3.12.2017

Hyvä Mitsubishi, kitsinen Re-Model A on väärä tapa juhlia

LA Auto Show Mitsubishi Model A

Mitsubishi Re-Model A juhlistaa konsernin satavuotista historiaa autonvalmistajana. Erikoinen auto on rakennettu Outlander PHEV:n pohjalle.

Suomen tavoin myös Mitsubishi viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlaa. Yhtiön ensimmäinen auto, fordimaisesti Model A:ksi nimetty kantikas kulkuneuvo, valmistui vuonna 1917. Ensimmäisen auton taustalla oli konsernin laivanrakennusosasto Mitsubishi Shipbuilding Company, ja se sai samalla kunnian olla Japanin ensimmäinen sarjatuotantoauto – tosin tuotannon päättyessä kokonaismäärä jäi silti vähäiseen 22 autoon.

Mitsubishi Model A
Alkuperäinen Model A vuodelta 1917 on huomattavasti tyylikkäämpi.

Model A perustui Fiat Tipo 3 -malliin. Neliovista autoa kuljetti nelisylinterinen 35-hevosvoimainen moottori, joka kiidätti enimmillään seitsemää matkustajaa 97 kilometrin tuntinopeudella.

Korkeiden tuotantokulujen takia Mitsubishi Model 3 ei pärjännyt markkinoilla eurooppalaisia ja amerikkalaisia autoja vastaan. Model 3:n jälkeen yhtiö keskittyi hyötyajoneuvoihin, ja seuraavaa Mitsubishi-henkilöautoa jouduttiin odottamaan 1960-luvulle saakka.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kyseenalainen kunnianosoitus

Lopulta se tapa, jolla yhtiö haluaa kunnioittaa juuriaan on lähinnä hämmentävä. Ehkä huvittavakin. Los Angelesin autonäyttelyssä Mitsubishin osastolla uusien Eclipse Cross -katumaastureiden vieressä on eriskummallinen viritelmä nimeltä Re-Model A.

LA Auto Show Mitsubishi Model A

Autosta näkee heti mitä rakennelmalla on yritetty ajaa takaa, mutta kauniisti sanoen lopputulos ei ole kovin onnistunut. Suuri kuparin värinen maski ja epäsopusuhtainen keula yhdistyvät matalaprofiilirenkaisiin ja punaisiin vanteisiin kuin pahimmassa kitsissä.

Auto on rakennettu Outlander PHEV:n hybriditekniikan tekniikan päälle. Ajatuksena on yhdistää merkin historiaa ja tulevaisuutta. Vaikka Outlanderin kojelauta onkin hieman vanhahtava, ei se silti parilla jalopuulistalla viimeisteltynä vie ajatuksia sadan vuoden taakse.

LA Auto Show Mitsubishi Model A

Lopulta homman juju aukeaa: Mitsubishin Pohjois-Amerikan osasto on tilannut Re-Model A:n rakentamisen Pimp My Ride -ohjelmankin takaa löytyvältä West Coast Customsilta. Jälleen kerran voi vain todeta: sitä saa, mitä tilaa.

Teksti: Lauri Ahtiainen, kuvat: Lauri Ahtiainen ja Mitsubishi

Luetuimmat