22.8.2017

Audi tarjoaa kaasua tankkiin – A4 Avant g-tronin myynti käyntiin

Audi A4 Avant g-tron

Audi lisää Suomessa myytävään valikoimaansa uuden vaihtoehdon Audi A4 Avantin voimanlähteeksi. Edullisimmillaan kaasuauto vaihtaa omistajaa 43 517,90 eurolla.

Audi kuvailee tuoreinta mallistolisäystään sanaparilla sporttinen ja monikäyttöinen. Kyseessä on siis Audi A4 Avant g-tron, jonka kerrotaan olevan erityisesti lisäys merkin ympäristöystävällisempään mallistoon. Auto toimii joko maa-/biokaasulla tai bensiinillä.

Uutuuden kehaistaan olevan taloudellinen, ympäristöystävällinen ja turvallinen. Sen toimintamatka on 950 kilometriä, josta kaasulla voidaan valmistajan mukaan ajaa 500 kilometriä ja bensiinillä 450 kilometriä.

Bi-fuel 2,0 TFSI -moottori tuottaa 125 kW (170 hv) tehoa ja 270 Nm vääntöä. S tronic -automaattivaihteistolla varustettuna auto kuluttaa maa-/biokaasua 3,8 kg/100 km (NEDC) ja hiilidioksidipäästöt ovat 102 g/km.

Bensiinillä ajettaessa kulutus on 5,5 l/100 km ja CO2-päästöt 126 g/km. Ajomukavuus ei valmistajan hehkutuksen mukaan rajoitu pelkästään toimintamatkaan ja monikäyttöisyyteen. 0–100 km/h taittuu vain 8,4 sekunnissa ja huippunopeuden luvataan olevan 223 km/h.

Audi A4 Avant g-tron

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Moottori uuteen uskoon

Uutuuden moottori perustuu 2,0 TFSI -bensiinimoottoriin, johon on jatkokehitetty polttoteknologia kaasua varten. Muun muassa männät ja venttiilit on muunnettu.

Sähköinen ohjainlaite vähentää säiliöstä virtaavan kaasun korkeaa noin 200 barin painetta aina moottorin 5–10 barin paineeseen. Oikea-aikainen ja -määräinen paine on aina kaasuputkistossa ja ruiskutusventtiileissä – matalampi paine ajettaessa hiljaisemmilla nopeuksilla ja korkeampi paine, kun tarvitaan voimaa ja vääntöä.

Kun maa-/biokaasun määrä putoaa alle noin 0,6 kg ja paine vastaavasti alle 10 barin – ohjainlaite vaihtaa automaattisesti bensiinikäytölle.

Neljä säiliötä kaasulle

Korkealujuuksisten polymeeristen hiili- ja lasikuidulla vahvistettujen kaasusäiliöiden kapasiteetti on Audin kertomaan mukaan yhteensä 19 kiloa. Kaasusäiliöitä on neljä ja ne sijaitsevat auton takaosassa. Bensiinitankin koko on 25 litraa.

Audi A4 Avant g-tron

Autovalmistajan mukaan keveys on valttia myös säiliöissä, sillä ne painavat 56 prosenttia vähemmän kuin vastaavat teräksiset säiliöt.

Säiliöiden sisäpuoli on kaasunkestävää polyamidi-sekoitusta. Toinen kerros on sekoitus hiilikuidulla vahvistettua polymeeriä ja lasikuidulla vahvistettua polymeeriä. Kolmas kerros on puhdasta hiilikuidulla vahvistettua polymeeriä, joka toimii myös visuaalisen tarkistuksen apuna, sillä se muuttuu maidonvalkeaksi, mikäli se vaurioituu.

Ennen kuin säiliöt asennetaan autoon, ne testataan Audin kertoman mukaan tuotannossa 300 barin paineessa.

Bensiinillä usein liikkeelle

Bensiinitankin ja maa-/biokaasusäiliöiden tankkauskorkit sijaitsevat saman tankkausläpän alla. Tankkauksen jälkeen ja aina kun on kylmä, moottori starttaa bensiinillä ja vaihtaa sitten mahdollisimman nopeasti kaasuun.

Uusi Audi A4 Avant g-tron käyttää valmistajan mukaan aina ensin kaasua ja vaihtaa sen loppumisen jälkeen bensiinikäytölle. Kuljettajan informoimiseksi mittaristossa on kaksi erillistä mittaria, toinen kaasulle ja toinen bensiinille.

Audi A4 Avant g-tronilla ajaminen maksaa ajotilanteesta riippuen maakaasulla keskimäärin 4,40 €/100 km ja biokaasulla 5,50 €/100 km. ( Lähde: Gasum 08/2017)

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa myös tavaroille

Audi A4 Avant g-tronin tavaratila on 415 litraa. Varapyörän sijasta varustukseen kuuluu paikkaussarja ja tilaa on järjestynyt myös siirtämällä akusto tavaratilasta moottoritilaan.

Suomessa uutuus on aina joko Business tai Business Sport -varustelutasoinen. Business-varustelu sisältää mm. led-ajovalot sisältäen ajovalojen pesimet ja dynaamiset takavilkut, Audi connect safety & service -järjestelmän, 7” ajotietokoneen värinäytöllä, vakionopeussäätimen nopeusrajoittimella, akustisen pysäköintijärjestelmän takana, takaluukun sähkötoimisen avaus- ja sulkutoiminnon ja Bluetooth-Hands-free -liitännän, maahantuoja kertoo.

Business Sport varusteluun kuuluu lisäksi mm. akustinen ja optinen pysäköintijärjestelmä edessä ja takana, urheiluistuimet edessä sisältäen sähkösäätöiset ristiseläntuet, mattaharmaan jäähdyttimen säleikön kromatuilla vaakarivoilla ja ilmanottoaukkojen kromatut somistelistat sekä mattaharmaan takadiffuusorin kromilistalla.

Uuden Audi A4 Avant g-tronin hinnat alkavat 43 517,90 eurosta.

Lähde ja kuvat Audi

Luetuimmat