21.5.2022

Huutokauppahelmet – kaikkein kallein: Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut coupé myytiin 135 miljoonalla eurolla

Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut coupé W196S huutokauppa hinta kallein auto
Mercedes-Benz 300 SLR „Uhlenhaut-Coupé“ (W 196 S), 1955. Studioaufnahme, Exterieur, von links vorn. Mercedes-Benz 300 SLR “Uhlenhaut coupé” (W 196 S), 1955. Studio shot, exterior, from front left.

Tällä kertaa juttusarjassa pohditaan huhuttua ennätyshuutokauppaa, joka nostaisi erittäin harvinaisen Mercedes-Benzin heittämällä maailman kalleimmalla myydyksi autoksi.

Vuosien ajan vakiovastaus kalleimman huutokauppahinnan autosta on ollut Ferrari 250 GTO, joiden hinnat saavat lisää kertoimia jokaisella myyntikerralla. Kallein julkinen myynti on ollut 2018 Montereyssä, jolloin auto vaihtoi omistajaa 48,5 miljoonan dollarin summalla (n. 44,6 miljoonaa euroa). Kallein yksityinen myynti on puolestaan 70 miljoonaa dollaria, niin ikään 2018 (n. 64,4 miljoonaa euroa).

Nyt autovakuutusyhtiö Hagertyn oma brittijulkaisu kertoo vahvistaneensa tiedon, että toukokuun alussa tapahtunut suljetun piirin huutokauppa Mercedes-Benzin museossa rikkoi jopa kalleimman 250 GTO:n myyntihinnan heittämällä. Kyseessä on Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut coupé (W196 S) ja kauppahinnaksi vahvistettiin 135 miljoonaa euroa.

Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut coupé W196S huutokauppa hinta kallein auto

RM Sotheby'sin toteuttamassa huutokaupassa Mercedes-Benz myi museonsa helmiä uuden rahaston perustamiseksi. Mercedes-Benz Fundin tarkoituksena on antaa apurahoja koulutukseen ja opiskeluun ympäristötieteiden ja vähähiilisen kehityksen saralla.

Tietojen mukaan alle kymmenen huippukeräilijän joukko kohtasi toukokuun 6. päivän tienoilla yleisöltä suljetussa Mercedes-Benzin museossa Stuttgartissa lounaan merkeissä. Myydyille Mercedes-Benzin keräilyhelmille haluttiin etsiä koti, jossa niitä kohdellaan vähintään yhtä hyvin kuin museossa. Myyntiin on liittynyt myös ehtoja jatkomyyntien rajoittamisesta ja siitä, että autoja nähdään edelleen klassikkoautotapahtumissa.

Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut coupé W196S huutokauppa hinta kallein auto

Tarinan kohteena oleva automallikin on kertomuksen arvoinen. Toisen maailmansodan jälkeen Mrecedes-Benz palasi kilpailutoimintaan. Hopenuolena tunnettu W196 oli kausilla 1954 ja 1955 lähes lyömätön Formula 1:ssä, auttaen muuan Juan Manuel Fangion maailmanmestaruuksiin molempina kausina. Auton urheiluautoversio 300 SLR (W196S) puolestaan voitti muun muassa Mille Miglian Stirling Mossin ohjastamana 1955. Automalli oli kaksoisjohdossa myös 1955 Le Mansissa, jossa sattunut järkyttävä törmäys Lance Macklinin Austin-Healeyn kanssa johti 84 katsojan kuolemaan. Mercedes-Benz vetäytyi tuolloin kilpailutoiminnasta vuosikymmeniksi.

W196S-avokilpurista rakennettiin kuitenkin myös kaksi kovakattoista coupéta. Ne saivat lempinimen Uhlenhaut coupé Mercedes-Benzin testiosaston päällikön Rudolf Uhlenhautin mukaan. Uhlenhaut ajoi itse toista kovakattoisista autoista työsuhdeautonaan. Auto oli tarkoitettu kilpuriksi kaudelle 1956.

Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut coupé W196S huutokauppa hinta kallein auto

Hagertyn lähteiden mukaan toinen Uhlenhaut coupéista on nyt myyty. Kyseessä on tietojen mukaan alustanumero 0008/55 punaisella sisustalla. Sinisisustainen sisarmalli jää vielä Mercedes-Benzin museoon. Kyseessä on iso uutinen, sillä Mercedes-Benz on pitänyt 1954-1955 Hopeanuolet lähellä itseään tähän asti. Koska aiempia myyntejä ei ole, ei ole myöskään järkevää vertailukohtaa siitä, onko 135 miljoonan euron kauppahinta paljon vai keskitasoisesti.

Auton sisarmalleja on kuitenkin myyty harvakseltaan. 300 SLR W196S -kilpuri myytiin 2004 yhdessä toisen Mercedes-harvinaisuuden kanssa 12,5 miljoonan dollarin summalla. 2013 myytiin puolestaan Fangion F1-auto W196R, joka oli tuolloin ennätyshintainen 29,6 miljoonan dollarin nuijimisella.

Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut coupé W196S huutokauppa hinta kallein auto

Huhujen mukaan Uhlenhaut coupén uusi omistaja on tunnettu tekijä brittiläisessä autoteollisuudessa ja merkittävä keräilijä erikoisautojen saralla. Hän kuitenkin halusi jäädä nimettömäksi. Todennäköisesti myös pankkitilillä on pitoa, sillä korkotasojen nousu viittaa siihen, että lainarahoituksella Hopeanuolta ei kannata hankkia.

Jos mietit, miltä suoralla kasilla varustettu 300 SLR kuulostaa, tutustu alla olevaan videoon. Jos mietit, millainen auto on ajaa, Andrew Frankel kuvailee ajokokemustaan kyseisellä autoyksilöllä upeasti Hagertyn lehdessä.

Eikö videoupotus näy oikein? Voit muuttaa evästeasetuksiasi antamalla hyväksynnän Markkinointi-evästeille "Muuta hyväksyntääsi" -linkistä.

Lähde: Hagerty UK Kuvat: Mercedes-Benz Teksti: Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat