27.3.2021

Huutokauppahelmet – Chevrolet Camaro Z28

1969 Chevrolet Camaro Z28 – RM Sotheby's

Chevrolet Camaro Z28 sotii muita poniautoja vastaan Cross-Ram-imusarjalla ja tuplakaasarein varustellulla pikkulohkolla.

Yhdysvalloissa kävi 1960-luvun puolivälin tienoilla todellinen sota poniautojen herruudesta. Eräs sen asevarustelun kehittelyistä oli Chevrolet Camaro Z28.

1969 Chevrolet Camaro Z28 – RM Sotheby's

Yhdysvaltalaiset autonvalmistajat valitsivat taistelutantereekseen Trans-Am-sarjan, jossa miteltiin radalla. Tämän sodan saalis korjattiin kuitenkin autoliikkeiden lasivitriineistä, jonne autonvalmistajat tunkivat toinen toistaan upeampia, ja varsin tehokkaita, katulaillisia versioita noista kilpa-autoista.  

Suorastaan legendaarinen Chevrolet Camaro Z28, tai ehkä oikeammin Z/28, on eräs noista sotasankareista. Uuden mantereen puolella sitä pidetään erityisessä arvossa pitkälti sen suorituskyvyn, ajettavuuden ja upean muotoilun tasapainon ansiosta. Harva poniauto onnistui yhdistämään näitä kaikkia.

1969 Chevrolet Camaro Z28 – RM Sotheby's

Huutokauppahelmet-juttusarja matkaa tämän sissin perässä maailmanlaajuisesti verkon yli (21. - 29.4.) käytävään huutokauppatapahtumaan. Tuo tapahtuma on vielä rakentumassa ja lisää kohteita on varmasti luvassa. 

1969 Chevrolet Camaro Z28 – RM Sotheby's

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1969 Chevrolet Camaro Z28 – RM Sotheby's

Tämä vuoden 1969 Chevrolet Camaro Z28 edustaa tuon mallin ensimmäisen sukupolven viimeistä vuosikertaa ja on siten erityisen haluttu. Sen pintaan on ruiskittu näyttävä sinisävy Dusk Blue valkoisin, lähes ikonisin, vauhtiraidoin. 

Vanteiksi on valittu viisipuolaiset, tai reikäiset, Rallyt , joiden päälle on pyöräytetty Goodyearin GT kumit täydentämään ajan oikea henki. Pieniinkin asioihin on kiinnitetty huomiota.

Sisätilojen puolella on vastassa verhoiluna tummansininen vinyyli. Mittaristoja katsellaan kolmipuolaisen ratin takaa ja AM-radio viimeistelee ohjaamon. 

Tässä tapauksessa moottori luonnollisesti kiinnostaa jopa kaikkea muuta enemmän. Konepellin alla lymyää 302 kuutiotuumainen pikkulohko, eli vapaasti hengittävä V8. Tehtaan ilmoittama teholukema, 290 hevosvoimaa, on kuulemma hyvinkin konservatiivinen arvio. Todellisuudessa autojen kerrotaan puskeneen puhtia huomattavasti enemmän – tiedä sitten oliko kyseessä jenkkihevoset.

Vaihteistona on nelipykäläinen General Motorsin Muncie manuaalivaihteisto, joka tunsi englanniksi myös lempinimen ”Rock Crusher”. Sen käskyttämiseen on Hurstin vaihtaja, joka on yhteydessä himoittuun niin sanottuun 12-pulttiseen perään. 

1969 Chevrolet Camaro Z28 – RM Sotheby's

Tässä autossa on vieläpä harvinainen ja haluttu Cross-Ram-imusarja ja nelikurkkuiset tuplakaasuttimet – tämäkin teknologia oli tuttua moottoriradoilta. Camaron suorituskykyä kun haluttiin puskea aina vain pidemmälle. Mallin Trans-Am-juuret ovat vankat. 

Tämä yksilö on entisöity sekä tekniikan että ulkoasun osalta, aina maalausta myöden, suurella pieteetillä elokuussa 2020. Luonnollisesti työ on tehty alkuperäisyyttä kunnioittaen. 

1969 Chevrolet Camaro Z28 – RM Sotheby's

Nykyään kyseessä on eräs Chevroletin halutuimpia tuotteita. Tämä vuoden 1969 Chevrolet Camaro Z28 on arvotettu 70 000 - 85 000 dollarin arvoiseksi ja se kaupataan Kanadan Ontariosta. 

Teksti: Henri Posa Kuvat: Darin Schnabel/RM Sotheby’s lähde: RM Sotheby’s