EasyPark

Liikenne Uutinen 27.1.2016

Puhelimella parkkiin – mobiilipysäköinti nosteessa

Pysäköinnin mobiilimaksaminen tekee kasvuloikkaa jo toista vuotta peräjälkeen. Tulevaisuuden kaupunkipysäköinti muttuu merkittävästi, eikä vain maksamisen osalta.

Pysäköinnin maksaminen puhelimella, eli mobiilipysäköinti yleistyy entisestään. Vuonna 2015 EasyParkin palvelulla pysäköitiin Suomessa yli 4 miljoonaa kertaa. Kasvua edelliseen vuoteen on 75 prosenttia. Tämä on yrityksen oman kertoman mukaan 1,7 miljoonaa mobiilipysäköintiä enemmän kuin vuonna 2014. Ripeä kasvu jatkuu nyt toista vuotta.

EasyParkin arvion mukaan 75 prosentin kasvu johtuu suurimmaksi osaksi siitä, että autoilijat luopuvat kolikoista.  Kolikkojen lisäksi suuri häviäjä on pankkikortti. EasyParkin teettämän kuluttajaselvityksen mukaan joka kolmas suomalainen uskoo, että puhelin tulee syrjäyttämään myös pankkikortin pysäköinninmaksuvälineenä tulevaisuudessa. Puhelimella maksetaan todennäköisesti myös muita pieniä ostoksia kuten pikaruokaa ja matkalippuja.

– Tämän päivän asiakas vaatii palvelulta helppokäyttöisyyttä, luotettavuutta ja alueellista kattavuutta. Kun kaikki nämä tekijät ovat kunnossa, autoilijan on helpompi siirtyä vanhoista maksutavoista uusiin, EasyPark Suomen toimitusjohtaja Stefan Anderson arvioi.

Sovellus ja soittopalvelu käytössä

Suurin osa EasyParkin pysäköinneistä maksetaan älypuhelimen sovelluksella. Vuodesta 2008 Suomessa toimineella palvelulla on kuitenkin vankka käyttäjäkunta perinteisen myös soittopalvelun puolella. Lähes joka kolmas EasyParkin käyttäjä käynnistää ja lopettaa pysäköinnin soittamalla palvelunumeroon.

– Juuri ilmestynyt Tilastokeskuksen tilasto kertoo, että suomalaisista 69 prosenttia käyttää älypuhelinta. Käyttäjätilastomme sovelluksen ja soittopalvelun välillä noudattelee tuota samaa tasoa. Ne, jotka ovat tottuneet soittopalveluun eivät herkästi vaihda sovellukseen. Eikä välttämättä tarvitsekaan. Meillä ei ole suunnitelmia poistaa soittopalvelua, Anderson toteaa.

Pysäköinti muuttaa kaupunkikuvaa

Puhelinkopit ovat jo kadonneet kaupunkien katukuvasta. Myös pysäköintiautomaatit ovat tulevaisuudessa katoavaa kansanperinnettä. EasyParkin mukaan pysäköinti tulee muuttumaan huomattavasti. Muutos koskee muutakin kuin maksamista.

Lähitulevaisuudessa teknologia tunnistaa maksulliselle paikalle pysähtyneen auton, ja aloittaa parkkimaksun veloituksen automaattisesti. Kun auto lähtee liikkeelle, veloitus myös päättyy automaattisesti. Yhtenä kehityskohteena on myös asukaspysäköinnin helpottaminen mobiilipalveluiden avulla.

– Asiakkaiden suurin toive liittyy parkkipaikan löytämisen helppouteen. On sekä ihmisille että ympäristölle epäedullista, kun joudutaan ajamaan ympyrää ja etsimään vapaata parkkipaikkaa.

Vielä ei ole tarjolla palvelua, joka tunnistaisi kattavasti kaikki parkkipaikat ja niiden käyttöasteen, mutta EasyParkin mukaan tähän on tahtotila kaupungeilla sekä pysäköintioperaattoreilla.

– Toteutus vie sekä aikaa että rahaa, mutta varmuudella tämäkin saadaan ratkaistua, Stefan Anderson toteaa.

Lähde ja kuva EasyPark

Jaa artikkeli