13.7.2022

Nimi muutettu: Ferrari SP12 EC – Eric Claptonin ainutlaatuinen 458

Ferrarin Special Projects toimitti kymmenen vuotta sitten muusikko Eric Claptonille ainutlaatuisen kesäauton. Siinä 458 Italia puettiin 512 BB:n kuteisiin, ja vain häntä varten.

Saa olla melkoinen suurkuluttaja, että itse Ferrari tarjoutuu tekemään omia nimikirjaimia kantavan erikoismallin. Sellaiseen Ferrari Special Projects kuitenkin ryhtyi vuonna 2012 luodessaan Eric Claptonille SP12 EC -mallin. Ferrarin historiasta kumpuavat muodot loihti itseoikeutetusti Pininfarina.

Clapton tunnetaan autoharrastajana, ja jos jonkinlaista kärryä hänen tall(e)istaan löytyykin. Automerkeistä erityiseksi suosikikseen muusikkolegenda on useaan otteeseen kertonut Ferrarin, joita tallista löytyy luonnollisesti useita, mainittakoon vaikka F40, 599 GTB Fiorano sekä 512 BB. Näistä jälkimmäisestä inspiroituneena herralla saattuu siis kuitenkin olemaan lisäksi malli, jota ei löydy kenenkään muun tallista, ei sitten mistään.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

458 niin kuin silloin ennen

512 BB on aikansa ikoneita noin niin kuin koko automaailman näkökulmasta. Vuosina 1976 - 1981 valmistetun "Berlinetta Boxerin" sydämessä lauloi harvinaislaatuinen voimalähdemuoto, 4,9-litrainen bokserikaksitoista, B12. Eric Clapton on luonnehtinut moottorin ääntä aidoksi musiikin muodoksi. 512 BB koristaakin hänen vuonna 1977 ilmestyneen albuminsa Slowhand sisäkantta. Kun Slowhandin julkaisusta oli kulunut 35 vuotta, julkaistiin siitä de Luxe -versio. Samaan aikaan Maranellossa kehiteltiin tribuuttia miehelle ja autolle.

Clapton on saanut noin 5 miljoonan punnan ainutlaatuisuuteensa myös englantilaisen, oikeanpuoleisen ohjauksen.

Pininfarina oli luonnollisin mahdollinen tekijä SP12 EC:n luomiseen, olihan talo vastannut sekä alkuperäisen 512 BB:n että tribuuttimallin pohjana olevan 458 Italian muodoista. Pininfarinan tehtävä olikin yksinkertaisesti saada 458:aan 512 BB:n ilme mitä hienovaraisimmalla tavalla. Lopputulos ei petä.

Ainoa kauneusvirhe SP12 EC:ssä lienee se, ettei Claptonin suuresti ihailemaa V12:ta autosta löydy, sillä 458:n 4,5 -litraista vapaastihengittävää V8 -moottoria ei lähdetty vaihtamaan, niin kuin ei tekniikan osalta muutakaan. Tämäkin "puute" pääsi kenties unohtumaan, kun SP12 EC:llä päästeltiin sydämen kyllyydestä sen ensiesiintymisessä vuoden 2012 Goodwoodin Festival of Speedissä.

Teksti: Benjamin Helander Lähde: it.Motor1 Kuvat: Ferrari

Lisää aiheesta

Luetuimmat