12.2.2023

Autoleasingyritys vastaa joka vuosi vakiokysymyksiin – kuka saa ajaa leasingautoa?

Volkswagen Golf
Takana isoin muutos on kylkipokkauksen jatkuminen C-pilarin läpi aiempaa särmikkäämpään takavaloon.

Leasingautoja tarjoavat yritykset saavat joka vuosi vakiokysymyksiä esimerkiksi siitä, kuka saa ajaa leasingautoa.

Leasingautoihin erikoistuneen yrityksen LeasePlanin asiakaspalvelu saa jatkuvasti kysymyksiä liittyen leasing-autoihin. Yksi vuodesta toiseen toistuva kysymys esimerkiksi on, että kuka saa ajaa leasing-autoa.

LeasePlanin asiakaspalvelun tiiminvetäjä Tiia Engman sanoo, että asia on hyvä käydä läpi siinä vaiheessa, kun työsuhdeauton käytön yksityiskohdista sovitaan. Usein leasing-auton käyttöoikeus on kirjattu yrityksen autopolitiikkaan.

– Yleisenä käytäntönä on, että työsuhdeautolla saa ajaa kuljettajaksi nimetyn henkilön lisäksi hänen kollegansa ja samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet. Jos jonkun muun on tarve ajaa autoa, tulee siitä sopia oman esimiehen tai henkilöstöosaston kanssa etukäteen. Tämä on tärkeää muun muassa siksi, että on tiedossa, kuka vastaa vahingon sattuessa vakuutuksen omavastuuosuudesta. Esimerkiksi jos autoa ajaa joku muu kuin työsuhdeautoilija, voi työsuhdeautoilija olla itse vastuussa omavastuuosuuden kustannuksesta vahingon sattuessa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Huolto ja katsastus askarruttaa myös

Leaseplanin asiakaspalvelusta kysytään myös usein huoltoon ja katsastukseen liittyviä asioita. Leasing-auton huolto-ohjelma menee auton normaalin huolto-ohjelman mukaan, koska leasing-auto on yleensä uusi auto, jonka sopimus kestää kolmesta neljään vuotta.

– Lähes kaikkien merkkien autoissa on ajotietokoneisiin tallennettu kyseisen mallin huolto-ohjelma, joka ilmoittaa hyvissä ajoin, koska auto tulee viedä huoltoon. Katsastuksesta taas ei tarvitse kantaa huolta kolmen ensimmäisen vuoden aikana. Neljän vuoden sopimuksella tulee kuljettajan katsastaa työsuhdeauto kerran ennen auton palautusta, LeasePlanin asiakaspalvelusta sanotaan.

Lataus työpaikkalla kiinnostaa myös

Ladattavien autojen määrä on viime vuosina lisääntynyt myös kovasti yrityksissä. Esimerkiksi LeasePlanin aktiivisesta henkilöautokannasta jo noin 30 prosenttia on ladattavia autoja ja tällä hetkellä tilattavista autoista 70 prosenttia on jo ladattavia hybridejä tai täyssähköautoja.

Yksi yleisimmistä asiakaspalveluun tulevista tiedusteluista koskeekin sitä, saako työsuhdeauton ladata työpaikalla.

– Jos työsuhdeauto on vapaalla autoedulla, on sähköauton lataaminen työpaikalla, julkisessa latauspisteessä tai kotona verrattavissa polttomoottoriauton tankkaukseen eli työnantaja maksaa kaikki autoon liittyvät kustannukset. Vuosille 2021–2025 tehdyn verotukipäätöksen mukaan työnantaja voi tarjota latausmahdollisuutta verovapaasti myös käyttöedulla olevan työsuhdeauton tai työntekijän oman auton lataamiseen työpaikalla ja julkisissa latauspisteissä. Tämä ei koske työntekijän kotona tapahtuvaa latausta. Veroetu tarkoittaa, ettei työnantajan tarjoama sähköauton lataus nosta työntekijän ansiotuloja, LeasePlanin tiiminvetäjä Sanna Murtonen sanoo.

Työnantajalla ei ole velvoitetta tarjota latausetuutta, vaan se on vapaaehtoista. Sähköautoihin kohdistuvalla veroedulla halutaan pienentää liikenteen aiheuttamia CO2-päästöjä.

Lähde LeasePlan

Luetuimmat