Ylläs

Matkailu Kotimaanmatkailu Uutinen 1.11.2016

Ylläs edellä – maan ensimmäinen lumivyöryennustepalvelu käyttöön

60-vuotias Ylläs tuo vapaalaskijoiden käyttöön paikallisesti laaditut lumivyöryjen todennäköisyysennusteet ensimmäisenä Suomessa.

Uuteen talveen valmistautuva Ylläs lupaa vierailleen enemmän rinnekilometrejä ja hoidettuja latuja kuin missään muualla Suomessa. Sesongin merkittävin uutuus on kuitenkin suunnattu hoidettujen rinteiden ulkopuolelle mieliville vapaalaskijoille. Vapaalaskun suosio on rinnekeskuksen mukaan vahvassa nosteessa Ylläksen lähialueilla.

Uutuuspalvelu lanseerataan virallisesti perjantaina Helsingissä Skiexpo-messuilla 4.–6.11.2016.

Kaikki valmiina talveen

Ylläkseltä kerrotaan, että kohteen hissiyhtiöt lumetuskalustoineen ovat valmiina alkavan viikon pakkasiin. Lumetusta on luvassa molemmin puolin tunturia, Ylläs Ski Resort Äkäslompolossa ja Sport Resort Ylläs Ylläsjärven puolella.

– Talvikauteen valmistautuminen alkaa jo kesällä. Silloin tehdään hissien vuosihuollot ja laitetaan paikat muutenkin kuntoon, Mikko Virranniemi Sport Resort Ylläkseltä kertoo.

Ylläs

Tulevaa laskettelukautta ajatellen eteläisillä aurinkorinteillä on tehty pieniä uudistuksia varsinkin lasten ja nuorten erityissuorituspaikkoihin.

– Mini Parkissa meillä on helppoja ratoja, pomppuja ja kurveja aloittelijoille. Mountain Dew Junior Park taas tarjoaa hieman edistyneemmille laskijoille vähän vaativampia hyppyreitä ja reittejä. Nyt teemme lisäksi Vekkulihissille pieniä pressejä, sellaisia vähän lumenpinnan yläpuolella olevia. Ne ovat tarkoitettu kaikkein pienimmille lapsille.

Ensimmäisestä hissinoususta 60 vuotta

Ensimmäinen hissi avattiin Äkäslompolon Varkaankurussa 60 vuotta sitten. Nykyään Ylläksellä lasketellaan vauhdikkaasti samalla hissilipulla koko tunturissa. Molemmin puolin tunturia laskettelija löytää monipuoliset palvelut välinevuokrauksesta hiihtokouluun sekä rinneravintoloista ostospaikkoihin ja lastenhoitoon.

Myös vapaalaskun harrastajamäärien kasvu ilahduttaa Ylläksellä.

– Ylläs Ski Patrol aloittaa ensimmäisenä Suomessa paikallisesti laadittujen lumivyöryjen todennäköisyysennusteiden tarjoamisen vapaalaskijoiden käyttöön, Ylläs Ski Resortin rinnetoimenjohtaja Tuomo Poukkanen kertoo.

Ylläksen hiihtokeskusalueella ei ole lumivyöryvaaraa, mutta Pallas-Yllästunturin kansallispuiston luonnonvaraisilla tuntureilla vapaalaskijan on varauduttava myös vyöryriskiin.

– Paikallisiin mittauksiin ja analyyseihin perustuva vyöryennuste on ainutkertainen palvelu Suomessa. Se antaa vapaalaskijoille tarkkaa tietoa paikallisesta riskitasosta ja lisää laskijoiden kykyä tehdä turvallisempia päätöksiä Ylläksen laskuretkillään. Meillä on nyt tarjota kaikki, mitä vapaalaskija tarvitsee.

Poukkanen odottaa tulevaa talvea mielenkiinnolla muutenkin.

– Kaikkien ennakkotietojen mukaan Ylläksellä on hyvä talvi tulossa, ulkomaankauppa on käynyt mukavasti ja jo nyt alkutalvesta matkailijoita on ollut Ylläksellä enemmän kuin aiempina vuosina. Kaikki eivät toki tule rinteeseen, mutta myös hiihtomatkalle tulevien määrät näyttävät kasvavan.

Sääennusteiden mukaan lumetustyöt päästään aloittamaan viikolla 44 ja rinteiden avausta Ylläksellä toivotaan vietettävän 19.11.2016.

Lähde ja kuvat Ylläs

Jaa artikkeli