2.2.2023

Autojen ensirekisteröinnit laahaavat yhä – käytettyjen kauppa ennakoi kuluttajien luottamuksen palautumista

Henkilöautojen ensirekisteröinnit jäivät tammikuussa noin 33 prosenttia ja pakettiautojen 35 prosenttia viiden vuoden keskiarvostaan.

Uusien autojen ensirekisteröinnit laahasivat viime vuonna pahasti verrattuna edellisiin vuosiin. Koko viime vuosi jäi ensirekisteröinneissä 17 prosenttia pienemmäksi kuin vuonna 2021.

Tämän vuoden tammikuu ei näytä yhtään viime vuotta paremmalta, päinvastoin. Tammikuussa henkilöautojen ensirekisteröinneissä jäätiin 9,0 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta, tammikuussa rekisteröitiin yhteensä 7 175 uutta henkilöautoa. Autoalan pienet ensirekisteröintiluvut kertovat muun muassa alaa vaivaavasta komponenttipulasta. Autoalalla on ennakoitu, että autojen saatavuus paranee tämän vuoden toisella puoliskolla.

Pakettiautojen ensirekisteröinneissä jäätiin vieläkin kauemmas viime vuoden tammikuun luvuista. Pakettiautoja ensirekisteröitiin 855 kappaletta, joka on 15,2 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammikuussa. Ensirekisteröintien pitkän aikavälin keskiarvot kertovat komponenttipulan valtavasta puristuksesta, sillä henkilöautojen rekisteröinnit jäivät tammikuussa noin 33 prosenttia ja pakettiautojen 35 prosenttia viiden vuoden keskiarvostaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Täyssähköautojenkin vauhti hiipui hieman

Täyssähköautojen osuus henkilöautojen ensirekisteröinneistä oli tammikuussa noin 26 prosenttia. Se on hieman vähemmän kuin edeltävänä kuukautena, joulukuussa ensirekisteröinneistä ennätykselliset 30 prosenttia oli täyssähköautoja. Ladattavien hybridien osuus oli 18 prosenttia, joka on sama kuin viime vuoden joulukuussa. Pakettiautoista täyssähköautoja oli lähes 15 prosenttia, kun viime vuonna niiden osuus oli keskimäärin 6 prosenttia.

Käytettyjen autojen kauppa piristyi

Käytettyjen henkilöautojen kauppa vilkastui tammikuussa selvästi viime syksyyn ja alkutalveen nähden. Autoliikkeissä tehtyjen käytettyjen autojen kauppa kasvoi tammikuussa noin 4,0 prosentilla viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Autoliikkeiden vaihtoautovarastot ovat tammikuussa pienentyneet hieman.

– Käytettyjen autojen kaupan käänne ennakoi kuluttajien luottamuksen hienoista paranemista, sillä talouden näkymät ovat hieman syksyä ja alkutalvea valoisammat. Vaihtoautojen kysyntä reagoi kulutustottumusten muutoksiin uuden auton kauppaa nopeammin, kertoo toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitosta.

Autoliikkeiden myymistä käytetyistä autoista noin puolet oli bensiiniautoja ja noin kolmannes dieselautoja. Ladattavien autoja, joko täyssähköautoja tai ladattavia hybridejä oli noin 9 prosenttia, joka vastaa hyvin koko viime vuoden tilastoa. Hybridiautojen ja sähköautojen osuus on ollut kasvussa, sillä niiden osuus autokannasta on selvästi kasvanut. Autoliikkeiden myymistä autoista pääosa on alle 10-vuotiaita autoja ja myös autoliikkeiden käytettyjen autojen kaupassa käyttövoimaosuudet vastaavat näin ollen melko tarkalleen alle 10-vuotiaiden autojen käyttövoimajakaumaa.

Kuorma-autojen rekisteröinnit kasvoivat

Kuorma-autoja ensirekisteröitiin tammikuussa yhteensä 395, joka on 7,0 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Yli 16 tonnin painoluokan kuorma-autoja rekisteröitiin tammikuussa 286 kappaletta, 7,9 prosenttia enemmän kuin vuoden 2022 tammikuussa. Raskaiden kuorma-autojen rekisteröinnit ylittivät jo pitkä aikavälin tammikuun keskiarvon noin 5,5 prosentilla.

Keskiraskaita 6–16 tonnin kuorma-autoja rekisteröitiin tammikuussa 22 autoa, joka on 16,1 prosenttia viime vuoden tammikuuta enemmän, kevyitä alle 6 tonnin kuorma-autoja rekisteröitiin 87, eli 3,6 prosenttia enemmän.

– Kuorma-autojen tuotannossa komponenttipula on näyttäisi jo helpottavan ja vahvaa tilauskantaa on päästy purkamaan. Myös uusien kuorma-autojen kysyntä on ollut taloudelliseen tilanteeseen nähden hyvällä tasolla. Kysyntä on kohdistunut erityisesti raskaimpiin kuorma-autoihin. Kuorma-autojen markkina näyttää tänä vuonna ennakoitua paremmalta, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Linja-autoja ensirekisteröitiin tammikuussa saman verran kuin viime vuoden tammikuussa.

Lähde Autoalan tiedotuskeskus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat