Liikenne Uutinen 7.9.2015

Liikkuvassa kodissa puoli vuosisataa

Anssi Siukosaaren matkailuajoneuvoalan historiikissa on tarinoita ja valokuvia viideltä vuosikymmeneltä.

Matkailuvaunuun saatiin 1960-luvulla valoa yhdestä kaasulampusta, nyttemmin muutamasta kymmenestä ledvalaisimesta. Karavaanariuden alkuhämärissä lämpöä yöksi soivat tiiliskivet, jotka oli ensin lämmitetty kaasuliedellä. Tänään matkailuvaunun keskuslämmityksen voi käynnistää etänä soittamalla puhelimella.

Anssi Siukosaaren mainiossa matkailuajoneuvoalan historiikissa on reheviä tarinoita ja valokuvia viideltä vuosikymmeneltä.

Harrastajien omakohtaiset kertomukset ovat hyvin aikaansa kuvaavia, kuten Kalliomäkien kokemukset, kun perheen Ford Anglian vedettäväksi hankittiin Sprite 400 -vaunu vuonna 1966.

Ja kun vaunu oli yli 50 senttiä Angliaa leveämpi, edellyttivät tuolloiset säännökset erivapautta. Vapaus myönnettiin ja Anglia sai etukulmiinsa merkkitangot ja sivupeileihin jatkovarret.

Varustelu kohentui vuosien myötä

Kirjasta selviää kuinka esimerkiksi ajoneuvojen varustelu on kehittynyt turvallisemmaksi ja helppokäyttöisemmäksi.

Kirjassa on runsaasti tietoa Suomessa valmistetuista, tänne tuoduista ja täällä käytetyistä matkailuvaunuista sekä matkailuautoista.

Sekin selviää, että ensimmäisen kotimaisen kymmenen Penko-vaunun sarjan valmisti linja-autokoritehdas Penko Oy Seinäjoella vuonna 1949. Matkailuvaunujen tuonti ulkomailta alkoi teoksen mukaan varsinaisesti vuonna 1962, jolloin alkoi myös ensimmäisten kotimaisten vaunujen sarjavalmistus.

  • Anssi Siukosaari: Matkailuajoneuvot 50 vuotta Suomessa
  • Kustantaja: Alfamer/Tarusto Oy 2015
  • 157 sivua, hinta 34,50 euroa.
  • www.alfamer.fi

Jaa artikkeli