9.5.2016

Hälytysajoneuvo liikenteessä – pelastuslaitoksen vinkit sujuvaan kohtaamiseen

Hälytysajoneuvo

Hälytysajossa hälytysajoneuvo tarvitsee tilaa, sillä usein kiire on kova ja takkuilevan liikenteen aiheuttamiin lisäminuutteihin ei ole varaa.

Hälytysajoneuvon kohtaaminen liikenteessä on arkipäiväistä, mutta ei välttämättä kovin sujuvaa. Välkkyvien valojen ja sireenin yllättämä autoilija tai motoristi saattaa pahimmillaan aiheuttaa uuden onnettomuuden. Lievimmillään hämmennys hidastaa hälytysajoneuvon matkaa.

Sujuvuutta pelastustehtävissä liikkuvien ajoneuvojensa matkantekoon toivova Helsingin Pelastuslaitos antaa päteviä vinkkejä hälytysajoneuvon kohtaamiseen:

­– Ole aina valppaana liikenteessä ja keskity vain ajamiseen. Kierrätä katsetta säännöllisesti myös taustapeileissä.

– Älä tee ajon aikana mitään muuta. Jo parin sekunnin huomio vaikkapa kännykkään, vie autoa sokkona eteenpäin kymmeniä metrejä.

– Älä huudata poppia niin kovalla, ettet kuule muuta liikennettä. Usein hälytysajoneuvo havaitaan liikenteessä ensin äänen perusteella. Pelkkä kuulohavainto ei kuitenkaan aina auta päättelemään mistä suunnasta hälytysajoneuvo lähestyy.

– Mikäli hälytysajoneuvo lähestyy takaasi älä hermostu tai tee äkkinäisiä ajoliikkeitä.

– Jos mahdollista, älä pysähdy ja puurouta liikennettä, sillä silloin hälytysajoneuvo ei saa tarvitsemaansa tilaa.

– Pyri aina väistämään ensisijaisesti oikealle ja kerro aikomuksesi suuntavilkulla. Jos väistämistilaa ei ole, aja eteenpäin rauhallisesti kunnes sopiva paikka löytyy.

– Voit väistää myös päin punaisia valoja, jos se on välttämätöntä. Samoin voit sulkea ajoneuvollasi suojatien tai risteyksen ja estää siten risteävän liikenteen hälytysajoneuvojen eteen. Tämä tapahtuu kuitenkin omalla vastuulla ja mahdollisessa vahinkotilanteessa punaisia päin ajanut on vastuussa seurauksista.

Yksinkertaisia vinkkejä, mutta Helsingin Pelastuslaitoksen mukaan myös varsin toimivia.

Lähde: Helsingin Pelastuslaitos, www.hel.fi Kuva: Antti Hentinen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat