Liikenne | Talvi sähköpyörällä | 18.2.2020

Talvi sähköpyörällä: missä muut polkijat?

Vaikka pyöräily ympärivuotisesti on kasvattanut suosiotaan, on talvisin väylillä väljempää.

Jaa artikkeli

Talvipyöräily on aika ajoin kurjaa ja kysyy kanttia. Tämän talven erityisen sateiset säät ovat syöveet intoa.

Liikenneministeriön julkaiseman Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman mukaan pyöräilyintoon vaikuttaa ajomatka: pyöräily on suosituinta 1–3 kilometrin mittaisilla matkoilla, ja kohtalaisen yleistä vielä noin viiteen kilometriin asti. Omakohtaisesti on tullut koetelluksi, että sähköavusteisesti kynnys työmatkapyöräilyyn laskee, kilometrit taittuvat sujuvasti. Tutkimuksessa on todettu sama: sähköpyörillä on todettu pyöräiltävän noin 50 prosenttia pidempiä työmatkoja kuin tavallisilla pyörillä.

Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman mukaan pyöräily on kasvattanut suosiotaan ympärivuotisena kulkumuotona varsinkin Etelä-Suomen kasvukeskuksissa. Kyselytutkimusten perusteella moni pyöräilee talvisin ainakin viikoittain – jos kyselytutkimuksiin on uskominen, vastaajat kun saattavat liioitella omaa aktiivisuuttaan. Arvioita työmatkapyöräilyn yleisyydestä on esimerkiksi SYKEn asukasbarometri-kyselyssä.

talvi sähköpyörällä helkama

Niin tai näin, Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien tekemien liikennebarometrien perusteella pääkaupunkiseudulla joka neljäs asukas on lisännyt pyöräilyä viimeisen vuoden aikana.

Terveydellisiä hyötyjä

Talvikuukaudet ottavat kuitenkin veronsa: laskentojen perusteella pyöräilijämäärät vähenevät selkeästi talviaikaan. Ei ole yksi eikä kaksi pimeätä ja märkää aamua, kun reitillä tavattujen kanssapolkijoiden määrän voi laskea yhden käden sormilla.

Pyöräilyn terveyshyödyt ovat kuitenkin eittämättömät.

On tutkittu, että puoli tuntia reipasta pyöräilyä useampana päivänä viikossa, vähintään 10 minuutin jaksoissa vähentää sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen ja korkean verenpaineen kehittymisen riskiä. Reippailu polkemalla auttaa myös veren rasvakoostumuksen ja kehon painon säätelyssä.

Hyviä syitä nousta satulaan, kehnosta säästä huolimatta!

Kolmen kuukauden koeajo

Talvi sähköpyörällä -juttusarja ilmestyy Moottorin netissä viikoittain. Juttusarjan aikana käydään lävitse talvisen työmatkapyöräilyn iloja ja haasteita sähköavusteisen pyöräilyn näkökulmasta.

Jaa artikkeli

Keskustelu