26.12.2021

Autoa ostamassa? Tarkasta auton tiedot ilmaiseksi netistä

Tarkasta auton tiedot ilmaiseksi netistä

Olit sitten ostamassa käytettyä tai haluat vain vakoilla vanhan ajokkisi menoa, tarkasta auton tiedot Trafin verkkopalvelusta kätevästi ilmaiseksi.

Sama asia tulee aina vastaan autoa ostaessa. Auton tiedot helpottaisivat ostopäätöstä ja rauhoittaisivat hermoja.

Ne ovat saatavissa Traficomin verkkopalvelusta – ja suurimmaksi osaksi myös täysin ilmaiseksi. Tätä on syytä hyödyntää, jotta veroeurot eivät ole valuneet hukkaan.

Silloinen Trafi, nykyinen Traficom, avasi tekniset tiedot ilmaisiksi jo kauan sitten ja uutisoimme asiasta helmikuussa 2018. Tuolloin julkisten ajoneuvotietojen palvelu oli juuri uudistunut ja samalla sen ominaisuuksiin oli lisätty ajoneuvon tekniset tiedot, seuraava katsastusaika sekä muun muassa katsastuksessa kirjatut matkamittarilukemat.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Auton tiedot ilmaiseksi Traficomilta

Artikkelin kirjoitushetkellä palvelun ilmaisiin ominaisuuksiin kuuluvat ajoneuvon tekniset tiedot, seuraava katsastusaikaväli ja tähän liittyen edellisessä katsastuksessa kirjattu matkamittarilukema sekä myös verotiedot. Näistä voi olla hyötyä monellakin tapaa

Teknisten tietojen joukosta voi löytää muun muassa kulutus- ja päästötiedot, rengastiedot sekä moottorin tiedot. Jossain tapauksissa myös mitat ja massat voivat olla arvokasta tietoa – nämäkin ovat saatavilla ilmaiseksi.

Auton verotiedot antavat mahdollisuuden arvioida vuosittaisia kustannuksia ennen ostopäätöksen tekemistä. Palvelusta näkee suoraan veron perusteen, sen päivittäisen määrän ja siitä saatavan vuosikustannuksen. Lisäksi palvelu osaa huomauttaa, mikäli ajoneuvoveroja on erääntynyt.

Tietokannasta löytyvien tietojen määrä ja sisältö tosin vaihtelee hieman tietojen julkisuudesta, ajoneuvolajista ja rekisteröintiajankohdasta riippuen. Käytännössä myös auton katsastaneen henkilön huolellisuus voi vaikuttaa. Teknisiä tietoja voi hakea rekisteritunnuksen lisäksi ajoneuvon valmistenumerolla.

Liian hyvää ollakseen totta

Kaikki ei kuitenkaan ole ilmaista. Näiden edellä mainittujen hyödyllisten maksuttomien tietojen lisäksi Traficom tarjoaa maksullista palvelua lisätietojen selvittämiseksi. Kirjoitushetkellä 2 euron kyselyllä saa näkyviin auton omistus- ja historiatiedot.

Käytännössä maksulla saa haltuunsa koko tunnetun omistaja- ja haltijahistorian. Historiatiedot kertovat olennaisimpana kaikki katsastuksissa kirjatut mittarilukemat, jotka auttavat havaitsemaan mahdolliset epäjatkumat. On tosin hyvä huomioida, että Traficom ei voi näyttää ajoneuvoon liittyviä henkilötietoja, mikäli tietoihin sisältyy luovutusrajoituksia.

Traficomin verkkopalvelu vaatii kirjautumisen sähköisen tunnistautumisen avulla. Palvelun kuvaus löytyy sivun: "Ajoneuvotiedot ja veron maksu" alta, josta pääsee myös sähköiseen asiointiin.

Kuvituskuva: Henri Posa, Lähde: Trafi

Luetuimmat