9.5.2021

Air Zermatt – helikopterikyyti Alppien yllä

Air Zermatt Sveitsi Alpit helikopteri

Joskus lintuperspektiivi auttaa asioiden hahmottamisessa eri tavalla. Moni on ihastellut varmasti Alppeja niiden yli reittikoneella lentäessään. Helikopterin kyydissä elämys on moninkertaisesti läheisempi.

Air Zermatt on sveitsiläinen helikopterioperaattori, jonka päämaja ja tukikohta on ei niin yllättäen Zermattin pittoreskin alppikylän kupeessa. Toiminta alkoi yhden pelastuskopterin kera vuonna 1968, eli Air Zermatt on ensimmäinen pelastustoimintaan keskittynyt kopterifirma Sveitsissä.Air Zermatt Sveitsi Alpit helikopteri

Yritys on kasvanut vuosien varrella niin, että se operoi nykyään kymmentä kopteria neljästä tukikohdasta käsin. Työntekijöitä on yhteensä 75. Pelastus- ja medihelitoiminnan lisäksi yhtiö tarjoaa myös taksikyytejä laskettelijoille, vaeltajille sekä vuorikiipeilijöille mutta myös kiertolentelyä Zermattin ympäristössä – mukaan lukien kierros Matterhorn-vuoren ympäri.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Moderni laivue

Air Zermattin 10 kopterin laivue on modernista päästä. Eurocoptereita on seitsemän: 5 x AS 350 B3, 1 x EC 135 T3 ja 1 x EC 130 T2. Ne on kaikki varustettu myös lääkärikopteritoimintaa varten EC 130 T2:a lukuunottamatta. Suomessahan Medi-Helin käytössä on kaksi Eurocopter EC 135 P2:a.

Air Zermatt Sveitsi Alpit helikopteri

Eurocoptereiden lisäksi Air Zermattilla on palveluksessaan vielä kaksi Bell 429 -kopteria sekä yksi Aérospatiale SA-315. Näiden lisäksi Air Zermatt on saamassa käyttöönsä muutaman vuoden sisällä ensimmäisenä maailmassa alkujaan sveitsiläisen Leonardo AW09 -kopterin. Air Zermatt on osallistunut myös tuon kopterin kehitykseen.

Leonardo on kevytrakenteinen, mutta pystyy silti ottamaan 2 500 kilon kuorman. Kyllä, koptereita käytetään vuoristossa paljon myös tavaroiden kuljettamiseen. Kun vuorimaja on sellaisessa paikassa, ettei sinne pääse kuin jalkapatikalla, kaikkea ei aina jaksa tai pysty kantamaan itse perille asti – etenkin jos siellä pitää vielä rakentaa jotain.

Turistikäytössä

Pelastus- ja medihelitoiminta on yhä Air Zermattin ydintoimintaa, mutta turismin kasvun myötä myös taksi- ja muut kuljetuskyydit ovat jatkuvasti lisääntyneet. Talvella viedään laskettelijoita normaalien laskettelurinteiden ulkopuolelle, jolloin mukaan lähtee usein kokenut vuoristo-opas. Heli-skiing-toiminta on tosin vähentynyt ja vähenee lisää jatkossa ympäristöpaineiden alla. Kesällä Air Zermatt kuskaa puolestaan maastoon vaeltajia, liitovarjoiljoita, vuorikiipeilijöitä, liitopuvun kanssa kiitäviä sekä muita huimapäitä.

Air Zermatt Sveitsi Alpit helikopteri

Toki tarjolla on myös pelkkiä helokopterikyytejä hienoista näköaloista nauttiville. Suosituin kyyti on ehdottomasti kierros on 4478 metrin korkeuteen yltävän Matterhorn-vuoren ympäri; Zermatthan sijaitsee aivan sen juurella. Jotkut tuntevat Matterhornin paremmin sen lempinimellä Toblerone-vuori.

Air Zermatt Sveitsi Alpit helikopteri

Myös lennot jäätiköille ovat suosittuja, suosituin kohde on ehdotomasti iso Aletschinjäätikkö, joka on Alppien suurin jäätikkö sekä Unescon maailmanperintökohde. Aletsch on osa 82 400 hehtaarin suuruista Jungfrau-Aletschin alppialuetta, Unescon perintökohde sekin. Alue on seikkailuista nauttivien ulkoilijoiden suuressa suosiossa.

Toki Zermattista ja sen ympäristöstä voi nauttia myös ilman helikopteria. Valleusreittejä on lukuisia; tekemistä ja näkemistä riittää pitkäksi aikaa.

Air Zermatt Sveitsi Alpit helikopteri

Ja koska Zermatt on autoton, sinne on matkustettava junalla. Auton voi jättää parkkiin viimeistä edelliselle juna-asemalle, jossa on iso parkkihalli. Tai sitten voi hypätä junaan jo St. Moritzissa ja nauttia päivän matkustamalla Sveitsin halki Glacier Express -junalla.

Lisätietoa www.air-zermatt.ch/

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat