13.10.2016

Irtotavaravaara: takapenkillä lojuvasta iPadista tulee törmäyksessä leka

Tavaroiden pakkaaminen

Syyslomareissuun lähtiessä auto kannattaa pakata huolellisesti, vaikka edessä olisi vain lyhyt matka.

Auton matkustamossa olevat irtotavarat voivat muuttua äkkipysähdyksessä vaarallisiksi. Esimerkiksi tablettitietokoneelle kannattaa hankkia teline, joka pitää laitteen paikoillaan äkkipysähdyksessäkin.

Vesipullo, puhelin tai tablettitietokone ovat kevyitä, mutta ne voivat saada aikaan pahaa jälkeä yhtäkkiä pysähtyvässä autossa. Mitä kovempi vauhti ja mitä taempana autossa irralliset tavarat sijaitsevat, sitä vaarallisempia ne ovat äkkipysähdyksessä.

– Moni pakkaa takakontin huolellisesti mutta ei miellä, että pienetkin irtotavarat voivat muuttua vaarallisiksi äkkipysähdyksessä, viestintäpäällikkö Mari Huotari Ifistä sanoo.

Esimerkiksi 350 gramman painoinen tablettitietokone painaa liike-energiansa ansiosta noin yhdeksän kiloa, jos auto pysähtyy äkillisesti 80 kilometrin tuntinopeudesta*.

– Kuvittele, että ajaessa päällesi lentää täysin yllättäen yhdeksän kilon käsipaino. Tärsky on aikamoinen, Mari Huotari havainnollistaa.

Tabletille kannattaa hankkia autoon tarkoitettu teline, joka pitää laitteen paikoillaan äkkipysähdyksissäkin. Lisäksi teline estää tabletin rikkoutumisen, kun laite ei jää matkan aikana muiden tavaroiden alle puristuksiin tai luiskahda lasten käsistä lattialle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tavarat telineisiin ja kissa koppiin

Juomapullon paikka on telineessä, leluille löytyy tilaa istuintaskuista ja puhelimen voi laittaa hansikaslokeroon, jos sille ei ole tarjolla omaa telinettä autossa.

Painavimmat tavarat kannattaa suosiolla pakata takakontin pohjalle ja siellä mieluiten takaseinää vasten. Turvallisuuden kannalta oleellista on minimoida tavaroiden liikkuminen takakontissa.

Oheisella videolla havainnollistetaan, miten takakonttiin pakatut tavarat liikkuvat törmäyksessä.

Takapenkkien ja takalasin välissä oleva hattuhylly ei sovi tavarankuljetukseen lainkaan. Jopa kevyet tavarat, kuten lelut, kynät tai eväsrasiat voivat äkkijarrutuksessa tai törmäystilanteessa aiheuttaa vahinkoja eteenpäin sinkoutuessaan.

Kissat ja koirat reissaavat lomalla omistajiensa matkassa. Takapenkilä matkustavalle koiralle sopivat auton turvavyöhön kytkettävät turvavyövaljaat. Kuljetuskoppia vakuutusyhtiö puolestaan suosittelee kissoille.

Katolla kulkeva suksiboksi lisää kätevästi auton kuljetuskapasiteettia, mutta aivan kaikkea ei sinnekään sovi sulloa.

– Älä lastaa raskaita tavaroita suksiboksiin, koska liian painava suksiboksi muuttaa auton painopisteen. Tarkista auton ohjekirjasta, miten paljon tavaraa auton katolla saa kuljettaa, Mari Huotari muistuttaa.

Rönötä auton sijaan sohvalla

Ei ole aivan yhdentekevää, miten autossa tulisi matkustaa. Usein kartturin paikalla tai takapenkillä istuva tylsistyy ja hakee parempaa asentoa nostamalla jalat kojelaudalle tai etuistuimen selkänojaa vasten. Sinänsä harmittomalta vaikuttava koipien oikaisu on törmäystilanteessa todella vaarallinen ratkaisu, kuten oheiselta törmäystestivideolta voi nähdä.

Turvallisuuden kannalta autossa tulisi siis matkustaa turvavyö esikiristettynä omalla istuimella istuen. Sama sääntö koskee aikuisia ja lapsia. Jos törmäystilanteessa matkustajan asento on sohvalta lainattu, kasvaa henkilövahinkojen riski tarpeettoman suureksi.

Lähde: If, Kuvitus ja videot: Autoliitto/ADAC

* Törmäysmassa, jos auto pysähtyy puolen metrin matkalle.

Luetuimmat