6.3.2016

Erikoiset unet: kulttimainen kapselihotelli

Nine Hours kapselihotelli

Nine Hours erottautuu jopa kapselihotellien keskuudessa erikoisuudellaan.

Japanilaiset kapselihotellit eivät ole ilmiönä mitenkään uusi tai tuntematon asia edes länsimaalaisille turisteille. Ahtaassa putkessa nukkuminen ja pienoistelkkarin katsominen on ollut turistien mielestä hauskaa vaihtelua, paikallisten suosiessa tuubeja viimeisen junan mentyä töiden tai illanvieton venähdettyä. Mutta Nine Hours ei ole ihan perinteinen kapselihotelli. Tarkoituksena oli visioida uudenlainen kapselihotelli, joka tarjoaa täsmällisen rentoutumisen kaupungin sykkeen keskellä. Nimi tulee ajatuksesta "tunti virkistäytymiseen, seitsämän tuntia unta ja tunti heräilyyn". Oleskelun maksimipituus tosin on nykyisin 24 tuntia.

Kliinisen valkoinen kapselihotelli tuntuu karanneen tieteiselokuvasta, sillä sisustuksen hallitseva väri on valkoinen. Ohjeistus on toteutettu symboleiden ja infografiikan avulla, joten olo voi helposti olla kuin eläisi Ikean rakennusohjeissa. Konseptilla on haettu rentoutumista sillä, että mitään ylimääräistä ei ole, "ei luksusta, vain tyytyväisyyttä". Miesten puolella opasteet ovat mustalla, naisten saadessa punaiset ohjeistukset. Teknologiablogi The Vergen koeajossa Nine Hoursin sisustusta verrattiin Braunin mestarimuotoilija Dieter Ramsin pelkistettyihin töihin, jotka ovat inspiroineet Applen tuotteita vuosikaudet.

Nine Hours kapselihotelli

Kapselin sisälläkin tunnelma on hiukan tavallisuudesta poikkeava. Tavallista avarampi putkilo tarjoaa leveän yhden hengen sängyn verran nukkumatilaa ja hyvät mahdollisuudet esimerkiksi kevyeeseen nettisurffailuun ennen nukahtamista. Tuudittamisesta ja herättämisestä kapselissa huolehtii Panasonicin unijärjestelmä, joka säätelee valaistusta tarpeen mukaan. Sänky ja tyyny ovat laadukkaat, joskin muiden kapselihotellien tavoin Nine Hoursissa edellytetään japanilaisia yövaatteita, jotka yhdessä minimalistisen designin kanssa voivat antaa vaikutelman avaruuskulttiin liittymisestä.

Nine Hoursin ensimmäinen toimipiste aukesi vuonna 2009 Kiotoon, mutta sittemmin on avattu tieteiskapselihotellit myös Tokiossa Naritan lentokentällä (Terminaali 2) ja Sendaissa. Halutessaan hotellissa voi käydä myös kahden tunnin päiväunilla ja suihkussa.

Yöpymisen hinnat vaihtelevat noin 12 eurosta hiukan reiluun 32 euroon, riippuen kuinka ajoissa varaustaan on tekemässä. Kävijöiden kommenteissa hotellia kehutaan erityisesti mukavista vuoteistaan, mutta putkiloista puuttuu esimerkiksi televisio. Kapselihotellien perinteiden mukaisesti myös ympäristön äänet voivat häiritä kevyimmin nukkuvia.

Lähde: Nine Hours, The Verge, kuvat: Banalities / Flickr CC 2.0

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat