30.1.2021

Huutokauppahelmet – McLaren Speedtail

2020 McLaren Speedtail – RM Sotheby's

McLaren Speedtail on saanut innoituksensa legendaarisesta Mclaren F1 -superautosta. Onko käytetty Speedtail yli 2,7 miljoonan euron arvoinen?

McLaren Speedtail on monella tapaa henkinen perinnönjatkaja vuonna 1992 esitellylle, Huutokauppahelmet-juttusarjassakin esiintyneelle, McLaren F1 -superautolle. Tästä syystä Speedtailia myös valmistettiin samat 106 kappaletta kuin edeltäjäänsä. 

2020 McLaren Speedtail – RM Sotheby's

Molemmista löytyy kolme istuinta, joista kuljettaja sijaitsee keskimmäisenä. Samoin yhdistävänä tekijänä ovat dramaattisesti aukeavat ovet. Molemmat autot on rakennettu hiilikuiturungon ympärille, mutta tällä kertaa tuota hiilikuitukomposiittia on vielä vahvistettu titaanikuiduin. 

Muista viitteistä huolimatta McLaren Speedtail on siirtynyt hybridivoimalinjallaan tähän päivään. Kahdesti ahdettu 4,0-litrainen V8-moottori on kehitetty McLaren P1 -mallin moottorin pohjalta ja tuottaa yli 750 hevosvoimaa. 

2020 McLaren Speedtail – RM Sotheby's

Tähän on paritettu McLarenin Formula E -tallin kehittämä sähköpuoli. Erityisesti polttomoottorin alapäätä kaunisteleva 312-hevosvoimainen sähkömoottori on paritettu pieneen 1,65 kilowattitunnin akkuun, jonka energiatehokkuus on huippuluokkaa. 

Lopputuloksena on 1 035 hevosvoiman järjestelmäteho. Tämän avulla auton huippunopeudeksi on ilmoitettu 250 mailia tunnissa (yli 400 kilometriä tunnissa). 

Speedtailin virtaviivaisen kauniin korin alla majailee täysin säädettävä monivarsituennalla toteutettu jousitus, jonka päämateriaalina toimii alumiini. Koko jousitus on suunniteltu toimimaan yhteistyössä aktiivisen aerodynamiikan kanssa. Lisäksi autoa on varusteltu mielenkiintoisin pölykapselein, vain tätä varten valmistetuin Pirellin renkain sekä hiilikuitukeraamisin jarruin. Auton ilmanvastuskertoimen kerrotaan olevan erittäin alhainen 

Samoin aerodynamiikka on hiottu korvaamalla sivupeilit kameroin, jotka vetäytyvät kuoreen ”Active Velocity” -ajotilan valinnalla. Tuo tila myös laskee autoa ja säätää ilmanohjaimia korkeita nopeuksia varten. McLaren Speedtail on todistanut saavuttavansa 250 mailin tuntinopeuden yli 30 kertaa peräkkäin Floridassa.

2020 McLaren Speedtail – RM Sotheby's

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

2020 McLaren Speedtail – RM Sotheby’s

Tämän viikon helmi, numerolla 36 tehtaalta valmistunut McLaren Speedtail, on jo huutokaupattu. Sen loppuhinnaksi muodostui 3 277 500 dollaria, eli reilut 2,7 miljoonaa euroa. Mistä sitten oltiin valmiita maksamaan näinkin paljon?

2020 McLaren Speedtail – RM Sotheby's

Kyseinen 36. yksilö varusteltiin tehtaalla yli 170 000 dollarin edestä. Luonnollisesti korin väri on erikseen valittu MSO Heritage Atlantic Blue -sävy, jota on yksilöity lisää alumiinivanteiden sävyllä pinstripe-tekniikalla maalattuihin koristeraitoihin ja tälle tilaukselle tuli hintaa yli 50 000 dollaria. Myös yksityiskohtien sävyjä ja materiaaleja on personoitu runsaalla kädellä. 

Esimerkiksi himmeänkiiltäväksi viimeisteltyä hiilikuitua löytyy useasta paikasta sekä auton sisä- että ulkopuolelta – aina rattia myöden. Ohjausakseli on päällystetty Alcantaralla ja vaihdelavat on koneistettu yhdestä titaanipalasta. Muuten ohjaamossa on käytetty runsaasti vintage-värjättyä aniliininahkaa sopivalla koristetikkauksella. 

2020 McLaren Speedtail – RM Sotheby's

Myydyn yksilön muihin varustelun hienouksiin kuuluivat esimerkiksi etutavaratilaan täydellisesti muotoiltu matkalaukku sekä kullanväriseksi pinnoitettu titaaninen työkalusarja. Kumpaakaan ei tosin kehtaisi mihinkään käyttää.

Vain 106 kappaletta valmistettu erikoismalli säilyttänee arvonsa varsin hyvin myös tulevaisuudessa ja autoja tullee varsin harvoin myyntiin. Yksi mahdollisuus meni nyt sivu suun.

Teksti: Henri Posa Kuvat: Ted7 / RM Sotheby’s Lähde: RM Sotheby’s

Luetuimmat