15.5.2021

Huutokauppahelmet – Packard Twelve Sport Phaeton

1936 Packard Twelve Sport Phaeton – RM Sotheby’s

Jos Rolls-Royce tuntuu hieman liian tavanomaiselta, tarjoaa Packard Twelve Sport Phaeton yli puoli miljoonaa maksavan vaihtoehdon.

Packard Twin Six esiteltiin vuonna 1916, jotta merkki säilyttäisi kilpailukykynsä sellaisia merkkejä vastaan kuin Marmon, Pierce-Arrow ja Rolls-Royce. Tämän auton peräti neljästoista kehitysaskel oli vuonna 1936 Packard Twelve Sport Phaeton. 

1936 Packard Twelve Sport Phaeton – RM Sotheby’s

Tiettävästi näitä 12-sylinterisellä moottorilla varustettuja ja 144 tuuman akselivälillä varustetulle numerosarjan 1407 tuntevalle rungolle pohjautuvia yksilöitä valmistettiin vain 5 kappaletta. Näistä vain kolmen yksilön tiedetään säilyneen tähän päivään. 

Siksi huutokaupan alustava hinta-arvio on hurjalta kuulostava 650 000 - 750 000 dollaria. Vastaava summa olisi valuuttamuunnoksen jälkeen noin 540 000 - 620 000 euroa. 

1936 Packard Twelve Sport Phaeton – RM Sotheby’s

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1936 Packard Twelve Sport Phaeton – RM Sotheby’s

Tämä huutokaupattava Packard Twelve Sport Phaeton on runkonumeroltaan 921-205 ja tiettävästi viimeinen kolmesta tiedossa olevasta säilyneestä vuonna 1936 valmistetusta 12-sylinterisen Packardin pohjalle rakennetusta ”dual-cowl” Phaetonista. Sen tulipellistä löytyvä alkuperäinen tunniste päästää auton tarinan jäljille.

Huutokauppahelmet-juttusarjan tämän viikon yksilö on myyty uutena New Yorkissa marraskuussa 1936. Historia on varmasti tiedossa ainakin vuoteen 1967, sillä tästä on olemassa valokuvatodiste. Tosin sama henkilö saattoi omistaa auton jo 50-luvun puolella.  

Auto kulki vuosien varrella tehtyjen kauppojen mukana Floridan kautta Pennsylvaniaan. Pennsylvanian aikana auton kerrotaan aina voittaneen jotakin ollessaan esillä. Menestys jatkui myös seuraavan omistajan aikana, jolloin se saavutti muun muassa halutun luokkapalkinnon vuoden 1996 Pebble Beachin concours-tapahtumassa. 

Oltuaan edellisellä omistajalla yli kaksikymmentä vuotta, se päätyi nykyisen omistajan hoiviin. Floridassa sijaitseva Harbor Auto Restaration of Rockledge on tehnyt autoon huolellisen puhdistus ja kiillotustyön, josta myös termiä detailing käytetään. Lisäksi Sharp Automotive Upholstery on uusinut sisätilojen verhoilut Ohiossa. 

Vuonna 2019 numeron 921-205 tunteva yksilö palasi Pebble Beachiin napaten jälleen luokkavoiton. Jotakin taikaa tässä upeassa ja kalliissa autossa täytyy olla. 

Tällä hetkellä tämä Packard Twelve Sport Phaeton edustaa huippukunnossa. Autosta löytyy yhä alkuperäiset runko- ja korinumerot ja sen uskotaan olevan viimeinen tehtaalta valmistunut tämän mallin auto. 

Hyvin tunnettu historia ja todettu aitous nostavat nekin hintaa. Se on viettänyt vuosiaan upeissa ja kattavissa kokoelmissa ja sellaiseen se tulee oletettavasti jälleen päätymään.

Teksti: Henri Posa, Kuvat ja lähde: RM Sotheby’s