24.1.2023

Käyttötesti: Kia Niro EV – mystinen bugi esti liikkeellelähdön

Kuva Jari Saarentaus

Tuskin olimme saaneet kuulla Kia Niro EV -mallia vaivaavasta ohjelmistöhäiriöstä, kun sellainen sattui myös käyttötestiautomme kohdalle. Tapauksesta selvittiin onneksi muutaman minuutin odottelulla.

Olemme olleet joulukuun puolivälissä käyttötestin aloittaneeseen Kia Niro EV -sähköautoon oikein tyytyväisiä, ja kun sisäänajovaihekin oli vuodenvaihteen jälkeen suoritettu, taival taittui entistäkin mutkattomammin.

Tämänkin jutun piti kertoa jotain yleistä auton monista hyvistä puolista, mutta nyt se saa jäädä seuraavaan kertaan: autoomme iski mystinen bugi, joka on vaivannut useita muitakin Niro EV -käyttäjiä maailmalla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Postia lukijalta

Kaikki alkoi oikeastaan siitä, kun saimme tammikuun alussa sähköpostia lukijaltamme. Hän oli havainnut, että Moottorilla on käyttötestissä uusi Kia Niro EV ja tiedusteli:

”Minua ainakin kiinnostaa, milloin maailmalla havaittu ns. Zombie-bugi saadaan korjattua?

Vika ilmenee satunnaisesti, kun auton etälämmitystoimintoa on käytetty. Auto toimii hyvin siihen saakka, kunnes sillä yrittää lähteä ajoon – kojelautaan jää tällöin varkaudeneston varoitusvalo, ja auton kuntoon palautumista joutuu odottamaan netin tietojen mukaan 5–30 minuuttia, jonka jälleen autolla pääsee liikkeelle normaalisti. Mikään taikatemppu 12V-akun navan irrottamisesta alkaen erilaisiin kikkailuihin lukituksien ja ohjauksien kanssa ei auta.

Periaatteessa tuon vuoksi aikataululla liikkuvilla ihmisillä etälämmitys on hyödytön, jos riskiä ei halua ottaa. Itse pyysin marraskuun vaihteessa luovutetulle autolle softapäivitystä, koska huhujen mukaan vian syy olisi tiedossa, ja se olisi ECU:n ja ilmastointi/lämmityslaitteiden epävakaa kommunikaatio. Mitään päivitystä en ilmeisesti silti saanut, enkä ole itse etälämmitystä kokeillut ollenkaan vielä tuon vuoksi. Keskusteluiden perusteella vikaan ei olisikaan vielä korjausta.”

Viestinsä päätteeksi lukijamme linkkasi vielä meidät ulkomaiselle keskustelupalstalle, missä omistajat puivat ongelmaansa sekä Youtubeen, jossa eräs käyttäjä oli julkaissut Nironsa häiriöstä ja sen poistumisesta seikkaperäisen videon.

Vika selvityksessä

Asia toki kiinnosti meitäkin, kuten kaikki mahdolliset käyttötestiautoa koskevat häiriöt yleensäkin. Kysyin asiasta Kian maahantuonnilta, ja vastaus tulikin parin viikon päästä. Sen mukaan ongelma on valmistajan tiedossa, ja tuotekehitysosasto selvittää ratkaisua.

Kun automme kuitenkin oli toiminut täysin normaalisti, emme katsoneet aihetta erityisiin toimenpiteisiin. Autoa oli toki esilämmitetty sen ollessa latauksessa joko suko- tai voimavirtapistokkeessa, mutta liikkeellelähdöt olivat tapahtuneet jokaisella kerralla ongelmitta.

Niron esilämmityshän hoituu nykytapaan älypuhelimen välityksellä joko ajastettuna tai suorakytkentänä, ja on pakkaskelillä erityisen näppärä, kun ikkunoita ei tarvitse erikseen raapata eikä lumia putsata – ellei sitten pysäköinnin aikana ole taivaalta tullut oikein kunnon lumimyrskyä, jolloin harjaaminen on toki tarpeen.

Automaatti-ilmastoinnin, joka siis lämmittää ohjaamon, lisäksi sovelluksella saa käynnistettyä muitakin pakkaslähtöjä mukavoittavia ja turvallisuutta parantavia toimintoja, kuten tuulilasin huurteenpoiston sekä ohjauspyörän, sivupeilien ja takalasin lämmittimet.

Maahantuojan vastaus sattui samaan päivään kuin Moottorin toimituskokous. Sekin käytiin nykytapaan etänä Teamsin välityksellä, ja naureskelinkin väelle ruudun äärellä, että napsahtaakohan se kohta meidänkin auton kohdalle, kun mitään ei ole toistaiseksi sattunut.

