11.4.2019

”Jos näette tämän…” – Carlos Ghosn vihjaa vehkeilystä videoviestissä

Carlos Ghosn

Nissania, Renaultia ja Mitsubishiä aiemmin luotsanneen Carlos Ghosnin oikeussaaga Japanissa saa uusia käänteitä, kun Ghosnin nauhoittama videoviesti julkaistiin.

– Jos kuunteletta minua tämän videon kautta, se tarkoittaa, etten päässyt lehdistötilaisuuteen, aloittaa videolla puhuva entinen Renault- ja Nissan-pomo Carlos Ghosn. Hän oli aikonut kertoa totuuden, siis oman versionsa tapahtumista, viime kuukausien värikkäistä tapahtumista.

Videolla Ghosn vihjaa erityisesti Nissanin nykyisen johtajiston olevan joko epäpäteviä tai omaa etuaan tavoittelevia.
– Puhun henkilöistä, jotka pelaavat erittäin likaista peliä, Ghosn kommentoi nimeämättä nimiä.

Ghosn kommentoi Nissanin olevan kuvottavassa janassa ja että yhtiötä johdetaan "absoluuttisen keskinkertaisesti". Hänen mukaansa hänet poistettiin tehtävistä salakavalalla selkäänpuukotuksella, sillä Nissanilla pelätään hallinnan menetystä mahdollisessa fuusiossa Renaultin kanssa.

– Tässä ei ole kyse ahneudesta. Tässä ei ole kyse diktattorivallasta. Tässä on kyse juonesta. Tässä on kyse salaliitosta. Tässä on kyse selkäänpuukotuksesta, Ghosn kommentoi.

Samalla Ghosn kertasi olevansa lojaali ennen kaikkea Nissanille ja sen itsenäisyydelle. Libanonilaissyntyinen autojohtaja suhtautui epäilevästi Renaultin, Nissanin ja Mitsubishin allianssiin, sillä Ghosn peräänkuulutti yhden vahvan johtajan johtajuutta ja näkemystä, eikä kilpaillulla autoalalla ole sijaa yhteisesti sovituille kompromisseille.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kulisseissa tapahtuu

Lakimiesten mukaan video kuvattiin 3. huhtikuuta, päivää ennen kuin Ghosn pidätettiin Japanissa neljännen kerran uusien syytteiden perusteella. Tällä kertaa Ghosnia epäillään viiden miljoonan dollarin vahinkojen aiheuttamisesta Nissanille joulukuun 2015 ja heinäkuun 2018 välisenä aikana. Uusi syyte on aiempia vakavampi, sillä nyt epäillään Ghosnin käyttäneen yhtiön varoja omiin etuihinsa. Lisäksi Ghosnia koskee edelleen kolme syytettä koskien palkkaepäselvyyksiä ja luottamuksen rikkomista.

Nissan julkaisi videoon vasteen, jossa yhtiö toistaa tapahtumaketjun johtuvan vain Ghosnin harjoittamasta varojen väärinkäytöstä. Huhitkuun 9. päivä Ghosn äänestettiin ulos Nissanin johtokunnasta, katkaisten siteet japanilaisvalmistajaan lopullisesti.

Ghosnin monimutkainen oikeustapaus on korostanut samalla japanilaisen oikeusjärjestelmän erikoisia piirteitä. Syyttäjät voittavat 99 % syyteasteelle edenneistä tapauksista, sillä epäiltyjä pidetään usein pidätettynä niin kauan, että nämä tunnustavat mitä tahansa. Sisäpiirilähteiden mukaan Ghosnia kuulustellaan jopa 14 tuntia päivässä, joskus jopa keskellä yötä.

Japanilaisviranomaiset kuulustelivat Ghosnin vaimoa Carole Ghosnia tämän palattua Japaniin avunpyyntömatkalta Ranskasta. Hän vannotti ranskalaisviranomaisia tekemään enemmän kansalaisensa eteen japanilaisen oikeusjärjestelmän hampaissa. Kuulusteluissa Carole Ghosn vastasi puolustuksen lakimiesten mukaan vilpittömästi. Rouva Ghosn puolestaan on valittanut viranomaisten kohdelleen häntä tarpeettoman tiukasti muun muassa toistuvien ruumiintarkastusten muodossa.

Carlos Ghosnin lakimiehet ovat kommentoineet toistuvia pidätyksiä epäinhimillisinä, sillä ne keskeyttävät autopomon munuaisten vajaatoiminnan ja rabdomyolyysin vaatimat hoidot.

Lähteet: Automotive News, Daily Beast Kuva: Renault Video: Carlos Ghosn

Luetuimmat