Liikenne | Uutinen | 9.11.2019

Ajoneuvovero on noussut rajusti vuodesta 2011

Verottaja on korvannut uuden auton veron tuoton laskun nostamalla ajoneuvoveroa.

Jaa artikkeli

Autoilun kustannuksista ylivoimaisesti eniten keskustelua ja närää on jo vuosikymmenet herättänyt autoilun verotus. Keskustelun ei voi ennustaa laantuvan, onhan ajoneuvoveron reaalihinta noussut rajusti.

Ajoneuvoveron reaalihinta on tuplaantunut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana, paljastavat Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksit. Ajoneuvovero on noussut nopeasti vuoden 2011 jälkeen. Verottaja on korvannut uusien autojen autoveron tuoton laskun vuotuista ajoneuvoveroa nostamalla.

Autovero on hankinnan yhteydessä maksettava vero. Autovero täytyy olla maksettuna, ennen kuin auto voidaan rekisteröidä. Ajoneuvovero on puolestaan vuotuinen ajoneuvosta maksettava vero.

Verotuottoa vai ympäristötavoitteita?

Autoliitto on tuonut esiin, että Suomessa autoverotuksen tavoite on ollut kerätä rahaa valtion kirstuun. Tiukat tavoitteet alentaa liikenteen päästöjä aiheuttavat sen, ettei tästä tavoitteesta voida Autoliiton näkemyksen mukaan enää pitää kiinni. Autoverotuksesta olisi asteittain luovuttava, jos asetetut ympäristötavoitteet halutaan saavuttaa. Autoliiton näkemyksen mukaan nykyisellä veromallilla kansalaisilla ei ole varaa ostaa uusia tai uudempia käytettyjä henkilöautoja.

Ajoneuvoveron, ajo-opetuksen, katsastuksen ja koko autoilun reaalihintojen kehitys

Ajoneuvoveron, ajo-opetuksen, katsastuksen ja koko autoilun reaalihintojen kehitys 2000–2019

Lähde: Tilastokeskus, Kuluttajahintaindeksit

 

Autoilun hintakehitykseen on vaikuttanut eniten hallitusten vero- ja säädöspäätökset sekä palkkojen ja maailmanmarkkinahintojen kehitys. Näiden lisäksi autoilun hintaan on vaikuttanut myös korkotason ja dollarin kurssin muutokset.

Verotuksen painopiste muuttunut

Valtion tulot autoverosta ovat vähentyneet sadalla miljoonalla eurolla vuodesta 2000 vuoteen 2019. Ajoneuvoveron tuotto on kasvanut 960 miljoonalla eurolla. Yhteensä näiden verojen tuotto on noussut 860 miljoonalla eurolla.

Verotuksen painopiste on siirtynyt auton hankinnasta auton käyttöön.

– Autoilu on katsottu alkoholin ja tupakan lisäksi paremmaksi verotuskohteeksi kuin palkat. Näin tulee olemaan varmaan jatkossakin ja autoilijoiden on turha odottaa verohelpotuksia, Tilastokeskuksesta eläköitynyt hinta-asiantuntija Ilkka Lehtinen arvioi.

Kirjoittaja on Tilastokeskuksesta eläköitynyt hinta-asiantuntija.

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen: autoilun kulut ovat arjen kuluja

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Niemistä kismittää tarkastella autoilun ja liikkumisen kulujen kehitystä viimeisen 20 vuoden aikana. Monesta eri näkökulmasta tarkasteltuna näyttää siltä, että ihmisten liikkumiskulut ja yksityisautoilu syövät yhä suuren osan kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista.

– Olisi hyvä yksityisautoilusta ja sen kuluista puhuttaessa muistaa, että autoilun kallistuminen tarkoittaa kotitalouksien tavallisen arjen kallistumista. Henkilöauto on monelle meistä aivan välttämätön liikkumisväline harvaan asutussa maassa.

Niemisen mukaan auto on monessa tapauksessa myös tehokkain ja ainoa liikkumisvaihtoehto. Hänestä on myös huomioitava, että autoilu on lisääntynyt.

– Jos yksityisautoilua vaikeutetaan liiaksi, vaikuttaa se lamaannuttavasti koko yhteiskunnan toimeliaisuuteen ja ihmisten mahdollisuuksiin tehdä työtä, harrastaa ja liikkua.

Autoliitto Uusia veroja ei tarvita ruuhkamaksut

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen kummeksuu autoverotuksen linjauksia.

Poukkoilevaa verotusta

Aivan erityisesti Niemistä korpeaa autoverotuksen poukkoilevaisuus, joka kertoo valtiovallan näkemyksellisyyden puutteesta.

– Vähän aikaa sitten suositeltiin monella suulla ympäristösyistä dieselautoja, nyt niitä karsastetaan. On hyvä muistaa, että auto on kestohyödyke, joiden keski-ikä Suomessa on noin 12 vuotta.

Keppiä – mutta myös porkkanaa

Niemisestä on kestämätöntä, että ajoneuvovero on noussut viime vuosikymmenet rajusti.

– Jos valtiovalta pitää kiinni erittäin tiukasta varotuksesta, pitävät ihmiset myös kiinni erittäin vanhoista autoistaan, heillä kun ei ole muuta vaihtoehtoa. Autoverotuksen uudistamishankkeissa valtiovallan tulisi vakavasti pohtia mitä maksaa tiukkoihin päästötavoitteisiin yltäminen ja kuinka saadaan autoilijat suurin joukoin mukaan niihin talkoisiin. Se ei onnistu vain kepillä, porkkanaakin tarvitaan.

Jaa artikkeli

Keskustelu