Liikenne | Talvi sähköpyörällä | 14.1.2020

Talvi sähköpyörällä: näkymällä autat autoilijaa

Liikenne on yhteispeliä, jossa jokainen on vastuussa kanssaliikkujien kunnioittamisesta.

Jaa artikkeli

Liikenneturvan seurantojen mukaan reilusti yli puolella pyöräilevistä on pimeän aikaan valo. Tätä on joskus vaikea uskoa, kun seuraa liikenneympäristöä auton ratin takaa: liikkeellä on pimeitä tai liki pimeitä pyöräilijöitä.

Satulaan noustua on vaikea käsittää moista typeryyttä jättää huolehtimatta omasta näkymisestä. Valoton pyöräilijä riskeeraa henkiriepunsa, vaikka ajaisi muutoin kaikkien sääntöjen mukaisesti.

Punainen takavalo ei pyörässä ole vielä pakollinen, mutta se lisäisi osaltaan pyöräilijän näkyvyyttä. Liikenneturvan seurantojen mukaan noin joka kuudes pyöräilijä käyttää takavaloa. Uuden tieliikennelain velvoittamana takavalon käytöstä tulee pakollista 1.6.2020 alkaen kun olosuhteet niin vaativat.

Autoilijoita ahdistaa

Liikenne on yhteispeliä. Jokainen on vastuussa omista ratkaisuistaan ja kanssaliikkujien kunnioittamisesta – liikkuupa autolla, jalan, pyörällä, mopolla, sähköpotkulaudalla tai jollakin muulla kulkuvälineellä.

Peräti kolme neljästä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta autoilevasta kertoo joutuneensa viimeisen vuoden aikana tilanteeseen, jossa on ollut hankaluuksia havaita valoton polkija.

Olen ihan samaa mieltä kuin Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa, että pyöräilijän on syytä käyttää ajovaloa aina hämärällä ja pimeällä, vaikka reitti kulkisikin katuvalojen loisteessa.

– Se, että itse näkee polkea eteenpäin ei vielä tarkoita, että muut liikenteessä havaitsisivat sinut. Läheltä piti -tilanne tai muille aiheutunut säikähdys voi helposti jäädä pyöräilijältä itseltään huomaamatta, Piippa kiteyttää ongelman.

Autoilijan on myös syytä muistaa lain velvoitteet. Tieliikennelaki määrää, että ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä liikenneolosuhteet. Ajoneuvo on myös voitava pysäyttää edessä olevan ajoradan näkyvällä osalla ja kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa.

Muistilista pimeällä polkeville

Liikenneturvalla on oiva muistilista kaikille pimeällä polkeville.

Käytä ajovaloa pyöräillessäsi hämärällä ja pimeässä – näin näet itse minne menet ja autat muita liikkujia havaitsemaan sinut ajoissa.

Kun hankit polkupyörän itsellesi tai vaikkapa lapsellesi, varmista siihen samalla valot ja heijastimet.

Sovita nopeutesi tilanteen ja näkyvyyden mukaan – hidastamalla tahtia jää tarpeellisten havaintojen tekoon enemmän aikaa.

Kolmen kuukauden koeajo

Talvi sähköpyörällä -juttusarja ilmestyy Moottorin netissä viikoittain. Juttusarjan aikana käydään lävitse talvisen työmatkapyöräilyn iloja ja haasteita sähköavusteisen pyöräilyn näkökulmasta.

 

Jaa artikkeli

Keskustelu