7.1.2022

BMW iX M60 – alabrändien sulatusuuni

BMW iX M60

iX M60 on tosi nopea, mutta päihittääkö se kilpailijansa?

BMW:n sähköautoperheen pää – ainakin toistaiseksi – on katumaasturi iX. Siinä yhdistyvät i eli sähköinen alabrändi ja X eli nykyaikana kultaakin kalliimpi katumaasturiperhe. Nyt näkemämme uutuus yhdistää nämä vielä lisäksi BMW M.ään. Se tietää tehokkainta iX:ää tähän asti.

BMW iX M60
Ulkokuoressa monikaan yksityiskohta ei kerro M-luonteesta. Muutokset keskittyvät lähinnä voimapuoleen.

Tehokkaimmasta iX:stä ikinä löytyy 455 kilowattia eli 619 hevosvoimaa tehoa ja huippuvääntö ylittää tuhannen newtonmetrin rajan, ollen Launch Control -tilassa peräti 1 100 Nm. Huippunopeus on rajoitettu 250:een kilometriin tunnissa ja toimintamatkaksi kerrotaan 566 kilometriä.

BMW iX M60

Mutta nyt kun puhumme suorituskykyisestä sähköautosta, kaikkein tärkein tieto koskee totta kai nollasta sataan -kiihtyvyyttä. iX M60 hoitaa sen näillä tiedoilla 3,8 sekunnissa. Seuraa pilkunviilausta, kun selvitämme, että baijerilainen häviää Tesla Model Y Performancelle niukasti 0,2 sekunnilla ja Ford Mustang Mach-E GT Performancelle yhdellä kymmennyksellä. Pitää toki muistaa, että 0 – 100 km/h 3,8 sekunnissa on edelleen erittäin kunnioitettava tulos lähes 2,5-tonniselle kaupunkimaasturille.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

"BMW:n kaikkien aikojen kattavin vakiovarustevalikoima"

iX M60:n vakiovarustelista kattaa koko joukon teknologiaa niin ajoavustinten kuin tietoviihdejärjestelmän osalta. Mukana on myös vielä aktivoimattomia valmiuksia, esimerkiksi 3. tason autonominen ajo on mahdollista tulevaisuudessa.

BMW iX M60
Sisälle M on tuonut muiden muassa urheiluistuimet, mutta muokkauksissa on selvästi haluttu säilyttää maltti.

iX M60:n valmistuksen eettisyyteen ja toisaalta päästöihin on myös kiinnitetty huomiota, onhan tiedossa, että sähköautojen valmistukseen tarvitaan runsaasti kaivannaisia eri puolilta maailmaa vaihtelevissa oloissa tuotettuna. BMW Group hankkii auton akustoon koboltin ja litiumin suoraan valvotuista lähteistä Australiasta ja Marokosta. Alumiini tulee tehtaalle aurinkovoimalla tuotettuna ja BMW kertoo käyttävänsä vain uusiutuvia energialähteitä auton valmistusprosessissa.

BMW iX M60

BMW iX M60 tulee markkinoille ensi kesänä.

Teksti: Benjamin Helander Lähde ja kuvat: BMW

Lisää aiheesta

Luetuimmat