Sähköpotkulauta

Liikenne Uutinen 7.7.2019

Liikenneturva: sähköpotkulaudat vaikeuttavat liikenteen ennakointia

Suomalaiset ovat huolestuneita liikenteessä nopeasti yleistyneistä sähköpotkulaudoista. Lähes kolme viidestä kokee sähköisten liikkumisvälineiden tekevän kävelystä turvattomampaa.

Suomessakin vuokrakäyttöön rantautuneet sähköpotkulaudat herättävät tunteita kanssaliikkujissa. Uusien kulkupelien nopea yleistymisen takia niiden sopeutuminen muuhun kevyeen liikenteeseen on ollut heikkoa ja Liikenneturvan kyselytutkimuksen mukaan iso osa suomalaisista on huolissaan sähköpotkulautojen vaikutuksista liikenneturvallisuuteen.

63 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että uudet kulkutavat, kuten sähköpotkulaudat vaikeuttavat liikenteen ennakointia. Lähes yhtä moni koki myös sähköisten liikkumisvälineiden tekevän kävelemisestä turvattomamman tuntuista.

– Nopeuserot eri liikkujien välillä kasvavat helposti, kun yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä kuljetaan yhä useammalla eri tavalla. Riittävän alhainen nopeus ja muiden kulkijoiden huomioon ottaminen ovatkin erittäin tärkeitä asioita. Vuokrauskäytössä olevien laitteiden enimmäisnopeus on 25 km/h, joten ne luetaan polkupyöriin rinnastettaviksi kevyiksi sähköajoneuvoiksi. Näin ollen niillä ei saa ajaa jalkakäytävillä. Mahdolliseen onnettomuuteen kannattaa varautua käyttämällä kypärää, Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen ohjeistaa.

sähköpotkulauta

Ei huonoa ilman hyvääkin

Ihmisten huolestuneisuuden lisäksi yli puolet kyselyyn vastanneista piti hyvänä asiana, että liikenteeseen tulee uusia liikkumismahdollisuuksia, kuten sähköpotkulautoja ja kaupunkipyöriä.

– On hienoa, että liikkumistapavaihtoehtoja on yhä enemmän. Jos ajaa ensi kertaa vieraalla kulkupelillä, kannattaa aluksi perehtyä laitteen toimintaan turvallisessa paikassa, jossa ei häiritse muuta liikennettä. Näin osaa varmasti esimerkiksi pysäyttää sähköpotkulaudan tarpeen vaatiessa. Lisäksi on syytä olla selvin päin ja muutenkin tarkkana – varsinkin kaupunkiliikenteessä tapahtuu paljon ja nopeassa tahdissa, Valtonen huomauttaa.

Pysäköinti hakusessa

sähköpotkulauta

Iso ongelma on muodostunut vuokrattavien sähköpotkulautojen pysäköinnistä. Kaikille vuokrattaville potkulaudoille ei ole kiinteää palautusasemaa, vaan ne ohjeistetaan pysäköimään julkiselle paikalle, mistä seuraava käyttäjä voi ottaa potkulaudan ajoonsa tai palveluntarjoaja kerää ne lataukseen. Käyttäjän tulee huolehtia, ettei pysäköity lauta ole muiden kulkijoiden esteenä, siitä huolimatta potkulautoja löytyy erittäinkin kyseenalaisista paikoista.

Sähköpotkulaudan jättäminen käytön jälkeen kulkuväylälle aiheuttaa ongelmia kaikille, mutta erityisesti näkövammaisille. Mihin tahansa laitetta ei siis voi jättää, vaan tässäkin pitää ottaa toiset liikkujat huomioon, kertoo Valtonen.

Lähde: Liikenneturva Kuvat: Antti Hentinen

Jaa artikkeli