20.9.2020

12-vuotinen liikennesuunnittelu käynnissä – päätöksiä keväällä 2021

tie_kelirikko_kuoppa_soratie

Suomeen laaditaan ensimmäistä valtakunnallista 12-vuotista liikennejärjestelmäsuunnitelmaa. Tavoitteena on lisätä pitkäjänteisyyttä liikenteen kehittämiseen.

Liikenteen edellytysten turvaaminen vaatii pitkäjänteistä suunnittelua eikä monien liikenneväylien toteutus tai kohentaminen käy vuodessa tai kahdessa. Suomessa valmistellaan paraikaa pitkää eli 12-vuotista liikennejärjestelmäsuunnitelmaa. Pitkän aikavälin suunnittelulla on mahdollista irrottaa väylien suunnittelua, rahoitusta ja rakentamista hallituskausittaisista poliittisista suhdanteista ja painotuksista. Valtakunnallisen suunnitelman tarkoitus on siis lisätä liikennepolitiikan pitkäjänteisyyttä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaikki liikennemuodot

Liikennejärjestelmän alla on paljon: se koostuu kaikista liikennemuodoista, henkilö- ja tavaraliikenteestä, liikenneverkoista, henkilö- ja tavaraliikenteen palveluista sekä niitä tukevista toimista, kuten viestintäyhteyksistä ja tiedosta. Toimenpiteisiin kuuluvat valtion rahoituksen suuntaamisen ohella mm. lainsäädäntö ja linjaukset toiminnan kehittämisestä.

– On tärkeää, että liikennejärjestelmä tulee tulevaisuudessakin turvaamaan sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävän ja alueellisesti tasapainoisen kehityksen. Eteenpäin katsovalla liikenne-järjestelmäsuunnitelmalla varmistamme, että maamme on kokonaisuus, joka mahdollistaa hyvinvoinnin jakaantumisen niin alueellisesti kuin sosiaalisestikin, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) linjaa.

Ministeri pitää tärkeänä, että valtakunnallisella liikennejärjestelmäsuunnitelmalla vastataan myös siihen, kuinka Suomi voi ylläpitää eri elinkeinojen kilpailukykyä ja kuinka voidaan varmistaa kestävään liikenteeseen siirtyminen sekä kansalaisten sujuva ja hyvä arki.

Ensimmäinen valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma valmistellaan vuosille 2021–2032 siten, että siitä voidaan päättää keväällä 2021. Suunnitelman laatiminen perustuu lakiin liikennejärjestelmästä ja maanteistä.

Teksti: Moottori Kuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat