën Spacetourer, Peugeot Traveller ja Toyota Proace Verso. Fiat on jättäytynyt tämän mallin yhteistyöstä pois. Teknisesti autot ovat yhteneviä kojelaudan ratkaisut mukaan luettuna perustuen samalle pohjarakenteelle Citroën Picasson kanssa. Erot löytyvät mallimerkintöjen lisäksi vain maskista, ratin keskiöstä, pölykapseleista ja lisävarusteluista.

Citroën Jumpy

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kolme koripituutta

Jumpy-mallisto laajenee uudistuessaan. Korivaihtoehtoja on kolmea pituutta, XS, M ja XL. (4,6–5,3 m) Korotettua mallia ei ole tulossa. Kuormatilan korkeus on 1,4 metriä ja leveys 1,6 metriä. Tilavuutta on 4,6–6,1 m³. Kantavuus on vähimmilläänkin 1 000 kiloa ja parhaimmillaan 1 400 kiloa. Kärryn paino voi olla maksimissaan 2 500 kiloa.

Citroën Jumpy

Kolmikon kuormatilan pituudet ovat 2,1–2,8 metriä, mutta vakiona apukuskin istuimen alla olevan luukun ansiosta lisäpituutta saa järjestymään toista metriä. Takana on vakiona pariovet, iso takaluukku on lisävaruste. Sivuliukuovi on vakiona oikealla puolella, vasemmalla puolella ekstraa. Sivuovet saa myös sähköllä toimivina.

Neljä tehovaihtoehtoa

Citroën JumpyJumpyn moottorit ovat yhteispaineruiskutteisia 1,6- ja 2,0-litraisia BlueHDI-dieseleitä, molemmista on kaksi tehoversiota (95/115/122/174 hv). Manuaalivaihteistojen lisäksi pienimmän moottorin saa vaihderobotilla ja suurimman perinteisellä automaatilla.

Euro6–kelpoisuus typenoksidien suhteen on hoidettu AdBlue-urearuiskutuksella. Jumpylle luvataan pienimmillään viiden litran keskikulutusta ja luokkansa alhaisimpia hiilidioksidipäästöjä. Käytännössä kulutuslukemat alkavat kuutosella kuormasta ja ajotavasta riippuen.

Moottoriäänet on eristetty vaimeiksi, karkealla asfaltilla rengasmelu jää päällimmäiseksi. Jousitus vaikuttaa onnistuneelta kompromissilta mukavuutta ja kuormankantokykyä. Pitkän akselivälin ansiosta Jumpy on vakaa moottoritiellä, mutta ei ole silti toivottoman kankea kaupunkipyörittelyssäkään.

Citroën Jumpy

Ohjaus on kevyt, mutta jää uupumaan tuntoa ja palautusta varsinkin tärkeimmällä keskialueella.

Kolme paikkaa

Citroën JumpyJumpyn ohjaamo on kolmepaikkainen, vaikka kuvissa on kaksipaikkainen esisarjan auto. Kojelautaan sijoitettu vaihdekeppi nipistää polvitilaa keskipaikalta, mutta yhdessä tasaisen lattian kanssa mahdollistaa ohjaamon läpikulkemisen. Pitkäjalkainen kuljettaja toivoisi joko ohjaamon pituuteen muutamaa lisäsenttiä tai sitten korkeussäädettävää istuimen etureunaa.

Kojelauta on muodoiltaan selkeä ja linjakas. Verhoilu ja viimeistely ovat henkilöautomaisia. Neljää toimintoviikseä ja kosketusnäyttöä oppii nopeasti käyttämään. Varsinainen hansikaslokero on pieni, mutta muita säilytystiloja on riittävästi niin ovissa kuin kojelaudassakin. Asiakirjat saa pysymään keskipaikan selkänojasta kääntyvällä pöydällä.

Citroën Jumpy

Jumpyn Active-perusvarusteluun kuuluu kosketusnäyttö, peruutustutka naftalämmitin, ilmastointi ja vakionopeudensäädin.Citroën Jumpy

Allure on varustettu lisäksi muun muassa navigoinnilla ja peruutuskameralla. Lisävarusteina on tarjolla täysarsenaali elektronisia turvavarusteita ja jopa tuulilasinäyttö ensimmäistä kertaa pakettiautossa.

Teksti ja kuvat: Petri Munukka

Citroën Jumpy

Moottori

Dieselmoottori 1 997 cm³, 4 sylinteriä, 6-v. manuaalivaihteisto, etuveto.

Teho

90 kW (122 hv), 4000 r/min

Vääntö

340 Nm (2000 r/min)

Vääntö

340 Nm (2000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

13,3 s

Huippunopeus

165 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 5,3 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

139 g/km

Mitat

pituus 5308 mm, leveys 1920 mm, korkeus 1890 mm, akseliväli 3275 mm

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat