Liikenne | Uutinen | 25.10.2019

Hirvikolarit vähenemässä – peurakolarit kasvussa

LähiTapiola kertoo hirvikolareiden vähentyneen kuluvalla vuosituhannella, kun taas peurakolarit ovat kasvussa. Yksi syy tähän löytyy hirvieläinkantojen muutoksesta.

Jaa artikkeli

Viime vuonna Suomen teillä tapahtui noin 12 000 riistaonnettomuutta, joista hirvionnettomuuksia oli 1 956 ja peuraonnettomuuksia 6 251. Vuosituhannen alussa hirvikolareita sattui vuosittain lähes 3 000.

– Hirvieläinkolarien määrä on suorassa yhteydessä hirvi- ja peurakannan kokoon. Liikenneturvallisuuden näkökulmasta on positiivista, että hirvikolareita sattuu nyt selvästi vähemmän kuin vuosituhannen alussa ja niissä loukkaantuu vähemmän ihmisiä. Hirvikolareissa henkilövahingot ovat selvästi yleisempiä, kuin peuravahingoissa, LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen kertoo.

Nieminen myös lisää peurakolareiden vahinkojen jäävän usein näistä pienemmiksi ja henkilövahinkojakin sattuvan harvemmin.

LähiTapiolan mukaan peurakolareista ei ole saatavilla luotettavaa tilastoa vuosituhannen alusta asti puutteellisen tilastoinnin vuoksi. Nieminen kertoo kuitenkin peurakolareiden lisääntymisen näkyvän selvästi vakuutusyhtiön tilastoissa. Suurimmat vahinkomäärät ovat Etelä- ja Lounais-Suomessa, missä myös peurakannat ovat suurimmat. Samalla alueella kirjataan myös suurin osa metsäkauriskolareista Manner-Suomessa. Kanta on runsas myös Ahvenanmaalla.

Kauris_hirvieläin

Kolarit kuriin kantojen säätelyllä

Yksi selitys onnettomuuskehitykselle on hirvieläinkantojen kehitys. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan hirvikanta on laskenut metsästyskausien 2000–2018 välillä 149 100 hirvestä 68 478 hirveen. Valkohäntäpeurakanta on puolestaan kasvanut samalla ajanjaksolla 35 250 yksilöstä 111 650 peuraan.

– Tulevalle syksylle on myönnetty aiempaa enemmän valkohäntäpeuran metsästyslupia liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Nähtäväksi jää riittääkö metsästäjiä kaatamaan myönnettyjen lupien mukainen määrä peuroja, Nieminen pohtii.

Alkavalle metsästyskaudelle valkohäntäpeuran pyyntilupia myönnettiin lähes kolmannes enemmän kuin edelliselle kaudelle, 58 094 lupaa. Yhdellä pyyntiluvalla saa pääsääntöisesti kaataa yhden aikuisen peuran tai kaksi vasaa.

Kauris_hirvieläin

LähiTapiola muistuttaa autoilijoita myös, että juuri nyt on suurin riski ajaa hirvieläinkolari.

Lähde: LähiTapiola Kuvituskuvat: Moottorin arkisto/Antti Hentinen

Jaa artikkeli

Keskustelu