27.3.2016

Cheetah Sport – ACS:n hauskin auto?

American Car Show 2106 Cheetah Sport

V8-moottorinen autokin voi painaa alle 1000 kiloa.

Chevroletin kahdeksansylinterinen isolohkomoottori, auton paino 898 kiloa eikä elektronisia ajovakautusjärjestelmiä. Kun tähän lisätään lyhyt 228 senttimetrin akseliväli, niin lopputulos ei voi olla muuta kuin äärimmäisen hauska ajettava.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

AC Cobran tappaja?

Auton mallinimi kokonaisuudessaan on Bill Thomas Cheetah Sport. Auton suunnitteli amerikkalainen Bill Thomas, joka sitä ennen oli keskittynyt Chevrolet-moottorien viritykseen. Tavoitteena oli luoda kilpailija Carroll Shelbyn legendaariselle AC Cobralle. Konseptimalli rakennettiin vuonna 1963 ja seuraavan kolmen vuoden aikana Cheetaheja rakennettiin pieniä määriä. Tarkka tuotantomäärä ei ole tiedossa. American Car Show -näyttelyssä nähty yksilö on vuodelta 1965. Cheetah esiintyi mm. vuonna 1966 valmistuneessa Elvis Presleyn Spinout-elokuvassa.

American Car Show 2106 Cheetah Sport

Lasikuitukorin alta paistaa nykyaikainen kromimolybdeeniputkesta tehty runko. Sisustusmateriaaliksi mainitaan persoonallisesti alumiini. Vaihteisto on nelipykäläinen ja joka kulmassa on levyjarrut. Painojakaumaksi kerrotaan 47/53.

Essonbaarin ykkönen

Cheetah suunniteltiin tehokkaaksi, kevyeksi ja sulavalinjaiseksi. Siitä huolimatta sitä ei suunniteltu kilpailukäyttöön. Sen oli tarkoitus olla näyttävä crusailupeli, jonka hevosvoimilla ja (teoreettisella) suorituskyvyllä voi kehuskella essonbaarissa. Runko ja jarrut eivät olleet kilpailukäyttöön vaadittavalla tasolla. Tosin Cheetahista suunniteltiin ja rakennettiin erikseen kilpailumalli, jolla kilpailtiin vaihtelevalla menestyksellä mm. Challenge Cupissa Daytonassa.

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Luetuimmat