24.4.2021

Autoliitto: Pysäköintisääntöjä on noudatettava myös taajaman ulkopuolella

Pysäköinti – kuvituskuva – Pysäköintisääntöjä on noudatettava myös taajaman ulkopuolella

Autoliitto muistuttaa, että pysäköintisääntöjä on noudatettava myös taajaman ulkopuolella. Yksityisteiden ja maastoliikennelain tulisi olla tuttuja autolla metsään matkaavalle.

Koronan myötä ulkoilun suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Tämän takia suosittujen kansallispuistojen ja ulkoilualueiden pysäköintipaikat ovat välillä täynnä ja Autoliiton mukaan maastoon tai kapeille teille väärin pysäköidyt autot aiheuttavat ongelmia. Autoilijoiden pitää muistaa, että pysäköintisääntöjä on noudatettava myös taajaman ulkopuolella.

Luonnonpuistot ja suositut retkeilymaastot sijaitsevat usein hankalien julkisen liikenteen yhteyksien päässä, joten moni luontoretkelle lähtevä valitsee auton polun alkupäähän päästäkseen. Ulkoilualueiden suosion kasvettua patikoijille varatut pysäköintipaikat eivät tahdo varsinkaan kauniina viikonloppupäivinä riittää kaikille. Moni retkeilijä onkin päätynyt pysäköimään autonsa sinne, minne sen on saanut mahtumaan. Näin ei kuitenkaan saa toimia.

– Väärinpysäköidyt autot vaarantavat turvallisuutta ja vaikeuttavat muiden tienkäyttäjien liikkumista. Esimerkiksi maatalouskoneet ovat välillä todella leveitä ja niiden on mahduttava liikkumaan niin suoralla tieosuudella kuin käännöksissäkin. Myös pelastusajoneuvojen on päästävä kulkemaan vapaasti, muistuttaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pysäköintisääntöjä on noudatettava myös taajaman ulkopuolella

Tieliikennelain mukaan ajoneuvoa ei saa taajaman ulkopuolella pysäköidä liikennemerkein etuajo-oikeutetuksi merkityllä tiellä ajoradalle. Lisäksi on muistettava muut pysäköintisäännöt, kuten pysäköintikielto mäenharjalla tai näkyvyydeltään rajoitetussa kaarteessa tai niiden läheisyydessä. Mikäli päätyy pysäköimään sulkuviivan kohdalle, on ajoneuvon ja sulkuviivan väliin jäätävä vähintään kolme metriä, ellei ajoneuvon ja sulkuviivan välissä ole katkoviivaa.

Olennaista on huomata, että uuden tieliikennelain mahdollistama vasempaan reunaan pysäköinti kaksisuuntaisilla teillä on sallittua vain taajamassa, huomauttaa Vesalainen.

Tieliikennelaki on voimassa myös yksityisteillä pysäköintisäännökset mukaan lukien. Oman haasteensa tuo se, että yksityisteiden erottaminen maanomistajien omista teistä on varsin hankalaa. Omilla teillään maanomistaja saa päättää vapaasti sekä ajamisesta että pysäköinnistä.

Maastoliikennelaki määrää maastossa

Moni saattaa pysäköintipaikkaa etsiessään päätyä auton kanssa maastoon. Maastoliikennelain mukaan moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ei saa liikkua eikä sitä saa pysäyttää tai pysäköidä maastossa maa-alueella ilman maan omistajan tai haltijan lupaa. Kuitenkin taajaman ulkopuolella moottorikäyttöisen ajoneuvon pysäyttämiseen ja pysäköimiseen tien välittömään läheisyyteen ei tarvita lupaa, jos turvallinen pysäköinti sitä edellyttää eikä pysäköinnistä aiheudu alueen omistajalle tai haltijalle kohtuutonta haittaa.

– Haitan aiheuttamisen arviointi on aika häilyvä käsite. Ennen kansallispuistoreissua kannattaakin selvittää, mistä kaikkialta löytyy viralliset pysäköintialueet. Jos ensimmäinen pysäköintialue on täynnä, on hyvä olla varasuunnitelma valmiina, painottaa Vesalainen.

Kuvituskuva: Henri Posa/Moottorin arkisto, Lähde: Autoliitto

Luetuimmat