27.10.2022

Alpine Pariisissa – vielä kerran A110 ennen tulevaa

Alpine A110 R E-ternité Alpenglow Pariisi näyttely konsepti

Alpine esitteli A110 R:n lisäksi Pariisissa A110 E-ternité -sähkökonseptia.

Renault-ryhmän sporttipuolen vetovastuu on siirretty ylösnousemuksen tehneelle Alpinelle. Formula 1:n lisäksi merkin vetonaulana on ollut A110, joka tehtiin lähes ilman kompromisseja (nykymittapuulla) höyhenenkevyeksi sportiksi.

Alpine A110 R konsepti Pariisi sportti

Pariisin autonäyttelyssä Alpine esitteli odotetusti A110 R:n, joka on rajuin versio kaksipaikkaisesta pikku-GT:stä. Hiilikuitu, takaspoileri ja uudet komponentit ovat R:n erottava tekijä. Lopputuloksena on 34 kiloa S-versiota kevyempi painos ja perusmalliin verratunakin säästöä on 21 kg. Teho on nostettu 300 hevosvoimaan (221 kW) 1,8-litraisesta moottorista. Onko raaempi A110 se mitä mallisto todella kaipaa? Jäämme odottamaan omistajien reaktioita.

Alpine A110 R konsepti Pariisi sportti

Lisäksi autosta nähdään 32 kappaleen erikoisversio, jonka värityksestä vastaa muuan Fernando Alonso.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kevyttä sähköä

A110 R:n lisäksi Alpinen osastolle esiteltiin A110 E-ternité -sähkökonsepti, jonka merkki loi 60-vuotissyntymäpäiviensä kunniaksi. Auto on 258 kilogrammaa perusmallia painavampi, mikä ei ole hassumpi saavutus huomioiden, että Mégane Electricistä lainattu 60 kilowattitunnin akusto painaa 392 kilogrammaa. Akkumoduuleja on tosin sijoitettu A110:ssä eri puolille autoa varta vasten suunnitelluissa kuorissa, jotta auton painojakauma pysyisi mahdollisimman lähellä alkuperäistä.

Alpine A110 E-ternité konsepti Pariisi sähkö sportti

Ainakin Alpinen mukaan A110 E-ternité on suoritusarvoiltaan sangen lähellä polttomoottoripainosta, vaikka auton teho on maltillisempi 178 kW (240 hv). WLTP-toimintamatka yhdellä latauksella on sekin sangen hyvä 420 kilometriä. Alpine on tehnyt myös yhteistyötä Getragin kanssa, jotta E-ternité hyödyntää auton tavallista kaksoiskytkinvaihteistoa.

Alpine A110 E-ternité konsepti Pariisi sähkö sportti

Alpine A110 E-ternité ei ole varsinainen maistiainen vuonna 2025 nähtävästä sähköisestä A110:stä, mutta kompromissitön lähestyminen antaa toivoa, että Alpine ei laiskistu sporttisten katumaasturien valmistajaksi.

Alpineglow

Alpinen GT-raaserikonsepti Alpineglow (Alppihohto) ottaa nimensä usein Alpeilla tai vuorilla nähtävästä ilmiöstä, jossa auringonlaskun ja -nousun yhteydessä ilmakehä heijastaa punaista valoa aurinkoa vastakkaiselle taivaalle. Alpinen mukaan nimen tarkoitus on kertoa muutoksesta ja huomisen teknologioissta henkiin heräävän automerkin käsissä.

Alpine Alpineglow konsepti Pariisi

Kunnon konseptiautohengessä Alpineglowsta ei ole juuri tarjolla teknisiä yksityiskohtia,  mutta auton tyyli-ideoita nähtäneen tulevissa Alpineissa. Lisäksi auton tarkoituksena on pohtia vedyn mahdollisuuksia urheilullisissa automalleissa ja moottoriurheilussa, joskin Alpineglowssa vetyä käytetään sähköavustetussa polttomoottorissa tyypillisemmän polttokennon sijaan.

Esprit Alpine – sporttimaustetta

Alpinen kannalta eräs merkittävimmistä uutuuksista löytyi yllättäen Renaultin osastolta, sillä esimerkiksi uuden Australin kohdalla mallin korkein varustetaso on Esprit Alpine.

Renault Austral katumaasturi crossover Koleos

Renaultin tuotepuolesta vastaava johtaja Bruno Vanel kommentoi Alpinen tuomista Renaultin sporttimausteeksi mainitsemalla, että sisäisestikin asiasta oltiin kahta mieltä. Renaultille Alpine on kuitenkin mahdollisuus korostaa auton ranskalaisuutta ja tarjota hienostuneempia väri- ja materiaalivaihtoehtoja tavallisessa mallistosa.

Alpinelle kyseessä on puolestaan tunnettavuuden lisääminen, sillä A110:n voimin ranskalainen sporttimerkki on jäänyt "spesialistimerkiksi".

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat