22.5.2018

Ikkunan raotus ei riitä: kuuma auto on koiralle kuolemanpätsi

kuuma auto on koiralle kuolemanpätsi

Älä läkähdytä parasta ystävää, lyhytkin aika autossa voi olla eläimelle tuskallinen.

Koiran jättäminen kuumaan autoon voi aiheuttaa koiralle lämpöhalvauksen tai jopa kuoleman.
– Lyhytkin aika kuumassa autossa voi olla eläimelle tuskallinen ja jopa kohtalokas, SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli muistuttaa.
– Muistutamme auton ikkunaan liimattavalla kampanjatarralla, ettei koiraa saa jättää kuumaan autoon.
SEYn eli Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton "En jätä koiraa kuumaan autoon" -tarrakampanja jatkuu jo kahdeksatta kesää.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ikkuna raollaan ei riitä

Pysäköinnin ajaksi kesäkuumaan autoon jätetyt koirat ovat jokakesäinen ongelma ja kertovat autoilijoiden ajattelemattomuudesta. Auton ikkunoiden raolleen jättäminen ei auta.
– Auton sisälämpötila nousee vaarallisen korkeaksi nopeammin kuin moni tajuaa. Myös pilvisellä säällä auton sisälämpötila voi nousta hengenvaaralliseksi tai vähintäänkin tukalaksi, Pulli kertoo.
Koira saa lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuin ihminen, sillä se ei kykene säätelemään elimistönsä lämpöä ihon kautta hikoilemalla.

kuuma auto on koiralle kuolemanpätsi

Tietoisuus on lisääntynyt

Vuosien kampanjointi näyttää tuottaneen jonkin verran tulosta.
– Useiden toimijoiden mukaan lämpöhalvaustapaukset ovat vähentyneet viime vuosina, mikä on ahkeran kampanjoinnin ja sosiaalisen median ansiota. Kiitos siis kaikille tarran tilanneille ja tietoa levittäneille, Pulli kiittää.

"En jätä koiraa kuumaan autoon" -tarrat ovat maksuttomia ja niitä jaetaan SEYn jäsenyhdistysten kesän tapahtumissa. Tarroja voi myös tilata SEYn toimistolta sähköpostiosoitteesta sey@sey.fi. Tarroja on vuosien mittaan jaettu yhteensä yli 10 000 kappaletta.

Koira kuumassa autossa – hae apua heti!

Jos huomaa koiran tai muun eläimen yksin autossa lämpimällä säällä, apua on haettava heti. Esimerkiksi kaupassa voi pyytää kuuluttamaan auton omistajaa. Tilanne on vakava, jos koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisena. Jollei auton omistajaa löydy nopeasti, on otettava yhteyttä poliisiin, joka voi tarvittaessa murtautua autoon.

Ensipuna varjo ja viileä juomavesi

Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut koira siirretään varjoon ja kastellaan haalealla vedellä. Jos koira pystyy juomaan, sille tulee antaa viileää juomavettä. Koira kannattaa viedä eläinlääkärille, vaikka se virkoaisikin. Matkan ajaksi koira kääritään viileään ja märkään pyyhkeeseen.

Joissakin uusissa autoissa ilmastoinnin voi jättää päälle, vaikka auto ei ole käynnissä. Tällöin auton ikkunaan on hyvä kiinnittää lappu kertomaan asiasta ohikulkijoille.

Lähde ja tarra: SEY Kuva: Roman Razinkov

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy