20.9.2022

Ahveniston moottorirata – Suomen vanhin ja maailman kaunein

Ahveniston moottorirataa on kuvailtu yhdeksi maailman kauneimmista moottoriradoista. Hämeenlinnan keskustan tuntumassa sijaitseva moottoriurheilukeskus on kotimaamme vanhin rata.

Ahvenisto Race Circuit valmistui 15. heinäkuuta 1967 ja rata on toiminut siitä saakka moottoriurheilun suorituspaikkana. Ahvenisto on rata, jonka varmuudella tuntee jokainen moottoriurheilua seurannut. 2840 metriä pitkä rata on ollut vuosikymmenet aktiivisessa käytössä kilpakäytössä autoilla, formuloilla ja moottoripyörillä.

Rataa ovat kiertäneet kotimaiset autourheilutähdet, kuten Mikä Häkkinen, Mika Salo, Kimi Räikkönen, Valtteri Bottas ja Keke Rosberg, mutta paikalla on ollut myös kansainvälistä osaamista. Radalla on ajanut kierroksia mm. Niki Lauda ja Jack Brabham.

Ahvenisto on poikkeuksellinen rata, sillä korkeuserot ovat suuria. Korkeimman ja matalimman paikan välinen ero on 32 metriä, minkä ansiosta radalla on huikeita sokkomutkia. Niiden ajaminen on etenkin ensikertalaisella melkoinen kokemus.

Radan leveys vaihtelee 9–17 metrin välillä. Etenkin kaksipyöräisellä ajaminen on jännittävä kokemus, sillä varaa kaatumiseen ei juuri ole varaa. Radan vierustalla olevat aidat ovat pahimmillaan suoraan kiinni asfaltin reunassa, joten turva-alueita ei käytännössä ole.

default

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ajamaan pääsee ilman varausta

Hämeenlinnassa sijaitsevat rata on pääkaupunkiseudun lähin rata ja monelle harrastajalle ainoa helposti saavutettavissa oleva paikka. Ahvenisto poikkeaa monesta kotimaisesta moottoriradasta sillä, että arkisin rata on pääosin auki yleisölle. Jos radalla ei ole tapahtumaa, tai yksityistilaisuutta, saa paikan päälle tulla ajamaan omalla autolla tai moottoripyörällä päivämaksua vastaan.

Ratana Ahvenisto on tekninen ja hidas. Epävirallinen rataennätys on Keke Rosbergin nimissä, ja mestari on kiertänyt radan Williams FW08C:llä aikaan 1:11:00. Kyseessä olis näytösajo, joten virallinen rataennätys on Marko Nevalaisen nimissä. Dallara F397 kiersi radan ajassa 1:13:226.

Koska Ahveniston rataa ympäröi metsä ja sen keskeltä löytyy pieni lampi, saattaa radalla törmätä eläimiin. Radan yli vilahtava kettu on varmasti tuttu näky muillakin moottoriradoilla, mutta ajoväylällä patsasteleva joutsen on varmasti ainutkertainen kokemus kilparadalla.

Voit tutustua Ahveniston radan erityispiirteisiin jutun lopussa olevalla videolla.

Teksti: Tuomas Rajala Kuvat: Jari Saarentaus

Ahvenisto Race Circuit

  • Pituus 2840 m
  • Pääsuoran pituus 280 m
  • Radan leveys: 9–17 m
  • Mutkia: 10
  • Korkeusero: 32 m
  • Lisätietoa: ahvenistoracecircuit.com

Luetuimmat