Liikenne | 14.11.2019

Tieliikennelain uudistus koskettaa myös kaksipyöräisiä – pyöräilijälle pakollinen lisävaruste

Tuleva tieliikennelain uudistus edellyttää pyöräilijän varustamaan ajokkinsa takavalolla. Tarkoitus on parantaa pyöräilijöiden näkyvyyttä liikenteessä.

Jaa artikkeli

Tieliikennelaki uudistuu 1.6.2020, jonka jälkeen myös polkupyörässä tulee olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävän valaisimen lisäksi jatkossa  myös taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin, muistuttaa Traficom.

Valaisinta on käytettävä kun pyörällä ajetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan tai kun näkyvyys on sään tai muun syyn vuoksi huonontunut. Polkupyörään kiinnitettävän valaisimen vaihtoehtona voidaan valaisin kiinnittää myös kuljettajaan, esimerkiksi kypärään, reppuun tai vaatteisiin.

Ensi viikolla järjestettävä Pyöräilytalvi-kampanja nostaa esille pyöräilyn ympärivuotisena liikkumismuotona, mutta tuo esille myös takavalon tärkeyden keskellä pimeintä vuodenaikaa. Vaikka laki uudistuu vasta kesällä, kannustaa Pyöräliitto kampanjassaan ottamaan punaisen valon käyttöön saman tien.

– Takavalon tarkoitus on, että muut liikenteessä huomaavat pyöräilijän hyvin. Etuvalon käyttö on muutamassa vuodessa lisääntynyt Suomessa merkittävästi, ja nyt on takavalon vuoro, toteaa Pyöräliiton erityisasiantuntija Martti Tulenheimo.

Pyöräliitto jakaa Pyöräilytalvi-kampanjan tempauksissa ympäri Suomen punaisia led-valoja yhteensä noin 4 000 kappaletta. Valot lahjoittaa kyytipalveluyritys Uber.

Pyöräliitto ohjeistaa, että takavalo kannattaa sijoittaa pyörän satulatankoon.

Talvipyöräilyä

Pyöräilytalvi-kampanja järjestetään 18.–22.11. Ensi viikon aikana Pyöräliiton paikallisyhdistykset järjestävät tempauksia eri puolilla Suomea yhteensä 25 eri paikkakunnalla. Talvipyöräilystä ja jaossa olevista takavaloista kiinnostuneet voivat tarkastaa tapahtumapaikat ja ajankohdat täältä.

Valokuvaustaitoiset talvipyöräilijät voivat myös osallistua Instagramissa valokuvakilpailuun, jossa parhaan #pyöräilytalvi -kuvan ottanut luvataan palkita Pelago-polkupyörällä.

Lähteet: Pyöräliitto, Traficom Kuvituskuvat: Moottorin arkisto/Antti Hentinen

Jaa artikkeli

Keskustelu