7.4.2022

Ahvenanmaa: sadan vuoden juhlamatka

Ahvenanmaalla on eletty pian sata vuotta itsehallintomallin mukaan, ja siitä on tullut kansainvälisestikin merkittävä malli rauhan rakentamiseen kriisialueille.

Itsehallinnon juhlapäivä on 9.6.2022, ja sen kunniaksi maakunnan matkailuyritykset ovat hioneet palvelunsa kuntoon, uudistaneet vanhaa ja rakentaneet uutta vierailijoita varten.

Neljä tunnelmaltaan aivan erilaista saarta, Saaristolaistila Silverskär, kalastajakylä Klobben, erakkosaari Sviskär ja Samppanjaluoto houkuttelevat huomaansa. Kohteita yhdistävät pieteetillä rakennettu perinteinen saaristolaismajoitus sekä upea, paikallisista raaka-aineista valmistettu ruoka.

Asumaton Klobben-saari yllättää jokaisella majoituskerralla erilaisuudellaan. Klobbenilla majoitutaan saaristolaismökeissä, jotka on rakennettu perinteisillä käsityötaidoilla hitaasti kasvaneista männyistä. Kymmeneen mökkiin mahtuu yöpymään 32 vierasta.

Räsymatot tuovat iloista väriä mökkeihin, ja viileinä iltoina hiljennytään viettämään aikaa puukaminan lämpöön. Mökeissä ei ole sähköä, ja uneen tuudittaa kynttilävalaistus.

KlobbenAhvenanmaa
House of the rising sun. Aurinko nousee Klobbenilla klo 04.55.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Modernia majoitusta

Silverskär on vuodesta 2014 sertifioitu Green Keys -sääntöjen mukaan. Kohde tekee kaikkensa ollakseen ”vihreä saari sinisessä meressä”.

Silverskärissä noudatetaan kaikessa toiminnassa aitoja saaristolaisperinteitä, joissa yhdistyvät vanhojen aikojen tunnelma ja moderni majoitus. Jo saareen saavuttaessa laiturilla vieraita odottavat annos Ahvenanmaan pannukakkua ja venevajan suojista poimitusta pullosta kaadettu yrttisnapsilasillinen.

– Kauden aikana meillä on yli viisikymmentä paikallista tavarantoimittajaa, koska useimmat toimittajat tekevät vain yhtä tai korkeintaan muutamia tuotteita. Tämän ansiosta meillä on monipuolinen menu koko vuoden ajan, Silverskärin keittiömestari Gustav Eriksson kertoo.

Vierailumme aikana Eriksson kattaa pöytään muun muassa savustettua siikaa, haukimakkaraa, merimetsoa, lammasta, ahventa sekä Ahvenanmaan juustoa ja uuden sadon hunajaa. Hienoa ruokaa avomeren äärellä.

Silverskär Ahvenanmaa
Silverskärissä saaristolaistilan huoneita.

Samppanjaa autiolla luodolla

Samppanjaluodon juuret ovat Ahvenanmaan vesiltä löydetyissä vanhoissa samppanjapulloissa ja Veuve Clicquotin kanssa tehtävässä yhteistyössä. Pienellä, 120-neliömetrisellä puuttomalla luodolla voi viettää vaikkapa viikonloppua ja nauttia yksinäisyydestä sekä rauhasta, hyvän samppanjan seurassa.

Samppanjaluoto Ahvenanmaa
Samppanjaluoto.

Rentoa lomailua saaristoluonnossa

Ahvenanmaan pohjoiskolkassa sijaitsevaan Havsviddeniin saapuminen on vaikuttava kokemus. Korkealla kallion päällä sijaitseva hotelli ja kalliohuviloiden muodostama yhteisö muodostavat hienon kokonaisuuden. Hotellilta avautuu komea näköala kauas avomerelle ja vieras tunteekin olevansa jossakin korkealla, meren ja taivaan välissä.

Rentoutumis- ja terveyskeskukseksi suunniteltu kohde on hyvä paikka – aivan oikein – rentoutumiseen.