Omakohtainen kokemus

Ehkä ei olisi pitänyt vitsailla. Vain pari tuntia kokouksen päättymisen jälkeen oli aika lähteä ajamaan, ja sattumoisin olin paikassa, missä autoa ei voinut ladata. Otin kuitenkin totuttuun tapaan puhelimen käteen ja napsautin esilämmityksen päälle. Perään tuli vielä tuttu kuittaus lämmityksen kytkeytymisestä.

Lähtövalmistelujen jälkeen kävelin autolle, jolloin lämmitys oli ehtinyt olla päällä varttitunnin verran. Napsautin lukot auki, istuin sisään ja painoin starttinappulaa. Tässä vaiheessa kaikki oli vielä kuten pitikin, mutta pyöreää vaihteenvalitsinta käännettäessä tulikin sitten tenkkapoo: peruutusvaihteen kytkeytymistä ilmaiseva merkkivalo ei syttynyt.

Ensin ajattelin tämän johtuvan valitsimen epäherkkyydestä – pysäköintitilanteissa Niron vaihteen kytkeytymisen kanssa on saanut olla hivenen tarkkana, sillä valitsimen liian pikainen kääntö ei ole aina välttämättä tuottanut tulosta – mutta ei: valitsin pysyi tiukasti N-asennossa, eli D- tai R-ajoalueita ei pystynyt kytkemään päälle.

Vilkaisu mittaristoon selvitti, että kelta-ruskea ajoneston valohan se siellä palaa, eli bugi iski eikä liikkeelle päästä ainakaan ihan tällä sekunnilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kärsivällisyys palkitaan

Seurasi sarja toimenpiteitä, joita samaisen bugin kohdanneet ovat edellä mainitun nettikeskustelun perusteella tehneet. Virrat pois ja päälle – ei tulosta. Autosta ulos, ovet lukkoon, ovet auki, sisään – ei tulosta. Virtanappulan pitkä painallus – ei tulosta. Esilämmitys päälle ja pois – ei tulosta. Ja niin edelleen.

Apua ei löytynyt myöskään auton valikoista. Ajonestolaitteen valo pysyi päällä, ajovalmiudesta kertova READY-teksti puolestaan poissa, ja hetken päästä näyttöön tuli vielä varoitusvalo sekä -teksti 12 voltin akun alhaisesta varaustilasta. Mitään muuta ilmoitusta ei.

Siinä autossa istuessa mietin, että onneksi olimme saaneet etukäteen tiedon häiriöstä ja sen luonteesta. Sormi ei siis mennyt suuhun aivan samaan tapaan kuin ummikolla – mutta toki sekin kävi ajatuksissa, että mitä jos auto ei sittenkään lähde enää lainkaan liikkeelle ja tarvitsee korjaamokäynnin?

En kuitenkaan lähtenyt vielä tähän, vaan noudatin foorumin ja nettivideon ohjeita: astuin vielä kerran autosta ulos, lukitsin ovet ja odotin auton ulkopuolella viitisen minuuttia. Sitten ovet jälleen auki ja jännittynein mielin sisään. Ja kas: kaikki oli kuin olikin yhtäkkiä ennallaan, ajonestovalo poissa ja READY paloi. Ei muuta kuin pykälä pesään ja liikenteeseen.

Yhtä ominaisuutta vähemmän

Merkillepantavinta episodissa oli se, että se sattui nimenomaan silloin, kun esilämmitystä käytettiin ilman latausta. Kuten sanottua, joka ikisellä kerralla kun auto on ollut esilämmityksessä piuhan päässä, kaikki on toiminut kuten pitääkin. Olemmehan käyttäneet esilämmitystä jo kymmeniä kertoja – myös tässä kerrotun häiriöpäivän jälkeen, joten jotain olisi pitänyt jo tapahtua, jos ylipäätään on tapahtuakseen.

Nyt jäämme odottamaan maahantuojan mahdollisia jatkotoimenpiteitä – kuten varmasti muutkin Niro EV -käyttäjät. Siihen asti esilämmitys ilman latausta on meidän autossamme toistaiseksi pannassa, tai ainakin sen testaaminen ajoittuu hetkiin, jolloin ei ole kova kiire minnekään.

Parasta asiassa on se, ettei toiminnon pois jättäminen vaikuta Niro EV:n muihin hyviin käyttöominaisuuksiin mitenkään, eikä muunlaista tielle jättämistä tarvitse luonnollisesti pelätä.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Jari Saarentaus ja Jussi Saarinen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat