19.1.2019

Caravan-messut 2019: matkailuautot – erottumista, erillisvuoteita ja esteettömyyttä

Hymer

Matkailuautojen valmistajat pyrkivät jatkuvasti erottumaan toisistaan, ja käyttäjä hyötyy tästä kekseliäisyydestä. Tarvikepuolen innovaatio puolestaan on näppärä nostin liikuntarajoitteisille.

Mitä saadaan aikaan, kun matkailuauton perinteinen sisustus käännetään tavallaan päälaelleen? Vastaus: mukava lomakoti kahdelle hengelle.

Hymer B-DL 534 Duomobilin innovatiivinen vuoderatkaisu juontaa juurensa erään saksalaisen pariskunnan yhteydenotosta valmistajaan. Nämä asiakkaat tahtoivat matkailuauton, missä kompromisseja muiden tilojen hyväksi ei ole tehty.

Niinpä auton etuosaan, ohjaamon päälle, kehitettiin vuoteet kahdelle. Takaosassa – missä tavallisesti nukutaan –  puolestaan sijaitsee mukava oleskeluryhmä.

Vuoteen saa lepokuntoon simppelisti. Ohjaamon istuinten selkänojat käännetään kumoon, minkä jälkeen vuode laskeutuu alas sähkömoottorien voimin. Muun hyvän lisäksi auton pituutta on saatu kutistettua toisenlaisiin sisustusratkaisuihin nähden.

Tämä on hyvä osoitus matkailuajoneuvoalan jatkuvasta kehittymisestä. Kilpailijoista pyritään erottautumaan kaikin mahdollisin keinoin, joten valmistajien suunnitteluosastoilla koneet käyvät kuumina. Ja jos innovaatio todetaan toimivaksi, samankaltaisia ratkaisuja päätyy monesti myös kilpailijoiden tuotteisiin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Paremmin pakattu

Retkeilyauto on matkailuautomaailmassa tämän hetken hitti, ainakin mitä tulee näiden kompaktien kulkupelien jatkuvasti kasvavaan markkinaosuuteen. Viime vuonna jo useampi kuin joka neljäs uutena myyty matkailuauto edusti tätä kategoriaa.

Pössl

Uusinta uutta Caravan-messuilla nähtiin Pösslin osastolla, missä esiteltiin kuuden metrin kokonaispituuden ja takaosan erillisvuoteet yhdistävä retkeilyauto Roadstar 600 L. Tämän tyyppisiin pitkittäin asennettuihin vuoteisiin on tuntuvasti helpompi kivuta kuin yleensä näin lyhyissä retkeilyautoissa nähtyyn poikittaiseen parisänkyyn.

Pössl

Erillisvuoteet, jotka ovat retkeilyautoissa olleet yleisesti kysyttyä tavaraa, mahdollistavat myös tavaratilan joustavamman käytön. Rulo-ovella toteutettu WC puolestaan kompensoi laajemman vuoteen aiheuttamaa tilahaittaa, joten saniteettitilojenkin käyttö käy sujuvasti.

Liikkumisen vapauttaLiikuntarajoitteiset puolestaan ilahtuvat kotimaisen Welholiftin uudesta laitteistosta, joka mahdollistaa esimerkiksi pyörätuolilla kulkevan henkilön aiempaa vaivattomamman matkailuautoilun. Vastaavaa ei ole markkinoilla aikaisemmin nähty.

Laitteisto koostuu eräänlaisesta henkilönostimesta, jonka avulla lomailija nousee autoon ja pystyy myös liikkumaan sen sisällä esteettömästi – vaikkapa yläsänkyyn tai WC- ja suihkutilaan. Toimenpide sujuu paitsi helposti, myös turvallisesti.

Welholift pyörätuoli

Welholiftiä ohjataan sen varteen asennetulla kaukosäätimellä, joten avustajaa ei välttämättä tarvita. Selvänä etuna on myös se, ettei tilaa vievää pyörätuolia tarvitse ottaa matkailuautoon sisälle. Ja kun laitetta ei käytetä, sen voi pikaisesti irrottaa ja kätkeä istuinryhmän alle sijoitettuun säilytystilaan.

Welholift pyörätuoli

Nostin on asennettavissa mihin tahansa matkailuautoon – myös kapeammalla ovella varustettuun. Pikakiinnikkeellä samaa laitteistoa voi käyttää myös henkilöautossa sekä kotona. Hintaa Welholiftille kertyy autosta riippuen reilut 10 000 euroa.

Helsingin Caravan-messut ovat avoinna Messukeskuksessa pe 18.1.2019 klo 12–19 ja la-su 19.–20.1.2019 klo 10–18. Caravan-messujen kävijät pääsevät osallistumaan samalla lipulla Matkamessuille.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Jari Saarentaus

Luetuimmat