Alueella on hotellihuoneiden lisäksi noin 40 hyvin varusteltua korkeatasoista kalliohuvilaa, joista jokaisesta on huikeat näkymät merelle. Alue on jatkuvassa kasvussa, mutta huvilat on sijoitettu kallioluontoon niin, etteivät vieraat häiritse toisiaan.

Sataman lähellä rannassa on kylpylä, josta löytyy erilaisia saunoja sekä uima-allas. Kylpylän yhteydessä on myös kesäravintola.

Hotellin päärakennuksessa on vastaanoton ohella baari ja ravintola sekä kokoustiloja.

Alueella on myös vierasvenesatama, jonka asiakkaiden käyttöön on valmistumassa palvelurakennus.

Havsvidden Ahvenanmaa
Kalliohuviloista ja hotellista on upea näköala kauas merelle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Saaristoristeilylle yhteysaluksella

Ahvenanmaan saaristoliikenteen linjat yhdistävät kaikki kuusi saaristokuntaa Manner-Ahvenanmaahan ja Manner-Suomeen. Ahvenanmaalle voi siis tulla yhteysaluksien avulla vaikkapa polkupyörällä tai autolla Turusta.

Pohjoisen linjan yhteysaluksella voi matkata esimerkiksi Manner-Ahvenanmaalta Vårdöön, jossa kesäkahvila ja bistro Hamnmagasinet tarjoaa paikallisia makeita ja suolaisia herkkuja. Lähellä on myös uimaranta, ja lauantaisin koetaan hampurilaisiltoja.

Lemlandissa voi herkutella hienoilla suklaatuotteilla ja limonadeilla, joita valmistetaan perinteisenä käsityönä luonnon raaka-aineista. Mercedes Chokolaterien tuotteissa suklaamestarina toimiva Channa Öhman käyttää ahvenanmaalaista kermaa ja voita.

Amalias Limonad valmistaa myös Antonin alkoholipitoisia tuotteita, yhteistyössä Ålands Distilleryn kanssa.

Föglössä sijaitseva Carlsro Badhotell, tanskalainen kylpylähotellikonsepti, on peräisin 1900-luvun alkupuolen tanskalaisista perinteistä. Yrittäjäpariskunta Johanna ja Ebbe Delfs tarjoavat vierailleen kokonaisvaltaisen ja rauhallisen kylpyläkokemuksen. Pariskunta on itse suunnitellut ja toteuttanut talon sisustuksen pienintä yksityiskohtaa myöten. Hotellissa on myös kahvila, ravintola sekä pieni putiikki.

Käringsund Ahvenanmaa
Käringsundissa kuvattiin aikoinaan kohtauksia Saariston lapset tv-sarjaan.

Kohti Eckeröä

Ahvenanmaan länsilaidalla sijaitsevassa Käringsundin lomakeitaassa on tarjolla aurinkoa, leppoisaa rantaelämää, erilaisia majoitusvaihtoehtoja campingista luksusmökkeihin ja mukavaa tekemistä lapsiperheille.

Tulevalle kesäkaudelle Käringsundissa on valmistumassa kaksi rantasviittiä lisää.

Lähellä on lomapäiviksi kiinnostavia tutustumiskohteita, kuten Metsästys- ja kalastusmuseo, jossa kerrotaan myös Ahvenanmaan saariston eläimistöstä, luonnosta ja kulttuurista. Eckerössä on myös mahtava Posti- ja tullitalo kesänäyttelyineen ja Kafé Kalesch -kahviloineen sekä Viltsafari, jonka aikana voi nähdä saksanhirviä, kuusipeuroja, villisikoja, strutseja ja laamoja.

Ruotsin puoleisella laidalla sijaitsee myös Degersandin hiekkaranta, joka on rankattu yhdeksi Euroopan parhaista ja on erityisesti keväällä ja syysaikana surffaajien mekka. Uimarannan pehmeä hiekka ja kimalteleva meri tekevät mökki- ja leirintäaluelomasta houkuttelevan koko perheelle. Leirintäalueelle valmistui viime vuonna kuusi uutta yöpymismökkiä sekä rantabaari.

Teksti: Kari Martiala ja Helena Lylyharju Kuvat: Kari Martiala

Luetuimmat