30.1.2018

HS: Musta paksu piki tahmaa autot ja jopa eläimet

pienpoisto
Maantiepien lisäksi pienpoistoaineet tehoavat hyvin myös muuhun hiilivetypohjaiseen likaan.

Helsingin Sanomat paljasti bitumin aiheuttamia sotkuongelmia Varsinais-Suomessa, jossa musta piki irtoaa tiestä poikkeuksellisen tehokkaasti.

Varsinais-Suomessa piki tahrii autoja useammillakin pikkuteillä, kertoo Helsingin Sanomat. Tämän lehdelle vahvisti myös Ely-keskus. Esimerkkinä Helsingin Sanomat käyttää jutussaan Someron eteläpuolella sijaitsevaa Terttiläntietä.

Tuoreeltaan päällystetty Terttiläntie sotkee kaikki paikat bitumilla. Ongelma ilmenee plussakeleillä. Autojen lisäksi piki tarttuu tiukasti tiellä kävelevien ihmisten kenkiin ja eläinten tassuihin. Erään tien varrella sijaitsevan asunnon tienpuoleiset ikkunatkin ovat likaantuneet tästä johtuen.

Helsingin Sanomat haastatteli juttuun asiantuntijoita, joiden mukaan ongelman taustalla saattaisivat olla tavallista sateisemmat kelit. Kuivalla säällä tiestä irtoava ja poistuva aines jäisikin sateella tien pintaan. Tämä kulkeutuisi sitten autonrenkaita pitkin auton kylkiin.

Tien tila on niin hurja, että osa paikallisista kiertää sen soratien kautta. Keskustelu asian ympärillä käy vilkkaana. Tien urakoitsija, Asfalttikallio, ei nähnyt ongelmaa tien tarkastuksen yhteydessä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pesuohjeet: Piki pois

Bitumin päällystämä auto on joka tapauksessa inhottava puhdistettava. Bitumi vaatii kuitenkin omat liuottimensa, joita ilman tehtävä on lähes mahdoton. Piki on saatava liukenemaan, sillä muuten tahmea aines jää pyörimään maalipinnalle irtoamatta.

Ongelmaan avuksi tulevat erityiset pienpoistoaineet. Moottorin autonhoitojuttusarjassa on tutustuttu pienpoistoaineisiin ja niiden käyttöön tarkemmin. Myös hiilivetyliuottimet tehoavat pikeen ja näistäkin löytyy oma artikkeli Moottorin verkosta.

Molemmissa tapauksissa aine suihkutetaan pintaan, annetaan vaikuttaa ja huuhdellaan pois. Paksun pikikerroksen tapauksessa käsittely voi olla tarpeen toistaa ja silloin aineen vaikutusta voi tehostaa esimerkiksi pehmeällä mikrokuituliinalla avittamalla.

Mainitut aineet eivät ole tavallisesti kovin ympäristöystävällisiä, joten sen suhteen pakkausten ohjeita tulee noudattaa. Öljynerotuskaivolla varustettu pesupaikka olisi hyvä lähtökohta. Paksu bitumimössö on asia erikseen ja sitä lentelee, ainakin Varsinais-Suomessa, tälläkin hetkellä ympäriinsä.

Lähde: Helsingin Sanomat Kuvituskuvat: Henri Posa/Moottorin arkisto

Luetuimmat