27.5.2023

Huutokauppahelmet – Maserati Quattroporte kiilakauden keskeltä

Maserati Quattroporte Evoluzione

Usein Maserati Quattroportesta puhutaan viidennen mallipolven kautta, mutta tällä kertaa suurennuslasin alla on Gandinin piirtämä neljäs painos.

Maserati Quattroporte, siis neliovinen kolmikärki, täyttää mallinimenä jo 60 vuotta. Joskus kuulee sanottavan, että Quattroporten parittomat mallipolvet ovat onnistuneempia kuin parilliset. Tällä kertaa 1990-luvun keskelle osunut neljäs mallisarja (Tipo AM337) pistää tiukasti kampoihin tälle uskomukselle.

Maserati oli juuri vaihtanut isäntää, sillä Alejandro de Tomaso oli myynyt omistusosuutensa Fiatille. Perusrakenteeksi valittiin Biturbon venytetty olemus, joka sai moottoreita Maserati Shamalista ja Ghiblistä. Linjakas kiilamainen olemus syntyi maestro Marcello Gandinin kynästä.

Maserati Quattroporte Evoluzione

Valmis auto esiteltiin huhtikuussa 1994 Torinon autonäyttelyssä. Perusrakenteiden päivityksen ansiosta uusi auto painoi peräti 300 kilogrammaa edeltäjäänsä vähemmän. V6- ja V8-moottorit saivat samalla tuplaturbot.

Quattroporten tarina jatkui vielä Quattroporte Evoluzionen muodossa. Jalostetumpi versio oli ensimmäisiä näkyviä muutoksia sen jälkeen, kun Ferrari otti haltuunsa 50% Maseratin määräysvallasta 1997. Evoluzione esiteltiin maailmalle maaliskuussa 1998 Geneven autonäyttelyssä.

Maserati Quattroporte Evoluzione

Kaikkiaan nelos-Quattroporten tuotanto käsitti 2 400 autoa vuosina 1994–2001.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1998 Maserati Quattroporte 3.2 Evoluzione

Myynnissä oleva autoyksilö on loppuvaiheen Quattroporte Evoluzione, joita valmistettiin noin 730 kappaletta. Vain 340 autoa oli manuaalivaihteisia Evoluzioneja. Keulan alta löytyy myös kookkaampi Evoluzionen moottoriversioista, eli 3,2-litrainen tuplaturbo-V8. 335 hevosvoimaa, kuusivaihteinen manuaali ja takaveto ovat klassikkoresepti.

Auto ensirekisteröitiin kesällä 1998 ja se on ollut kolmannella omistajallaan nyt vuoden ajan. Varusteisiin kuuluu puusomisteinen nelipuolainen ohjauspyörä, sähkösäätöiset peilit, Jaegerin mittarit, automaatti-ilmastointi, lämmitetty takalasi, sähkösäätöiset istuimet, sähkötoimiset ikkunat ja Pioneerin CD-soitin vaihtajalla.

Maserati Quattroporte Evoluzione

Hopeanharmaa maalipinta on hyvässä kunnossa, mutta siinä on joitain iän tuomia jälkiä keulassa, peileissä, takahelmassa ja oikeassa takakulmassa. Lisäksi auto on ollut onnettomuudessa Belgiassa, jolloin siitä korjattiin etupuskuri. 17-tuumaisilla vanteilla on Pirelli Powergy -rengastus.

Mustan nahkasisustan nahka on alkujaan brittiläisen Connellyn tekoa. Kuljettajan istuimessa ja vaihdekepissä on kulumaa, hattuhyllyssä on vaurio, kojelauta on vääntynyt apukuskin puolelta, kynnyslistoissa on jälkiä ja puulistoissa on värivirheitä. Ilmoituksen teksti antaa sisustasta valokuvia huonomman kuvan, joten valituksissa lienee oltu melko perusteellisia.

Maserati Quattroporte Evoluzione

Auto on katsastettu elokuussa 2022 ja tuolloin auto selvisi läpi puhtain paperein. Autossa ei ole havaittuja vikoja. Mukana tulee täys joukko työkaluja siniessä kangastaskussa, varoituskolmio, huoltokirja, ohjekirja ja sarja uusia lasinpyyhkimen sulkia. Edellinen huolto tehtiin elokuussa 2022 152 688 kilometrin kohdalla AMK Åke Mordqvist i Nacka AB:llä ja öljyhuollon lisäksi tuolloin vaihdettiin jakohihna. Nyt matkamittarissa on 153 754 kilometriä.

Maserati Quattroporte on listattu Collecting Cars -palvelussa ja se on myynnissä Ruotsin Halmstadissa. Olisiko tässä pieneen laittoon Ferrari-sukuinen italialainen grand tourer?

Lähde ja kuvat: Collecting Cars Teksti: Aake Kinnunen

Luetuimmat