Liikenne Autoilun hinta Liikennepolitiikka 1.4.2023

Tieliikenteen veropotti vihdoin tiestön huoltoon – Suomeen suunnitteilla maailman pisin moottoritie

Suomen tieliikenteestä kerätään vuosittain noin kahdeksan miljardin euron veropotti. Eduskunta on päättänyt sijoittaa viime vuoden verotulot kokonaan takaisin tieliikenteeseen, sillä tiestö on rapistumassa alta.

Lämpötilojen sahaaminen plussalla ja roimasti pakkasella on rapauttanut jo ennestään heikkokuntoista tiestöä. Tästä syystä hallitus on päättänyt kasvattaa tiehoitobudjettia normaalista vajaasta 300 miljoonasta eurosta vajaaseen kahdeksaan miljardiin.

– Olemme erittäin iloisia lisäbudjetista, sillä korjausvelkaa on muutamassa vuosikymmenessä kertynyt reippaasti, toteaa valtion tieverkoston emeritusalipäällikkö Veikko Väylä.

Käytännössä reippaan seitsemän miljardin määräraha tarkoittaa sitä, että Suomi saa maailman pisimmän moottoritieverkoston seuraavan viiden vuoden aikana. Moottoritie tulee ulottumaan Hangosta Nuorgamiin.

– Hanko–Nuorgam-moottoritie on karkeasti 1 450 kilometriä pitkä, eli rahaa jää vielä tieverkoston kunnostamiseen laajemminkin. Pian meillä on maailman paras tieverkosto, iloitsee Väylä.

Kaikkia uuden moottoritien rakentaminen ei tietenkään miellytä. Yksi heistä on Madetkoskella asuva Aslak Valkeapää.

– Emme tarvitse yhtään moottoritietä tänne. Ei paljon hesalaisten meiningit kiinnosta. Pysykööt siellä alhaalla.

Päätös maailman pisimmän moottoritien rakentamisesta vaatii vielä Eduskunnan moottoriliikennepoliittisen erityisvaliokunnan hyväksynnän, mutta Hanko–Nuorgam-moottoritien suunnittelutoimenpiteet on jo aloitettu. Tien pitäisi olla valmis 1.4.2030 mennessä.

Teksti ja kuvat: Tuomas Rajala

Jaa artikkeli