24.3.2022

Ilouutinen lentomatkustajille – turvatarkastus nopeutuu ja helpottuu

Helsinki-Vantaa Lentokenttä Lentoasema Uusi Terminaali 2021

Helsinki-Vantaalla otetaan käyttöön uuden sukupolven teknologiaa, jonka ansiosta turvatarkastuksessa ei enää tarvitse ottaa käsimatkatavaroista pois elektroniikkaa ja nestepusseja.

Koronakurimuksen helpottaessa matkailu lisääntyy. Lentäen matkustaville on luvassa monenlaista helpotusta, kun Helsinki-Vantaalla otetaan käyttöön uutta tekniikkaa ja uusia tiloja sekä kulkuväyliä.

Mittavasti laajentuneella lentokenttäalueella otetaan uutta tekniikkaa käyttöön, jonka ansiosta monet käytännön määräykset höllentyvät. Uuden läpivalaisu- ja nesteanalysointilaitteiston ansiosta matkustajien ei enää tarvitse ottaa käsimatkatavaroista pois elektroniikkaa ja nestepusseja.

Henri Hansson Finavia Terminaali 2021
Finavian tekniikasta, turvallisuudesta ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Henri Hansson.

– Helsinki-Vantaan uusi turvatarkastusteknologia mahdollistaa sen, että esimerkiksi läppäreitä, puhelimia tai isoja järjestelmäkameroita ei enää tarvitse ottaa pois kantolaukuista tai käsimatkatavaroista, Finavian tekniikasta, turvallisuudesta ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Henri Hansson kertoo.

– Myös muovipussit, joihin alle sadan millilitran nestepakkaukset pitää pakata, saavat jäädä käsimatkatavaraa.

Helsinki-Vantaa Lentokenttä Lentoasema Uusi Terminaali 2021

Nyt käyttöön otetun kaltaista uutta turvatarkastusteknologiaa on toistaiseksi käytössä vain isoilla Euroopan kentillä ja Yhdysvalloissa. Matkustajan on siis syytä varautua siihen, että matkan eri vaiheissa eteen voi tulla erilaisia ja erilaisia lentoasemakohtaisia ohjeita.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Väljyyttä ja joutuisuutta

Finavian mukaan turvatarkastus myös sujuu aiempaa joutuisammin, sillä kapasiteetti tuplaantuu. Uusi automaattilinjasto nopeuttaa sekin osaltaan matkustajien läpikulkua. Uusissa turvatarkastuksen tiloissa on enemmän väljyyttä pakata matkatavaroita. Valaistus helpottaa sekin lentomatkailustressiä.

Helsinki-Vantaa Lentokenttä Lentoasema Uusi Terminaali 2021

– Matkustuskokemukseen on kiinnitetty huomiota jo suunnitteluvaiheessa. Esimerkiksi turvatarkastus on sininen, sillä tutkimusten mukaan sininen väri laskee stressitasoa, kertoo Hansson.

Terminaalit 1 ja 2 historiaan

Helsinki-Vantaalla tulee käyttöön yhden terminaalin taktiikka. Sen mukaisesti kaikki lennot keskitetään yhteen terminaaliin, ja nykyiset terminaalit 1 ja 2 jäävät historiaan.

Ulla Lettijeff Helsinki-Vantaan lentoaseman johtaja ja Finavian johtoryhmän jäsen
Helsinki-Vantaan lentokentän lentoasemanjohtaja Ulla Lettijeff.

– Kaikkien lentojen lähtöselvitykset ja matkatavaroiden luovutukset keskitetään viime joulukuussa avattuun uuteen terminaalilaajennukseen ja sen upean puukaton alle. Matkustamisesta tulee helppoa ja sujuvaa, Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Ulla Lettijeff Finaviasta arvioi.

– Enää ei tarvitse miettiä, mistä terminaalista on lähdössä tai mihin saapumassa. Tämä helpottaa myös vastaanottajia ja saattajia.

Kahden vaiheen kautta

Siirtyminen uusiin tiloihin tapahtuu kahdessa eri vaiheessa kevään ja kesän aikana. Ensimmäisessä vaiheessa 21.3.–23.5. laajennusosan uuteen lähtöaulaan siirtyvät nyt terminaali 2:ssa liikennöivät lentoyhtiöt; kuten Finnair, Air Baltic ja British Airways.

– Toukokuun 24. päivänä avaamme suoran kulkureitin turvatarkastuksesta uudistuneelle porttialueelle. Matkustajalle avautuu avara lähtöporttialue, jossa on uusia myymälöitä ja kahvila. Matka terminaalin pääovelta lähimmälle lähtöportille on vajaat 200 metriä, Lettijeff kertoo.

Toinen vaihe alkaa 1. kesäkuuta, jolloin terminaali 1:ssä liikennöivät lentoyhtiöt kuten Norwegian, Lufthansa ja SAS siirtävät toimintonsa uusiin lähtö- ja tuloauloihin.

Viimeistään 30. kesäkuuta Helsinki-Vantaalla siirrytään yhden terminaalin toimintamalliin. Terminaali 1:n lähtöselvitysalue, turvatarkastus ja matkatavaroiden luovutus sulkeutuvat.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Henri Posa Lähde: Finavia

a:3:{i:0;s:6:"105078";i:1;s:6:"105408";i:2;s:6:"105071";}

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat